Gabrielius Landsbergis: "Sanktionerne mod Rusland er effektive" 

Ajourført den: 
 
Oprettet:   
 

Del denne side: 

Gabrielius Landsbergis  

Forbindelserne mellem EU og Rusland blev drøftet i dag under plenarmødet i Strasbourg, og i morgen vil MEP'erne stemme om en betænkning om status på forbindelserne mellem EU og Rusland. Vi talte med den litauiske MEP'er Gabrielius Landsbergis fra EPP-gruppen, der skrev betænkningen om det nylige indrejseforbud for EU-politikere og embedsmænd og virkningen af sanktioner mod Rusland.

Hvad er din reaktion på Ruslands nylige indrejseforbud for 89 EU-politikere og embedsmænd?


Den uheldige "sorte liste" kaster lidt lys på de pinlige tilfælde, hvor vores kolleger blev standset i lufthavnen og ikke fik lov til at rejse ind i Rusland uden nogen forklaring. Denne liste er uigennemsigtig, ulovlig og vilkårlig. Men jeg kunne kalde denne liste "gylden", fordi de, der er på listen, står der, fordi de har en åbenhjertig holdning til menneskerettighedskrænkelser i Rusland, for deres bekymring for situationen i Rusland og Ruslands aggression mod Ukraine. Vi i Europa-Parlamentet står fast i støtten til vores kolleger og andre på listen. Det er uheldigt, at mens Europa-Parlamentet forsøger at holde kanaler åbne for dialog, afskærer de russiske myndigheder dem.


Nogle medlemslande spørger, om sanktionerne mod Rusland er effektive?

Sanktionerne hjælper allerede. Det er svært at måle det præcist, men udover en lavere pris på olie ser vi også en russisk økonomi i problemer. Årsagen til sanktionerne var at få Rusland til at ændre politisk kurs. Jeg tror, at presset er for stort på de enorme projekter i landets infrastruktur. Sanktionerne mod Rusland er effektive og jeg håber, at medlemslandene forsat vil støtte det.

Hvad er Europa-Parlamentets rolle ved forhandlingsbordet?

Parlamentet er en stærk forhandlingspartner. Jeg har været i kontakt med Rådsformand Donald Tusks kabinet og udvekslet oplysninger.  Hvis vi kan finde fælles ståsted med Rådet, kan vi sende et stærkt budskab til Rusland om, at Europa har rygrad.


Artiklen blev offentliggjort første gang den 26-03-2015, mens det første spørgsmål om indrejseforbud og Landsbergis svar blev tilføjet den 9. juni 2015.