CYP visual        

Το βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία 2017, σε εκπομπή για το πρόγραμμα Έρασμος 
Κοινωνία 
 

Το βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία απονέμεται φέτος σε συμμετοχή απο την Πολωνία για το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Έρασμος. Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο από το ΕΚ και το Διεθνές Ίδρυμα του Βραβείου Καρλομάγνου σε νέους ηλικίας 16 με 30 ετών, που συμμετέχουν σε προγράμματα με σκοπό να προωθήσουν την κατανόηση μεταξύ των ανθρώπων από διαφορετικές χώρες της ΕΕ. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Άαχεν της Γερμανίας, στις 23 Μαΐου.

βίντεο για τα βασικά θιέματα που συζητήθηκαν στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο        

Ολομέλεια Μαΐου: μετεγκατάσταση προσφύγων, ομοφοβία, Ουγγαρία, Βrexit. 
Θέματα ΕΕ 
 

Στην ολομέλεια του ΕΚ αυτή την εβδομάδα: επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, συζήτηση για τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας, λύση στη μετεγκατάσταση των προσφύγων και περισσότερα.

Συνεχής ροή χωρίς σύνορα: νέοι κανόνες για το διαδικτυακό περιεχόμενο        

Συνδρομητικό βίντεο και στα ταξίδια 
Οικονομία 
 

Οι χρήστες του Νetflix και άλλων υπηρεσιών που προσφέρουν βίντεο, μουσική ή και ηλεκτρονικό βιβλίο στο ίντερνετ θα μπορούν απο το 2018 να «μεταφέρουν» και στις διακοπές τους σε άλλα κράτη μέλη το περιεχόμενο στο οποίο έχουν πληρώσει για να έχουν πρόσβαση στο σπίτι τους, κάτι που σήμερα δεν είναι πάντοτε δυνατό.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μιλάει στην ολομέλεια του ΕΚ (17-05-2017).        

Αντόνιο Γκουτέρες: Μια δυνατή και ενωμένη ΕΕ αποτελεί πυλώνα δύναμης για τον ΟΗΕ 
Θέματα ΕΕ 
 

Ο πολλαπλασιασμός των συγκρούσεων, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αλλαγή του κλίματος και η παγκοσμιοποίηση είναι οι κυριότερες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν σήμερα, σύμφωνε με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Ο κ. Γκουτέρες, μιλώντας στην ολομέλεια του ΕΚ στις 17 Μαΐου ζήτησε τη συνεργασία του ΟΗΕ με την ΕΕ. «Μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη, αποτελεί πυλώνα δύναμης για τον ΟΗΕ», τόνισε.

To lie or die: EU lawmakers voice concern over gay rights in Chechnya        

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας 
Κοινωνία 
 

Η 17η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και στοχεύει στην ανάδειξη της ανάγκης για εξάλειψη των διακρίσεων κατά των ομοφυλόφιλων σε ολόκληρο τον κόσμο. Με αφορμή αυτή την ημέρα, οι ευρωβουλευτές συζητούν σήμερα έκθεση ανεξάρτητων ρωσικών μέσων ενημέρωσης και οργανώσεων, η οποία καταγγέλλει βιαιοπραγίες εναντίων ομοφυλόφιλων στην Τσετσενία.

Greece. Syrian family torn apart by war find sanctuary        

Προσφυγική κρίση: “Η μετεγκατάσταση είναι ηθικό και πολιτικό μας καθήκον” 
Κοινωνία 
 

Οι χιλιάδες μετανάστες που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να διασχίσουν τη Μεσόγειο και να φτάσουν την Ευρώπη, έχει κλονίσει τον πυρήνα της ΕΕ. Με την Ελλάδα και την Ιταλία που είναι οι πρώτες χώρες εισόδου να έχουν δεχτεί χιλιάδες κύματα προσφύγων, η μετεγκατάσταση είναι το μόνο εργαλείο για την αποσυμφόρηση αυτών των δύο χωρών.

88 εκ. τόνοι τροφίμων στα σκουπίδια κάθε χρόνο στην ΕΕ. Το Κοινοβούλιο θέλει να τους μειώσει κατά 50%. Περισσότερα… https://t.co/24sZAPlDzR

Τελευταία δελτία Τύπου 

Δείτε επίσης: 

infographic illustration        

Γράφημα: Απορρίμματα τροφίμων στην ΕΕ 
Κοινωνία 
 

Σύμφωνα με υπολογισμούς η ΕΕ παράγει περίπου 88 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων τροφίμων ετησίως. Αυτό αντιστοιχεί σε 173 κιλά ανά άτομο. Ποιοι είναι όμως οι τομείς που ευθύνονται περισσότερο για αυτή την κατάσταση; Πως μπορεί να μειωθεί αυτή η σπατάλη και τι μπορούμε να κάνουμε ως καταναλωτές; Δείτε το γράφημα που ετοιμάσαμε.

Workers' right and citizens rights protection ©AP Images/European Union-EP        

Το μέλλον της ΕΕ: οι ευκαιρίες της παγκοσμιοποίησης 
Θέματα ΕΕ 
 

Ως μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές δυνάμεις στον κόσμο η ΕΕ θέλει να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες που της προσφέρει η παγκοσμιοποίηση, διατηρώντας ταυτόχρονα δίκαιους κανόνες και διαφάνεια. Πριν τη συζήτηση της ολομέλειας στις 16 Μαΐου για την αντιμετωπίση της παγκοσμιοποίησης, διαβάστε τι κάνει το ΕΚ για την καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού, την προστασία των καταναλωτών αλλά και την προστασία των ευρωπαϊκών αρχών στις εμπορικές συναλλαγές με τρίτες χώρες.

