Menneskerettighederne i Rusland under pres 

 
 
Politi anholder deltagere i en uanmeldt demonstration©BELGA/NOVOSTI/A.KUDENKO  

Blot to uger før vinter-OL i Sochi udtrykte medlemmer af Udvalget om Menneskerettigheder (DROI) i en høring onsdag deres bekymring over de stigende krænkelser af organisationer i civilsamfundet og inden for LGBT-bevægelsen (lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner) i Rusland. Samme dag drøftede Udvalget om Borgernes Rettigheder (LIBE) den russiske kommunikationsovervågning som led i efterforskningen af NSA.

Den russiske tilgang til overvågning er fleksibel og effektiv, fordi tjenesterne har direkte adgang til oplysninger uden at skulle gå gennem operatører eller lovlige kanaler, men "NSA har en naturlig fordel, fordi alle bruger amerikansk software," sagde den russiske journalist Andrei Soldatov, da medlemmerne af LIBE spurgte om forskellene mellem de russiske og amerikanske overvågningsprogrammer.


”Der mangler parlamentarisk kontrol”


Soldatov, der deltog via en videokonference, sagde, at det russiske system af operative/ efterforskningsmæssige foranstaltninger (SORM) er blevet brugt til at udspionere medlemmer af oppositionen, og at der ikke er nogen parlamentarisk kontrol af landets sikkerhedstjenester.


Overvågning af kommunikation ved OL i Sochi


Ordføreren, den britiske socialdemokrat Claude Moraes fortalte, at der er bekymring for sikkerheden i Sochi under OL og eventuelle potentielle foranstaltninger fra de russiske hemmelige tjenester.


Soldatov mener, at "al kommunikation vil være helt åbent for de hemmelige tjenester" i Sochi.


NGO’er i Rusland under pres


Den tyske ordfører Barbara Lochbihler fra De Grønne understregede under en høring om menneskerettighedssituationen i Rusland: "Vi er meget bekymrede over de restriktive love, herunder loven om ”udenlandske agenter’ og pludselige kontrol af nationale og internationale frivillighedsorganisationers kontorer, udført af russiske embedsmænd,


I henhold til loven om udenlandske agenter skal alle NGO’er, der modtager støtte fra udlandet, lade sig registrere hos myndighederne som udenlandske agenter. En advokat for NGO Memorial forklarede, at begrebet ”udenlandske agenter” i Rusland siden 30’erne er blevet brugt i betydningen spion.


LGTB-rettigheder til debat


MEP’erne i DROI-udvalget diskuterede også rettighederne for lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner (LGTB) i Rusland, og den britiske socialdemokrat Michael angreb den nye lov, der forbød "propaganda for utraditionelle seksuelle relationer."


Wanja Kilder fra LGTB-organisationen Quarteera mindede om, selvmordsrisikoen er 10 gange højere for unge homo- og transseksuelle i Rusland end andre unge.