Del denne side: 

Parlamentet fordømmer på det stærkeste dødsstraf. Se mere om brugen af dødsstraffen i vores infografik.

Dødsstraf i verden 

Dødsstraf: Fakta og tal

Fra 2017 har 142 lande afskaffet dødsstraffen ved lov eller i praksis, hvilket gør, at kun 56 lande stadig bruger dødsstraf. Der var det år minimum 993 henrettelser i 23 lande (udover Kina hvor tusindvis af henrettelser menes at have fundet sted), og lige nu er 20.000 mennesker på dødsgangen.

Omkring 84% af alle registrerede henrettelser in 2017 fandt sted i fire lande - Iran, Saudi-Arabien, Irak og Pakistan. Tallene for Kina er ukendte, da de er en statshemmelighed (ifølge Amnesty International).

Der er en stærk modstand i Asien, den arabiske verden og i USA mod at afskaffe dødsstraffen. Men fire-femtedele af de 55 afrikanske lande har afskaffet dødsstraffen.

Afskaffelse af dødsstraffen i EU-landene. 

Hvordan EU bekæmper dødsstraffen

Som en del af din forpligtelse til at forsvare menneskerettigheder er EU den største donor i kampen mod dødsstraffen på verdensplan. Alle EU-lande har afskaffet dødsstraffen, hvilket er i tråd med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

EU forsøger at bekæmpe brugen af dødsstraffen på forskellige måder:


  • EU forbyder handlen med varer, der kan bruges til tortur eller henrettelser
  • EU bruger handelsforhandlinger til at opfordre til at følge menneskerettighederne
  • EU støtter organisationer i lande, der holder fast i dødsstraffen, der skaber opmærksomhed, overvåger og dokumenterer situationen
  • Da EU er permanent observatør i FN, er det også en højlydt støtte til alle tiltag på vejen mod at afskaffe dødsstraffen
  • Parlamentet vedtager betænkninger og afholder debatter, der fordømmer de handlinger, som lande, der stadig har dødsstraf, gør brug af. En betænkning fra 2015 om dødsstraffen fordømmer dens brug til at undertrykke en opposition, eller på grund af tro, homoseksualitet eller utroskab

Hviderusland er det eneste land på det europæiske kontinent, der fortsat gør brug af dødsstraffen. I Rusland er der et moratorium.