MEP'erne støttede også mere realistiske metoder til testning af C02-udledning ©BELGA/PRESSASSOCIATION/D.Thompson 

Parlamentet godkendte tirsdag nye EU-regler, der fastsætter den maksimale gennemsnitlige CO2-udledning fra biler til 95g/km i 2020. Reglerne vil også tillade de såkaldte "super-kreditter" i perioden 2020 - 2022, hvilket betyder, at de mindst forurenende biler i hver serie vil tælle mere end de modeller, der forurener mest, når den gennemsnitlige C02-udledning beregnes.

"Denne afstemning betyder, at Europa fortsat vil være i front, hvad angår reduktion af C02-udledninger fra biler, eftersom målet på 95g vil betyde en besparelse på 15 millioner tons C02-udledninger årligt. Men prisen for innovation skal være socialt acceptabel og økonomisk mulig både for forbrugerne og for producenterne", sagde Parlamentets ordfører Thomas Ulmer (EPP, DE). "Vi vil også indføre nye testforløb, som vil afspejle de reelle kørselsforhold bedre", tilføjede han.


Teksten, som der allerede er indgået aftale om med medlemslandene, blev godkendt med 499 stemmer for, 107 imod og 9 blanke.


Super-kreditter

"Super-kreditter" (gunstigere vægtning af de reneste biler inden for en producents sortiment) bliver tilladt fra 2020 -2022. I 2020 vil en bil som udleder mindre end 50g CO2 pr. km blive regnet som 2 biler, i 2021 tæller bilen for 1,67 bil og i 2022 som 1,33 bil. Herefter vil alle biler tælle lige i C02-regnskabet.


Målet om 95g/km vil skulle indfases i løbet af 2020 og vil komme til at gælde for 95% af de nye biler.


Mere realistisk test af udledninger

Den nye FN-definerede World Light Duty Test Procedure (WLTP), som bedre afspejler de reelle køreforhold, skal træde i kraft så hurtigt som muligt, siger teksten. EU-Kommissionen har sagt, at den støtter 2017 som deadline.


MEP'erne bemærker, at de seneste studier har vist, at producenterne har udnyttet svagheder i det nuværende testsystem, hvilket har ført til officielle forbrugs- og emissionstal, som ligger langt fra dem, der kan opnås ved almindelig kørsel.


Næste skridt

Efter tirsdagens afstemning i Parlamentet mangler nu kun den endelige, formelle godkendelse i Rådet, inden de nye regler kan træde i kraft.