Europas strategi over for Rusland 

 
 

Del denne side: 

EUs forhold til Rusland er lige nu ikke 'business as usual.'  

EUs forhold til Rusland har længe været problemfyldt, men pga. Moskvas involvering i bombningerne af Aleppo, er de blevet yderligere forværret. MEPerne fordømmer skarpt Ruslands rolle i Syrien. I aften vil EU-Rådet diskutere en bredere strategi over for Rusland. Parlamentet har tidligere kaldt det ”en nødvendig genevaluering.” Hvor står vi så i dag. Her er et overblik over Parlamentets synspunkter fra Othmar Karas (EPP, Østrig), der er leder af EUs Rusland-delegation.

Ruslands rolle i Syrien

Parlamentet har i sin resolution fra for to uger siden stærkt fordømt brutaliteterne i Syrien og ”opfordret alle parter i konflikten, især Rusland og Assad-regimet, til at stoppe angreb på civile.”


Siden da er spændingerne mellem Rusland, EU og USA kun øget, da Rusland fortsætter med at militært bakke op om Assads bombninger i Aleppo. I aften skal EU-topmødet forsøge at finde en vej til at tackle Rusland i denne sammenhæng, mens udenrigsministre mandag gentog, at der ikke kan være nogen militærløsning på konflikten i Syrien. Kun en politisk løsning skal findes.


Sanktioner som svar på annekseringen af Krim-halvøen og involveringen i Ukraine

EU har introduceret økonomiske og diplomatiske sanktioner mod Rusland siden marts 2014, som svar på Ruslands anneksering af Krim og involveringen i krigen i Ukraine. Rusland har svaret igen ved at forbyde import af ca. halvdelen af EUs føde- og landbrugsprodukter.


“For at få en fredelig løsning på konflikten i Østukraine, skal Minsk-aftalen implementeres, og der skal være respekt for Ukraines territoriale områder,” sagde Othmar Karas (EPP, Østrig), der leder EUs Ruslandsudvalg i Parlamentet.


”Da Minsk ikke er blevet implementeret, kan vi ikke ophæve sanktionerne, og der er ingen `business as usual` i vores forhold til Rusland,” tilføjede han.


For Parlamentet, er det desuden ”absolut vigtigt”, at EU-medlemslandene bevarer sammenholdet i konflikten med Rusland.


At mindske afhængigheden af energi fra Rusland

Parlamentet har imødekommet EU-Kommissionens forslag om en Energiunion, der skal reducere EU-landenes afhængighed af energi fra Rusland, ifølge en resolution, da Rusland ”har vist sig at være en upålidelig partner og bruger leveringer af energi som et politisk våben.”


På denne baggrund, har Parlamentet opfordret til solidaritet mellem de medlemslande, der er afhængige af gasimport fra Rusland.


Modsvar til propaganda

I juni 2015 udtrykte MEPerne dybe bekymringer om Ruslands financiering af radikale og ekstreme partier i EU og påpegede også, at Rusland både er restriktiv over for mediers ytringsfrihed og ytringsfrihed på nettet, samtidig med at landet har iværksat propaganda og misinformation om EU.


”Jeg støtter fuldt ud EUs initiativer til at adressere Ruslands igangværende misinformations- og propagandakrig. Det betyder ikke, at vi skal deltage i en modpropagandakrig, men vi skal gøre fakta klarere,” sagde Othmar Karas, der bakkes op af en rapport fra Udenrigsudvalget.


Ifølge MEPerne agerer den russiske regering aggressivt i sin måde at bruge værktøjer såsom tænketanke, TV-stationer og sociale medier til at føre sin kampagne.


At søge et konstruktivt forhold


”EU skal fortsætte med at være fast besluttet på at oprette international lov, mens man også skal forsøge at gå dialogens vej,” sagde Othmar Karas omkring, hvordan han ser forholdet til Rusland kan forbedres med henblik på at samarbejde om globale udfordringer.


”Vi bliver nødt til at intensivere vores førstehåndskontakt, også med Ruslands civilsamfund,” tilføjede han.