Libanon: Bedre genbosættelsesredskaber hjælper flygtninge

En delegation af medlemmer fra Parlamentets udvalg for Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender rejste til Libanon mellem d. 19.-22. september for at besøge syriske flygtninge, der skal igennem genbosættelsesprocessen i Europa, palæstinensiske flygtninge, der i årevis har levet i den samme lejr, internationale organisationer og lokale NGO’er. Målet? At få et indblik i, hvad lovgivere kan gøre bedre, når de fremtidige regler for genbosættelse af flygtninge skal revideres.

MEPerne fra LIBE-delegationen var i Libanon.
LIBE-delegationen i Libanon.

Medlemmer af Europa-Parlamentet er i øjeblikket i gang med at se EUs asylsystem efter i sømmene. De er også begyndt at diskutere Kommissionens seneste udspil for en ny strategi for genbosættelser i EU fra juli måned. Udspillet fastlægger fælles regler for genbosættelser af flygtninge fra tredjeverdenslande i Europa.LIBE-delegationen, ledet af formanden for udvalget Claude Moraes (S&D, Storbritannien), rejste til Libanon for at få en bedre forståelse af landedes svar på flygtningekrisen. De har tidligere besøgt Calais, Grækenland og Tyrkiet.  


Flygtninge og lokalsamfund med mange udfordringer

Med mere end en million syriske flygtninge og hundredetusindvis af palæstinensiske flygtninge, er Libanon det land, der har modtaget det største antal flygtninge i forhold til indbyggertallet: en ud af fire indbyggere er faktisk lige nu flygtning. ”Libanon har langt overgået resten af EU's indsats i sit svar på flygtningekrisen og klarede det overraskende godt under svære forhold,” understregede Claude Moraes i en udtalelse efter besøget.

Tilstrømningen af flygtninge har i høj grad påvirket infrastrukturen i landet, som f.eks. uddannelses- og sundhedssystemet. Da der er sat begrænsninger for de syriske flygtninges muligheder for at få arbejde, bliver mange udnyttet eller lever i fattigdom.

”Folk lever under umenneskelige forhold, i overfyldte lejligheder, der deles af mange familier for at kunne få råd til huslejen. Eller også lever de i parkeringskældre uden vand, toilet og elektricitet, ” sagde Claude Moraes.


Forholdene er også svære for de ca. 280,000 palæstinensiske flygtninge, hvor størstedelen bor i 12 lejre som f.eks. Shatila-lejren og er afhængige af basale servicer fra FN, bl.a. uddannelse og sundhed.


Hvordan kan EU hjælpe?

EU har givet mere end 776 millioner euro i assistance til Syrien og værdifulde samfund i Libanon siden begyndelsen af krisen, men for Claude Moraes er der ”stadig behov for at EU får nye redskaber, der faktisk virker og kan bidrage til at forbedre demografien i de lande, der oplever det største pres såsom Libanon og forebygge en fortsat destabilisering i regionen.”

Flygtninge i Libanon

  • I juni 2016 var der 1.033.513 registrerede flygtninge i Libanon. Det er det samme antal asylansøgninger fra syriske flygtninge som 37 europæiske lande modtog mellem april 2011 og juli 2016 (UNHCR).
Flygtninge: Hvordan tilstrømningen kan blive lettet i Libanon.