Del denne side: 

Flygtningekrisen har presset EU’s asylsystem til bristepunktet. Læs mere her om hvordan Parlamentets forslag skal føre til en mere fair og effektiv europæisk asylpolitik.

Infografik om asylansøgning. 

Siden 2015 har Europa oplevet den største tilstrømning af flygtninge og migranter siden Anden Verdenskrig, og det har afsløret fejl og mangler i EU’s asylsystem. Parlamentet vil have en overhaling af systemet for at gøre det mere robust og fair for fremtiden.

Forud for EU-topmødet d. 28.-29. juni opfordrer MEP’erne EU’s regeringsledere til at nå til enighed om, hvordan man skal ændre Dublin-forordningen, så forhandlinger med Parlamentet kan begynde øjeblikkeligt. Parlamentet vedtog sit forhandlingsmandat i november 2017.

”Resultater frem for spil for galleriet”

“Tiden rinder ud, og vi skal finde en løsning for Dublin-forordningen, og borgerne forventer resultater fremfor spil for galleriet fra EU-lederne,” sagde Cecilia Wikström, der er den ansvarlige MEP på asylområdet, forud for Den Internationale Flygtningedag d. 20. juni.

I en tale i Wien d. 19. juni sagde Parlamentets formand Antonio Tajani: ”Migration er vores største udfordring. Den sætter hele den Europæiske Unions fremtid på spil.”

16,2 millioner 
  • Antallet af personer der blev fordrevet i 2017 

Hvad er Dublin-forordningen?

Dublin-forordningen er hjørnestenen i EU’s asylsystem og bestemmer hvilket land, der er ansvarligt for ansøgningsprocessen, der skal give international beskyttelse. Parlamentets holdning er:

  • at det land, som asylansøgeren først ankommer til, ikke automatisk skal være ansvarlig for asylansøgningsprocessen.
  • at asylansøgere, der har en ‘ægte forbindelse’ til et specielt EU-land, skal overføres der. De, der ikke har en særlig forbindelse til et EU-land, skal fordeles på en fair måde mellem medlemslandene. Lande, der afviser at deltage i overførslen af asylansøgere, kan risikere at miste EU-midler.
  • at sikkerhedstiltagene skal intensiveres, og alle asylansøgere skal registreres med deres fingeraftryk og tjekkes i alle EU’s databaser ved ankomst.
  • at vedtægterne for mindreårige skal forbedres, og procedurerne for familiesammenføring fremskyndes.

Få mere information om Parlamentets holdninger i infografikken ovenover og i dette baggrundsnotat.

Ifølge FN’s Flygtningeorganisation (UNHCR) var 16,2 mio. mennesker i 2017 tvunget til at flygte pga. konflikter, forfølgelse eller vold. Det bringer det samlede antal flygtninge op på 68,5 mio. mennesker, hvilket er en ny rekord. 85% af verdens flygtninge befinder sig i udviklingsområder.

Læs mere om Parlamentets initiativer til at forbedre EU's asylsystem.