Pat Cox i et interview om situationen i Ukraine 

 
 

Del denne side: 

Den tidligere formand for Europa-parlamentet Pat Cox  

"Ukraines behov er ikke blevet mindre, men på grund af andre presserende og alvorlige begivenheder er Ukraine blevet fortrængt fra den offentlige opmærksomhed." Sådan sagde den tidligere formand for Europa-Parlamentet Pat Cox i et interview forud for en konference om god parlamentarisk praksis og lovgivning, der finder sted mellem den 29. frebruar - 2. marts.Med deltagelse af 40 ukrainske parlamentarikere, begynder ugen med en præsentation af en rapport om kapacitetsopbygning af Pat Cox.

Du har ledet Europa-Parlamentets behovsvurderingsmission til det ukrainske parlament. Kan du give os et indblik i arbejdet i missionen?

Vi har udført mere end 100 lange interviews med medlemmer af parlamentet, udvalgsformændene, administrationen, ikke-statslige organisationer og en bred vifte af internationale koncerner. Det har været en meget grundig øvelse, og vi søgte at komme med forslag om, hvad vi mener er nødvendigt for et reformeret ukrainske parlament. Ukraines behov er ikke blevet mindre, men er blevet fortrængt af den offentlige opmærksomhed.

Kan du give os en idé om nogle af anbefalingerne fra missionens rapport?

En central del af lovgivningsprocessen i Ukraine er medlemmernes ret til at foreslå lovgivning. Men det store antal lovgivningsmæssige initiativer har en negativ indvirkning på hele det parlamentariske systems funktion. Vi har formuleret en række forslag for at samle indsatsen.


Vi har også set på den politiske kontrol med den udøvende magt, og hvad parlamentets rolle skal være. Samtidig har vi behandlet spørgsmålene om åbenhed, gennemsigtighed og ansvarlighed over for borgerne. Vi kiggede også på en tilnærmelse af ukrainsk lovgivning til EU-retten, og har en lang række forslag der.

Det skal også siges, at i post-sovjetiske systemer er de partipolitiske strukturer ikke godt udviklede og har tendens til at blive afhængige af stærke personligheder. Derfor kiggede vi på områder som koalitionen, opposition og dialog. Vi mener, at det ukrainske parlament hurtigst muligt bør arbejde på en adfærdskodeks. Alt i alt har vi ca. 50 forslag.

Det er lidt over to år siden, at ​​Viktor Janukovitj blev afsat. Hvad er den aktuelle situation i Ukraine?

I de sidste par måneder har der været stærke spændinger mellem regeringen og visse politiske grupper i parlamentet samt mellem repræsentanter i parlamentet og regeringen og præsidentposten. Den politiske situation er meget vanskelig.


Men i betragtning af mængden af love og reformer, der er blevet besluttet siden Janukovitj blev fordrevet, er der sket en ændring uden fortilfælde. Siden Ukraines uafhængighed for to årtier siden er en imponerende mængde opnået. Baseret på borgernes behov og de ofre, som er blevet bragt på Maidan er der stadig et enormt ønske om en dybere transformation.

Konferencen om den "Ukraine uge" vil blive ledet af formanden for Europa-Parlamentets Udenrigsudvalg Elmar Brok og formand for Europa-Parlamentets delegation til Det Parlamentariske Associeringsudvalg EU-Ukraine Andrej Plenkovic.