Del denne side: 

Artikler 

En mand holder et ukrainsk flag, mens han står på Kijevs Uafhængighedsplads.        

Med grænser til både Rusland og EU har Ukraine længe vaklet mellem tættere bånd til øst eller vest. Sidste år var landet på nippet til at underskrive en associeringsaftale med EU. Da politiske ledere i sidste øjeblik trak sig fra aftalen, førte det til protester i månedsvis, demonstranter blev tortureret og skudt, præsident Viktor Janukovitj flygtede ud af landet og Rusland truede med at intervenere militært. Ukraines fremtid er på spil.

EUs forhold til Rusland er ikke 'business as usual.'        

EUs forhold til Rusland har længe været problemfyldt, men pga. Moskvas involvering i bombningerne af Aleppo, er de blevet yderligere forværret. MEPerne fordømmer skarpt Ruslands rolle i Syrien. I aften vil EU-Rådet diskutere en bredere strategi over for Rusland. Parlamentet har tidligere kaldt det ”en nødvendig genevaluering.” Hvor står vi så i dag. Her er et overblik over Parlamentets synspunkter fra Othmar Karas (EPP, Østrig), der er leder af EUs Rusland-delegation.

Artikler 

SEDE-udvalgsmøde om forværring af situationen i Østukraine - ©European Union 2017 -EP        

Mens termometeret viste -20 grader i Østukraine mistede området elektricitet, varme og vand, efter at pro-russiske oprørere brød våbenhvilen og begyndte at beskyde området i sidste uge. Da dette ikke er den eneste isolerede humanitære nødssituation, men har implikationer for Europas sikkerhed og er på koalitionskurs med EUs basale principper, vil Parlamentet ikke sidde på hænderne. Mens der stadig er meget usikkerhed om USAs udenrigspolitik mht. Rusland, kan uventede situationer let opstå.

Interview with Pat Cox        

"Ukraines behov er ikke blevet mindre, men på grund af andre presserende og alvorlige begivenheder er Ukraine blevet fortrængt fra den offentlige opmærksomhed." Sådan sagde den tidligere formand for Europa-Parlamentet Pat Cox i et interview forud for en konference om god parlamentarisk praksis og lovgivning, der finder sted mellem den 29. frebruar - 2. marts.Med deltagelse af 40 ukrainske parlamentarikere, begynder ugen med en præsentation af en rapport om kapacitetsopbygning af Pat Cox.

Artikler 

MEP Landsbergis        

Forbindelserne mellem EU og Rusland blev drøftet i dag under plenarmødet i Strasbourg, og i morgen vil MEP'erne stemme om en betænkning om status på forbindelserne mellem EU og Rusland. Vi talte med den litauiske MEP'er Gabrielius Landsbergis fra EPP-gruppen, der skrev betænkningen om det nylige indrejseforbud for EU-politikere og embedsmænd og virkningen af sanktioner mod Rusland.

"European Parliament was one of the first to support my intention to hold early Ukrainian Parliament election", reminded Ukraine's president Pavlo Poroshenko whom MEPs saw the morning after elections        

Ukraine bør hurtigt danne en ny regering og lancere reformer, sagde MEP’erne på et møde med landets ledere efter søndagens parlamentsvalg, der blev vundet af pro-europæiske partier. EP var til stede med en observatørmission for at sikre, at valget blev gennemført retfærdigt og transparent. Dagen efter mødtes MEP’erne med Ukraines præsident og premierminister og lovede at gøre alt inden for Parlamentets beføjelser for at hjælpe med at gennemføre den nyligt ratificerede associeringsaftale.

Ukrainians release balloons at the Maidan square in Kiev        
Pressemeddelelse 

Pressemeddelelse 

Europa-Parlamentet gav tirsdag sit samtykke til associeringsaftalen mellem EU og Ukraine, som også omfatter en vidtgående frihandelsaftale. Aftalen blev samtidig ratificeret af det ukrainske parlament i Kiev. Aftalen etablerer et omfattende politisk samarbejde og økonomisk integration mellem EU og Ukraine og opretter et gensidigt frihandelsområde.

