MEP’erne gav tirsdag grønt lys til en ny mærkningsordning, der vil gøre det muligt for forbrugere at vælge produkter, der reducerer energiforbruget og energiregningerne.

 

  • Ny klassificeringsskala for eksisterende og kommende produkter
  • Praktiske og tydelige forbrugeroplysninger
  • Første nye mærker i slutningen af 2019 (tidligst)

En ny og mere robust A til G-skala, der viser husholdningsapparaters energieffektivitet i henhold til den teknologiske udvikling, blev godkendt af MEPerne tirsdag med 535 for, 46 imod og 79 undladelser. 

 

Kunderne får mulighed for at vælge mere effektive produkter, så de kan reducere deres energiforbrug og energiregninger, og producenterne bliver tilskyndet til at forny og investere i mere energieffektive produkter.

 

Kunderne vil tidligst kunne se de første mærker med den nye klassificeringsskala, uden “+” indikatorerne (“A+/A++/etc.”) i butikkerne i slutningen af 2019. For at følge med forbedringer i energieffektiviteten vil energimærkningerne fremover skulle omklassificeres, når 30% af de produkter, der sælges på EU-markedet, tilhører øverste energiklasse A, eller når 50% af disse produkter falder ind i de to øverste energiklasser A og B. 

 

Mærkerne vil blive trykt på produkterne, og sammen med produktinformationen vil de også blive tilgængelige som søgbare onlineudgaver samt som downloades. I tilfælde af opdateringer, som påvirker energieffektiviteten for et produkt, der allerede er solgt, bør leverandøren informere kunden, siger MEP’erne.   

 

Visuelle reklamer og teknisk reklamemateriale bør henvise til energieffektivitetsklassen og til den skala, der er tilgængelig på etiketten. Der vil blive kørt informationskampagner for forbrugerne, som fremhæver de nye versioner af mærkerne.  

 

Kommissionen skal oprette en produktdatabase, der skal hjælpe nationale myndigheder med at tjekke, at produktet lever op til standarderne, samt en onlineportal for offentligheden, der skal støtte markedsovervågningsmyndighederne og give forbrugerne yderligere information om produkterne. Kommissionen bør også udarbejde retningslinjer for håndhævelse af reglerne for så vidt angår bedst i produkttest og informationsudveksling. 

“Borgerne vil få et tydeligt, smart, digitalt system. Takket være åbne, tilgængelige data, vil de nye redskaber gøre det muligt for borgerne at sammenligne produkter baseret på deres forbrugsmønstre og også købe klogere. Smarte husholdningsapparater er det seneste inden for energieffektivitet. De kan måle, hvor meget de anvender og hvornår, de bør anvendes. Jeg forventer, at Kommissionen lever op til sin forpligtelse og give europæerne en klagemulighed ud over den to-årige garantiperiode”.

Dario Tamburrano (EFDD, IT)