Dr. Südhof: "Vi forstår måske en eller to % af, hvad der sker i hjernen"

"Hjernen er utrolig svær at forstå. Vi kender måske en eller to %," siger dr. Thomas Südhof, som vi talte med inden hans foredrag i Europa-Parlamentet den 18. november. Nobelprismodtageren i medicin 2013 var inviteret af Europa-Parlamentets enhed for vurdering af videnskabelige og teknologiske muligheder (STOA).

Professor Thomas Südhof_
Professor Thomas Südhof

Hvordan begyndte din interesse for hjerner?


Da jeg startede mit laboratorium for 30 år siden, var jeg på udkig efter et nyt projekt inden for videnskaben, der ville tillade mig at gøre noget helt andet. Jeg besluttede at arbejde på hjernen, fordi den er utrolig svært at forstå. Vi kender måske en eller to %.


Hvordan kan forskning i hjernens kemi føre til at håndtere sygdomme såsom Alzheimers, skizofreni og autisme? Hvilke lovende udvikling er der i øjeblikket?

 

En masse penge er blevet spildt på kliniske forsøg, der er mislykkedes, fordi vi ikke forstår sygdomme som Alzheimers eller autisme. Hvis du ikke forstår det, ved du heller ikke, hvordan man behandler det. Og så er ethvert forsøg på afhjælpende behandling dybest set et gæt, og det er meget dyre gæt.


Har du set ændringer i, hvordan forskningen er finansieret?


Jeg har set dramatiske ændringer, og jeg tror, mange af disse ændringer er forkerte. Mange midler vil blive fejldirigerede og spildte, hvis den videnskabelige finansiering ikke er dedikeret til forskere baseret på merit og realistiske vurderinger af, hvad der kan gøres. Mange forskere lover for meget for at få flere penge, og vi har brug for måder til at dæmme op for det, da det uundgåeligt vil føre til skuffelse


Hvilken rolle skal EU spille i at fremme forskning?


Den Europæiske Union har en enorm rolle for at spille, fordi EU er blevet en af de vigtigste finansieringskilder for europæisk forskning. Det har en afgørende betydning, fordi EU’s finansiering vil have en vigtig rolle i at beslutte, hvilken type videnskab der udvikles.