Bill Gates: "EU skal være stolt over sin gavmildhed" 

 
 

Del denne side: 

“Europa undervurderer vigtigheden af sit eget arbejde” når det gælder udviklingsområdet, sagde filantropisten og grundlæggeren af Microsoft Bill Gates til MEP’erne den 17. oktober.

Bill Gates. 

Onsdag den 17. oktober afholdt Parlamentet en konference om internationalt udviklingssamarbejde med bl.a. EU’s udenrigschef Federica Mogherini og Bill Gates. Mogherini mindede MEP’erne om, at EU og dets medlemslande investerer mere i udviklingssamrbejdet end resten af verden tilsammen: “Dette betyder mere end €20 mia. til Afrika alene hvert år.”

Men hun påpegede også, at EU-landene og institutionerne kan samarbejde bedre: “Den mulige forskel, vores handlinger kan gøre, er uden sammenligning, hvis vi som europæere fokuserer på de samme mål på en koordineret måde.”


‘Hvis Afrika slår fejl, kan Europa ikke få succes’

Mogherini henviste til flygtningekrisen i Europa, og beskrev EU’s investeringer i Afrika som "det smarteste Europa kan gøre for sin egen sikkerhed og stabilitet", idet “hvis Afrika slår fejl, kan Europa ikke få succes."

Bill Gates understregede også vigtigheden af at investere i Afrika, og dets hurtigt voksende befolkning, fordi "fra 2050 vil 90% af menneskerne i Sub-Sahara leve i ekstrem fattigdom.” Han fortsatte ved at fortælle til MEP’erne, at "I skal være ekstremt stolte over den gavmildhed, I har stået for", og han fremhævede også vigtigheden af Europas lederskab og den reelle forskel, som udviklingsbistand kan gøre: “I 1990 levede 36% af den globale befolkning i ekstrem fattigdom. I dag er det mindre end 10%.”


‘En stor uretfærdighed’

Frank Engel (EPP, Luxembourg) noterede sig, hvor tæt Afrika er på det europæiske, bare 14 km. Engel, der også arbejder på en rapport om EU’s bistand under det næste langsigtede budget, tilføjede: “Det, en ung afrikaner ønsker, er en normalt fungerende stat, men for at den kan blive bygget, skal vi bl.a. udrydde fattigdom.”

En anden stor trussel til den menneskelige udvikling er klimaforandringer. Bill Gates beskrev dem som "en stor uretfærdighed”, da de værste vil ramme verdens fattigste, primært i Afrika.

Konference med bl.a. Bill Gates, Federica Mogherini og Parlamentets Udviklingsudvalg.