De nominerede til dette års LUX-filmpris er fundet 

 
 

Del denne side: 

Originale, bevægende, fængslende og relevante: De ti finalister til dette års LUX-filmpris er fundet! Tjek listen nedenfor.

LUX-prisen 2018. 

Endnu en udgave LUX-filmpriskonkurrencen er skudt i gang ved Karlovy Vary festival i Tjekkiet. De 10 film, der er blevet udvalgt til at deltage i konkurrencen i 2018 blev afsløret søndag aften d. 1. juli. Filmene skal omhandle virkeligheden, og Europa-Parlamentet støtter filmene som en måde at opmuntre til debat om vores værdier og sociale problemstillinger i Europa. Tre film vil blive nomineret til den endelige konkurrence og blive tekstet på alle de officielle EU-sprog og distribueret til europæiske biografer i efteråret.  

2018-konkurrencen

De 10 film, der er blevet udvalgt af LUX-filmprisens udvælgelsespanel, er film, der både har fået opmærksomhed på andre filmfestivaller såvel som film, der allerede kan være udkommet på det nationale marked. Filmene er meget forskellige, men de har alligevel én ting tilfælles: de afspejler de problemstillinger og udfordringer, som vores samfund står overfor såsom populisme, globalisering, nationalisme, immigration, religion, krig og retfærdighed. For første gang har panelet også inkluderet to dokumentarer blandt de 10 finalister (The Other Side of Everything og The Silence of Others).

De nominerede til årets pris er i alfabetisk orden:

Border/Gräns: instruktør Ali Abbassi (Sverige/Danmark).

Donbass: instruktør Sergei Loznitsa (Tyskland/Frankrig/Ukraine/Holland/Rumænien).

Girl: instruktør Lukas Dhont (Belgien/Holland).

Happy as Lazzaro / Lazzaro felice: instruktør Alice Rohrwacher (Italien/Schweiz/Frankrig/Tyskland).

Mug / Twarz: instruktør Małgorzata Szumovska (Polen).

Styx: instruktør Wolfgang Fischer (Tyskland/Østrig).

The Other Side of Everything / Druga strana svega: instruktør Mila Turajlić (Serbien/Frankrig/Qatar).

The Silence of Others / El silencio de los otros: instruktør Almudena Carracedo & Robet Bahar (Spanien/USA).

U_July 22 / Utøya 22. juli: instruktør Erik Pope (Norge).

Woman at War / Kona fer í stríđ: instruktør Benedikt Erlingsson (Island/Frankrig/Ukraine).

Det var Evelyne Gebhardt, der er Parlamentets næstformand og andre MEP’er i samarbejde med Karlovy Vary International Film Festival, der afslørede navnene på finalisterne.

Næste skridt

Ved udgangen af juni vil tre af de 10 finalister blive nomineret til LUX-filmprisen. De tre finalister vil blive annonceret på en pressekonference under Giornate degli Autori i Rom. Filmene vil som en del af nomineringen blive undertekstet på alle de officielle EU-sprog og blive vist i hvert EU-land i løbet af LUX-filmdagene dette efterår.

Vinderen bliver valgt af medlemmerne af Europa-Parlamentet og offentliggøres ved Strasbourgs plenarforsamling d. 14. november 2018.  

Publikumsfavoritten for LUX-film 2017

Selvom det er MEP’erne, der bestemmer, hvem der skal vinde LUX-filmprisen er publikum også involveret. I løbet af LUX-film fremvisningerne kan hvert publikumsmedlem stemme om deres favorit blandt de tre finalister. Efterfølgende vil ”publikumsprisen” blive afsløret i Karlovy Vary. I år gik den til "Sameblod" af Amanda Kernell. Det blev annonceret af Sinziana-Maria Jurau, en rumænsk filmgæst, der var tilfældigt udvalgt blandt de, der stemte.

Hvorfor LUX-filmprisen

LUX-filmprisen er en pris, der gives af MEP’erne til at promovere europæiske film, gøre film mere tilgængelige for et bredere publikum på tværs af sprog og kulturer, hjælpe lovende produktioner ud over deres nationale marked og at opfordre til debat om værdier og sociale problemstillinger i Europa.

For mere information kontakt pressemedarbejder Cornelia Gusa:

Telefon: (+32) 2 28 32601 (Bruxelles) eller (+33) 3 881 73784 (Strasbourg)

cornelia.gusa@ep.europa.eu