“What happens in Ukraine concerns all Europeans, because we cannot stand by and watch idly while the founding principles of the international community are being violated,”  Martin Schulz - European Parliament President said after visiting Maidan in Kiev        

"Vi kan ikke stå og se passivt til, mens de grundlæggende principper i det internationale samfund bliver krænket," sagde Europa-Parlamentets formand Martin Schulz under et besøg i Kiev fredag. "Vi er blevet enige om regler, stater skal følge. Disse regler gælder for alle." I løbet af sit to-dages besøg, mødes Schulz med premierminister Arseniy Petrovych Yatsenyuk og Ukraines præsident Petro Poroshenko.

The silhouette of a Ukrainian soldier is seen against a Ukrainian flag        
Pressemeddelelse 

Pressemeddelelse 

Europa-Parlamentet glæder sig over fremskridtene i retning af fred i Ukraine og over den nyligt ratificerede associeringsaftale mellem EU og Ukraine, men er bekymret over Ruslands hensigter i den uerklærede "hybrid krig" mod Ukraine. I en resolution vedtaget torsdag opfordrer Parlamentet på det kraftigste EU til at stå fast over for Rusland og øge støtten til landmænd, der bliver ramt af det russiske importforbud.

Artikler 

EU_Ukraine Agreement picture        

Det var med en meget symbolsk samtidig afstemning i Strasbourg og Kiev, at det europæiske og ukrainske parlament godkendte associeringsaftalen EU-Ukraine tirsdag 16. september for yderligere at styrke de bilaterale forbindelser. Det var første gang, at en sådan afstemning skete simultant i Europa-Parlamentet. Aftalen er godkendt midt i den igangværende konflikt mellem Ukraine og Rusland, og på et tidspunkt med gensidige handelssanktioner mellem Rusland og EU.

People hold Ukrainian flags as they gather in front of the parliament in Kiev        
Pressemeddelelse 

Pressemeddelelse 

Omkring 98% af de toldafgifter, som de ukrainske jern-, stål- og landbrugsproducenter og eksportører af maskiner betaler ved EU's grænser vil blive fjernet som konsekvens af et forslag, som Parlamentet støttede torsdag. Det ensidige tiltag vil styrke Ukraines skrantende økonomi ved at spare landets producenter og eksportører 487 millioner euro årligt.

Facebookchat billedkollage        

Ukraine har nu stået for overskrifterne i mere end fire måneder. Hvad der begyndte som massedemonstrationer eskalerede til voldelige sammenstød og endelig den russiske annektering af Krim-halvøen. Lederen af Parlamentets delegation til Ukraine, Paweł Kowal, føler at "EU skulle have reageret [på situationen] langt tidligere". Han chattede med følgere på Parlamentets Facebookside om emnet onsdag d. 9. april.

©Belga/AFP/V.Drachev        
Pressemeddelelse 

Pressemeddelelse 

Rusland skal omgående trække alle sine militære styrker tilbage fra ukrainsk territorium, siger MEP'erne i en resolution vedtaget torsdag. De fordømmer "den russiske aggression i forbindelse med invasionen af Krim" som et brud på international ret, erklærer planerne om at afholde en afstemning på Krim om halvøens tilslutning til Rusland for ulovlig og advarer om, at Ruslands handlinger udgør en trussel mod sikkerheden i EU.

Debate on Ukraine        

Štefan Füle, medlem af Kommissionen med ansvar for den europæiske naboskabspolitik, advarede om, at Ukraine ikke har råd til flere spændinger og dybere kløfter i en tid med en truende økonomisk krise: "En stor del af befolkningen har besluttet sig for, hvor Ukraine skal gå hen".

16 lande ingår i EU's naboskabspolitik        

Det er vigtigt at have gode relationer med sine naboer, baseret på gensidige interesser og fælles værdier, hvilket er grunden til, at EU tilbyder sine naboer privilegerede forbindelser til gengæld for økonomiske og politiske reformer, herunder en forpligtelse til værdier som demokrati og menneskerettigheder. Se mere om de 16 lande, der deltager i den europæiske naboskabspolitik ved at klikke på kortet.

A Ukrainian flag flutters over Independence square        

I dagevis har politiske ledere i Europa og resten af verden siddet i møder for at finde en løsning på krisen i Ukraine, der imødegår Rusland uden at føre til øget uro. Vi talte med den tyske MEP'er Knut Fleckenstein fra S&D-gruppen, formand for Delegationen til det Parlamentariske Samarbejdsudvalg EU-Rusland, og den polske MEP'er Paweł Kowal fra ECR-gruppen og formand for Delegationen til det Parlamentariske Samarbejdsudvalg EU-Ukraine om deres syn på situationen.