Migration: MEP'erne opfordrer til større solidaritet

En delegation fra EU-Parlamentet var den 22. til den 24. juli på Sicilien for at få et overblik over situationen på stedet. MEP'erne sagde, at lande som Italien og Grækenland, der har en stor tilstrømning af flygtninge, bør modtage mere støtte af de andre EU-lande.

EP Delegation to Sicily on Migration_
MEP'erne opfordrer til større solidaritet i EU

Den franske MEP’er Jean Arthuis fra ALDE-gruppen og medformand for delegationen henviste til de finansielle omkostninger, som Italien står over for på grund af de igangværende migrationsstrømme: "Italien bruger over 1 mia. euro hvert år bare for at tage sig af dem, der kommer over Middelhavet. Italiens grænser er EU’s grænse, og en bedre forvaltning af migrationsstrømmene er vores fælles ansvar, " understreger Arthuis.

Europa-Parlamentet har opfordret til en stærkere fælles indvandrings- og asylpolitik og støtter konceptet om at indføre et obligatorisk kvotesystem for modtagelse af asylansøgere.

Udvalget om Borgernes Rettigheder i Europa-Parlamentet godkendte den 16. juli Kommissionens forslag om at fastsætte et bindende "emergency system" for omfordeling af asylansøgere. Dette system skal fordele mindst 40.000 asylansøgere fra Italien og Grækenland til andre EU-lande. Dette antal var EU’s indenrigsministre imidlertid ikke i stand til at blive enige på deres særlige møde den 20. juli. 32.000 asylansøgere vil nu blive omfordelt.

Den bulgarske MEP’er og medformand for delegationen Iliana Iotova fra S&D-gruppen udtrykte sin skuffelse over EU’s indenrigsministres møde og kritiserede manglen på solidaritet mellem de enkelte EU-lande. "Lande som Italien, Grækenland, Malta og Bulgarien står helt alene tilbage med dette globale problem."

Klik her for flere nyheder fra Europa-Parlamentet


MEP'er fra Budgetudvalget og Udvalget om Borgernes Rettigheder deltog i delegationen og besøgte modtagelsescentre for asylansøgere i Pozzallo og Mineo. På programmet var også et møde med italienske embedsmænd og embedsmænd i regionen samt repræsentanter for ngo'er, EU’s grænseagentur Frontex og Det Europæiske Asylstøttekontor.

EU-landene må være forberedt på at tage et større antal flygtninge og hjælpe Grækenland med at klare de tusinder der hver uge ankommer dertil, siger Ska Keller, EP's ordfører for området.