En jul fyldt med digitale gaver

Rejs, shop, se og tal i hele EU uden begrænsninger og ekstra omkostninger. Det er det, EU’s indre digitale marked handler om, og hvad Parlamentet kæmper for.

Online-shopping: Færre grænser og bedre handler

Størstedelen af hjemmesiderne i EU lader ikke forbrugerne køber varer i et andet EU-land ifølge tal fra EU-Kommissionen. Men muligvis er det sidste jul, hvor forbrugerne kommer til at opleve denne form for ’geoblokering’. I november 2017 indgik Parlamentet en foreløbig aftale med regeringerne i EU-Rådet om at standse begrænsningerne for online-shopping. Inden julen 2018 skal de, der køber varer online ikke længere opleve denne form for diskrimination, mens en automatisk omdirigering til den lokale version af hjemmesiden også bliver forbudt. De varer og tjenesteydelser, der bliver omfattet af de nye regler er bl.a. husholdningsapparater, elektronik, tøj, hotelovernatninger, biludlejning og billetter til diverse former af underholdning.

Og når du først har købt en gave online, hvad så med forsendelsen?

Når EU’s digitale indre marked åbnes, bliver det også nødvendigt at forbedre sikkerheden, forholdene for og beskyttelsen af forbrugerne. For at få billigere og mere effektiv levering af pakker på tværs af grænserne, har MEP’erne bedt om et lovmæssigt tilsyn med leveringspriserne i hele EU.

Vi køber flere varer over nettet, men hvad sker der, hvis vi har købt et produkt, der ikke virker?

I november 2017 blev de første regler om digitale kontrakter på tværs af EU forbedret. Det betyder bl.a., at de, der shopper online, har ret til at få varen repareret eller at få pengene tilbage for de spil, apps og det musik, de har købt i EU, som ikke virker.

Film med på farten

Mere end halvdelen (53%) af EU-borgerne ser film og TV online mere end en gang om ugen og i 2018 får de mulighed for at fortsætte med at gøre det, når de er på farten. I maj 2017 godkendte MEP’erne nye regler, der skal gøre det muligt for brugerne at bruge deres online-abonnementer, når de rejser i EU. Alle, der har betalt, får ret til at se høre og læse online-indhold fra deres hjemlige udbyder i et andet EU-land, hvis de er ude at rejse i en kortere periode. Medlemslandene skal implementere de nye regler i løbet af 2018.

For at kunne få mest ud af det digitale indhold, er brugerne afhængige af, at deres internet har en højhastighedsforbindelse.  

WIFI4EU, der er en finansieringsordning til at tilbyde gratis Wi-Fi-forbindelser på offentlige områder i EU bliver åben for ansøgninger i begyndelsen af 2018. MEP’erne godkendte ordningen i september 2017. Målet for WIFI4EU er at udbyde gratis højhastigheds WiFi-forbindelser til 6000 lokalsamfund i EU inden 2020.

Lad os heller ikke glemme at siden 15. juni 2017 har du kunne rejse alle steder i EU og ringe, sende beskeder og søge på nettet under de samme forhold som i dit hjemland.

I en ny telecom-reform, der blev stemt igennem i oktober 2017, opfordrer Parlamentets ITRE-udvalg også til at priserne på internationale opkald foretaget fra hjemlandet reduceres.