Η ρωσική προπαγάνδα στην ΕΕ 

Η επιρροή της ρωσικής προπαγάνδας στις χώρες της ΕΕ και οι εικαζόμενες προσπάθειές της να επηρεάσει τις εκλογές σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες μέσω της παραπληροφόρησης θα συζητηθούν στην ολομέλεια στα πλαίσια μιας επίκαιρης συζήτησης την Τετάρτη το απόγευμα.

Οι ευρωβουλευτές προειδοποίησαν ήδη το 2016 με ψήφισμά τους ότι το Κρεμλίνο εντατικοποίησε την προπαγάνδα του με την προσάρτηση της Κριμαίας και τον ρωσικό υβριδικό πόλεμο στο Ντονμπάς. Αναλυτικότερα σημείωσαν ότι «η Ρωσία χρησιμοποιεί ευρύ φάσμα εργαλείων και μέσων, όπως δεξαμενές σκέψης, [...] πολύγλωσσους τηλεοπτικούς σταθμούς (π.χ. Russia Today), ψευδο-πρακτορεία ειδήσεων και υπηρεσίες πολυμέσων (π.χ. Sputnik), [...] μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακά «τρολ», με στόχο την αμφισβήτηση των δυτικών αξιών, τη διαίρεση της Ευρώπης, τη συγκέντρωση εγχώριας στήριξης και τη δημιουργία της αντίληψης ότι τα κράτη της ανατολικής γειτονίας της ΕΕ έχουν αποτύχει.»


Για την αντιμετώπιση αυτής της προπαγάνδας, οι ευρωβουλευτές πρότειναν την ενίσχυση της μικρής επιχειρησιακής ομάδας «στρατηγικής επικοινωνίας» της ΕΕ και την αύξηση των επενδύσεων στην ευαισθητοποίηση, την ερευνητική δημοσιογραφία και την πληροφοριακή παιδεία.

 

Συζήτηση: Τετάρτη 17 Ιανουαρίου

Διαδικασία: επίκαιρη συζήτηση