Eurobarometre: migration ©AP Images/ European Union-EP        

Ευρωβαρόμετρο: Οι ευρωπαίοι ζητούν περισσότερα για το προσφυγικό 
Θέματα ΕΕ 
 

Η προσφυγική κρίση και η αντιμετώπισή της βρίσκονται στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας τα τελευταία χρόνια. Από το 2015, η ΕΕ έχει λάβει σειρά μέτρων για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης αλλά και για τη βελτίωση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Η τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου δείχνει ότι και Ευρωπαίοι, με ποσοστό 73%, θέλουν περισσότερες δράσεις από την ΕΕ στο προσφυγικό, ενώ το 58% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι δράσεις της ΕΕ είναι ανεπαρκείς.

Γράφημα.        

Γράφημα: προστασία των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων μετά το Brexit 
Θέματα ΕΕ 
 

Πολλοί Ευρωπαίοι που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία είχαν το δικαίωμα να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα που οδήγησε τη χώρα εκτός ΕΕ και τώρα είναι ανάμεσα σε εκείνους που θα υποστούν τις επιπτώσεις. Προτεραιότητα της ΕΕ στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις είναι η προστασία των συμφερόντων των πολιτών, τόσο των Ευρωπαίων που ζουν στη Βρετανία όσο και των Βρετανών που ζουν στην ΕΕ. Αυτή την εβδομάδα το ΕΚ πραγματοποιεί ακρόαση για τα δικαιώματα των πολιτών στην εποχή μετά το Brexit.

Francesco Fresi: Αναμνήσεις από τη Ρώμη        

Ημέρα της Ευρώπης: μαθήματα από την ιστορία 
Θέματα ΕΕ 
 

Η Ημέρα της Ευρώπης που γιορτάζεται στις 9 Μαΐου, αφορά το κοινό μας ταξίδι από τον πόλεμο στην ειρήνη και τη συνεργασία. Στις 9 Μαΐου το 1950, ο τότε Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρόμπερτ Σουμάν μίλησε για το όνειρο μιας διαφορετικής Ευρώπης, που θα έβρισκε κοινές λύσεις για να ξεπεράσει τις συγκρούσεις και θα δυνάμωνε βήμα βήμα. Το 1958, αυτό το όνειρο έγινε πραγματικότητα μέσα από τη Συνθήκη της Ρώμης, η οποία έθεσε τα θεμέλια για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εβδομάδα στο ΕΚ.        

Η εβδομάδα στο ΕΚ 
Θέματα ΕΕ 
 

Αυτή την εβδομάδα τρεις επιτροπές του ΕΚ πραγματοποιούν ακρόαση για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία. Η εξεταστική επιτροπή για τα έγγραφα του Παναμά, συναντά εκπροσώπους τριών φορολογικών δικαιοδοσιών, ενώ οι πολιτικές ομάδες προετοιμάζονται για την ολομέλεια της επόμενης εβδομάδας.

Tο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας: μια μοναδική ιστορία        

Το “Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας” ανοίγει τις πόρτες του στις 6 Μαΐου  
Θέματα ΕΕ 
 

Το νέο μουσείο, που βρίσκεται στην ευρωπαϊκή συνοικία των Βρυξελλών, προσφέρει ένα νέο τρόπο σκέψης και κατανόησης της ιστορίας της ηπείρου και της εξέλιξης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Από τις 6 Μαΐου και έπειτα υποδέχεται τους επισκέπτες του, 7 ημέρες την εβδομάδα, ενώ η είσοδος είναι δωρεάν.

Γράφημα        

Ευρωβαρόμετρο 2017: πέντε ευρήματα από την πανευρωπαϊκή έρευνα 
Θέματα ΕΕ 
 

Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, που διενεργήθηκε τον Μάρτιο του 2017 για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποκαλύπτει την εικόνα μιας ηπείρου που συνειδητοποιεί την ανάγκη για κοινές λύσεις στα πιο πιεστικά προβλήματα και ταυτόχρονα ανησυχεί για το αν θα βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις. Δείτε στο γράφημα που ετοιμάσαμε σε ποιους τομείς οι πολίτες προσδοκούν περισσότερα από την ΕΕ και διαβάστε πέντε ευρήματα από την έρευνα.

5 τρόποι για να εντοπίσετε τις ψεύτικες ειδήσεις        

Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου 
Κοινωνία 
 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στις 3 Μαΐου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τιμά τις θεμελιώδεις αρχές της ελευθεροτυπίας. Αυτή τη χρονιά η υποεπιτροπή του ΕΚ για τα ανθρώπινα δικαιώματα συζητά την κατάσταση της ελευθερία του Τύπου, την Πέμπτη δίνοντας έμφαση στην αυξανόμενη απειλή της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων. Στο άρθρο μας παρουσιάζουμε πέντε βήματα που θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τις ψεύτικες ειδήσεις.

Γράφημα που παρουσιάζει στοιχεία για τη συνεργατική οικονομία        

Γράφημα: Συνεργατική οικονομία 
Οικονομία 
 

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες που ταιριάζουν τους προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών με τους καταναλωτές και τις ανάγκες τους, όπως η Uber και η Airbnb βρίσκονται σε άνοδο. Στην ΕΕ η αξία των συνολικών συναλλαγών μέσω αυτών των πλατφόρμων συνεργατικής οικονομίας έφτασε τα 28 δισ. το 2015, σχεδόν διπλάσια έσοδα σε σχέση με το 2014. Τα οφέλη και οι προκλήσεις που παρουσιάζονται με τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα απασχόλησαν την έκθεση που ενέκρινε η επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς, στις 3 Μαΐου.

Εγγραφή για ενημερώσεις σχετικά με τα αγαπημένα σας θέματα 
Κοινοποίηση αυτής της σελίδας :