MEP Kalniete: Rusland kan ikke længere betragtes som en strategisk partner 

 
 

Del denne side: 

“Bevidstheden om, at Rusland er en trussel, er voksende,” siger MEP Sandra Kalniete forud for en afstemning om situationen for forholdet mellem EU og Rusland den 12. marts.

MEP Sandra Kalniete. 

Fem år efter Ruslands ulovlige anneksering af Krim, hvad er EU besked til Ukraine?

Ukraine er en tæt nabo, så Ukraines stabilitet, velstand og demokrati er vigtigt for Europa. I vores rapport understreger vi, at Rusland ikke længere kan betragtes som EU's strategiske partner.

Vi opfordrer til en fuld implementering af Minsk-aftalen, og angående Krim accepterer vi ikke Ruslands anneksering. Vi gør også opmærksom på menneskerettighedssituationen for Krim-tartarene, hvor mange er politiske fanger tilbageholdt i Rusland under meget tvivlsomme beskyldninger, og vi forlanger, at de ukrainske sømænd, der blev anholdt i Det Asovske Hav, frigives.


Hvilken rolle spiller EU's afhængighed af den russiske gas i den politiske relation mellem de to parter?

Lad os tage eksemplet med Nord Stream 2-ledningen, hvis eneste formål er at gå udenom Ukraine, fordi det vil skade Ukraines budget pga. manglende betalinger for gennemgangen. Til dem, der siger, at Nord Stream 2 projektet er et økonomisk projekt, der vil give billigere energi, er mit simple svar: pengene Rusland får ved at sælge gas til Europa, bruger Rusland på sit militær, og det øger truslen mod EU og midlerne til manipulation online og desinformation.

Vi bliver nødt til at stoppe Nord Stream 2. EU har en klar og fælles energipolitik, hvilket dette projekt fuldstændigt modarbejder. Hvad vi har brug for er diversificering af vores energilevering.


Forud for EU-valget hvad er Parlamentets forslag til at tackle russiske cyberangreb og desinformationskampagner?

Umiddelbart efter begyndelsen på Ruslands aggression i det østlige Ukraine, da en stor mængde desinformation oversvømmede Europa, bad vi EEAS om at oprette en taskforce til at tackle problemet. Siden Ruslands indblandning i det amerikanske valg og i Brexit-afstemningen, og pga. forgiftningen af Skripal, er bevidstheden om Rusland som en trussel voksende.


Denne måned markerer otte år siden udbruddet af krigen i Syrien. Hvad er Parlamentets holdning til Ruslands rolle i konflikten?

Da Rusland intervenerede i Syrien, er landet blevet en uundgåelig partner i forhandlingerne om en fredelig løsning. Jeg ser dog ikke Rusland som en del af løsningen i Syrien, snarere som et problem. Ruslands tilstedeværelse på baser i Middelhavet er meget bekymrende og farligt. Med foden i Middelhavet styrer Moskva sin tilstedeværelse i vores naboområde. Derudover blokerer Rusland også alt i FN's Sikkerhedsråd og bekræfter derved igen, at landet er en del af problemet.