Parlamentet giver grønt lys til ny EU-anklager, der skal bekæmpe svindel med EU-midler 

Pressemeddelelse 
 
 
  • Anklageren vil forbinde retshåndhævelse på nationalt og europæisk plan
  • Hidtil har kun nationale myndigheder kunne retsforfølge misbrug af EU-midler
  • Danmark deltager ikke pga. retsforbeholdet

 

Den europæiske Anklagemyndighed vil have ansvaret for at efterforske og retsforfølge de ansvarlige for svindel med EU-midler.

Som reglerne er nu, er det kun nationale myndigheder, der har beføjelse til at efterforske og retsforfølge svindel med penge fra EU-budgettet, såsom forsætligt misbrug af EU’s strukturfonde eller grænseoverskridende momssvig, men deres jurisdiktion rækker kun til de nationale grænser.

Den europæiske Anklagemyndighed (EPPO) vil gøre det muligt at udveksle informationer hurtigt, koordinere politiundersøgelser, indefryse og beslaglægge aktiver hurtigere samt arrestere mistænkte personer i andre EU-lande. Anklagemyndigheden vil samarbejde tæt med EU’s strafferetlige agentur Eurojust og EU’s kontor for bekæmpelse af svig, OLAF, for at sikre at flere sager bliver ført til dørs og dermed bedre beskyttelse af skatteydernes penge.

På grund af retsforbeholdet deltager Danmark ikke i samarbejdet om Den europæiske Anklagemyndighed.

 

Citat

Parlamentets ansvarlige for anklagemyndigheden Barbara Matera (EPP, IT) sagde: ”Takket være EPPO, som vil forene de nationale anklageres arbejde under et europæisk organ, vil der blive gjort noget ved manglerne ved de ukoordinerede nationale efterforskninger. Forhåbentligt vil EPPOs beføjelser i nær fremtid også omfatte grænseoverskridende forbrydelser som terrorisme og menneskehandel.”

 

Næste skridt

Nu hvor Parlamentet har givet sit samtykke til oprettelsen af Den europæiske Anklagemyndighed, kan Rådet formelt vedtage forordningen om EPPO’en. Anklagemyndigheden forventes at være operationel mellem 2020 og 2021.

 

Baggrund

Den europæiske Anklagemyndighed vil blive oprettet i et forstærket samarbejde mellem 20 EU-lande. De lande, der i øjeblikket ikke deltager - Sverige, Holland, Malta, Ungarn, Polen, Storbritannien, Irland og Danmark - vil når som helst kunne vælge at tilslutte sig samarbejdet, hvis de måtte ønske det.

Den europæiske Anklagemyndighed vil få hovedkontor i Luxembourg. Herfra vil en hovedanklager og anklagere fra alle deltagende lande monitorere og supervisere de daglige efterforskninger, som udføres i de enkelte lande af delegerede anklagere.

Parlamentet godkendte den 5. juli listen over forbrydelser, der falder under anklagemyndighedens beføjelser. Listen vil i fremtiden kunne udvides til også at omfatte f.eks. terrorisme.