• der er stadig ikke gjort tilstrækkelige fremskridt til at kunne påbegynde forhandlingerne om det fremtidige forhold
  • premierminister Mays løfter fra Firenze skal oversættes til konkrete forslag
  • prioriteterne forbliver de samme - borgernes rettigheder, Storbritanniens finansielle forpligtelser og den irsk/nordirske grænse

 

Plenardebat i Europa-Parlamentet om status over forhandlingerne med Storbritannien 

Der er ikke gjort tilstrækkelige fremskridt på EU’s prioriteter, hvilket er en forudsætning for at forhandle en overgangsperiode og det fremtidige EU-UK-forhold, siger MEP’erne.

Regeringslederne for EU27-landene bør udskyde deres brexit-vurdering, når de mødes den 20. oktober, da der ikke er gjort ”tilstrækkelige fremskridt” på de tre hovedmålsætninger, medmindre der i løbet af den femte runde af forhandlingerne om Storbritanniens udtrædelse af EU sker et afgørende gennembrud, slås det fast i en beslutning vedtaget tirsdag med 557 stemmer for, 92 imod og 29 undladelser.

 

Selvom Europa-Parlamentet hilser de opklarende udsagn i den tale, premierminister May holdt i Firenze forleden, velkommen, forventer MEP’erne, at den britiske regering hurtigst muligt fremlægger konkrete forslag, der sikrer:

 

  • at de 4,5 millioner berørte EU- og britiske statsborgere garanteres samtlige de rettigheder, de har i dag
  • at Storbritannien til fulde lever op til alle sine finansielle forpligtelser
  • at problemet med grænsen mellem Republikken Irland og Nordirland bliver løst i fuld overensstemmelse med Langfredagsaftalen

 

Det er herudover en forudsætning for at kunne afslutte første fase af forhandlingerne, at det garanteres, at EU-lovgivningen vil blive overholdt indtil den dag, Storbritannien officielt forlader EU.

Citater

Europa-Parlamentets formand Antonio Tajani udtaler: ”Theresa Mays tale i Firenze viste, at hun er åben for dialog og forstår, hvad der er på spil. Jeg vil opfordre hende til at omsætte den gode vilje til konkrete planer, hvilket der er behov for, hvis der virkelig skal opnås fremgang i forhandlingerne med EU. Afstemningen om dagens beslutning bekræftede, at Parlamentet står sammen om at bakke op om vores chefforhandler Michel Barnier. Debatten viste desuden, at der er et klart ønske om et konstruktivt forhold til Storbritannien, men også, at de hidtidige forsinkelser er kilde til betydelig bekymring. Jeg håber, at der i de næste par måneder bliver gjort tilstrækkelige fremskridt til at opfylde betingelserne for at kunne påbegynde diskussionerne om vores fremtidige forhold til Storbritannien.”

 

Europa-Parlamentets brexitkoordinator Guy Verhofstadt udtaler: ”Der er ikke gjort tilstrækkelige fremskridt. Vi er især bekymrede, for så vidt angår borgernes rettigheder. Vores forslag til en løsning er enkelt. Lad EU-borgere beholde de rettigheder, som de har i dag i Storbritannien, og lad os gøre nøjagtig det samme for de britiske statsborgere, som bor på kontinentet. Jeg kan ikke lade være med at spørge mig selv, hvorfor vi stadigvæk bliver ved med at diskutere dette. Det kan og bør løses øjeblikkeligt.”

Michel Barnier, EU's brexitchefforhandler, under plenardebatten om "status over forhandlingerne med Det Forenede Kongerige" 

Debat

 

Forslaget, som er udfærdiget af Parlamentets brexitstyregruppe, blev debatteret med kommissionsformand Jean-Claude Juncker og EU’s brexitchefforhandler Michel Barnier tirsdag den 3. oktober.

 

Klik på navnene nedenfor for at se de enkelte taleres præsentationer

 

Jean-Claude Juncker

 

Michel Barnier

 

Det estiske formandskab

 

Manfred Weber (EPP, DE)

 

Gianni Pittella (S&D, IT)

 

Raffaele Fitto (ECR, IT)

 

Guy Verhofstadt (ALDE, BE)

 

Martina Anderson (GUE/NLE, UK)

 

Lamberts (Greens/EFA, BE)

 

Nigel Farage (EFDD, UK)

 

Janis Atkinson (ENF, UK)

 

 

Fakta

 

Beslutningen udgør Europa-Parlamentets input til EU27-topmødet i Bruxelles den 20. oktober. Her skal regeringslederne mødes for at vurdere, hvor langt brexitforhandlingerne er nået. Enhver aftale, der måtte foreligge ved afslutningen af forhandlingerne mellem Storbritannien og EU, skal godkendes af Europa-Parlamentet.