One in five under 25 can't find a job within the EU. Parliament wants to use unspent 82 billion euros from structural funds to create new job opportunities in...(read more) Facebook
The EU's trade deficit with China tripled in just 10 years. How do we rebalance? As a first step, Members want to establish a monitoring board to find out to...(read more) Facebook
Some Parliament members are suggesting that European politicians should show Euro 2012 in Ukraine the red card in protest over the treatment of opposition...(read more) Facebook
Strong - but not invulnerable. Despite an impressive 4 metres and 600kg, the blue fin tuna is an endangered species. And why? Overfishing and illegal catches....(read more) Facebook Οι αγροτικές δαπάνες αντιπροσωπεύουν σήμερα το 41% των ετήσιων δαπανών της ΕΕ και βρίσκονται στην καρδιά της Ένωσης από την εποχή της δημιουργίας της ΕΟΚ. Τώρα, το ΕΚ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη ετοιμάζονται να συζητήσουν την πορεία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) το 2014-2020. Στο αφιέρωμά μας θα βρείτε πλήρη ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων όπως αυτές εξελίσσονται.
Πώς μπορούν να κατανεμηθούν δικαιότερα τα κονδύλια μεταξύ "παλαιών" και "νέων" κρατών μελών; Πώς θα "πρασινίσει" η ΚΑΠ; Πώς θα εγγυηθεί η ΕΕ το εισόδημα των παραγωγών και πώς θα διαμορφωθούν οι αποσυνδεδεμένες, απευθείας πληρωμές; Πώς θα είναι η ευρωπαϊκή γεωργία ανταγωνιστική διεθνώς;
Στα ερωτήματα αυτά και πολλά άλλα θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που έχει δρομολογηθεί καθώς η είσοδος των 12 νέων κρατών στην Ένωση το 2004 και το 2007 κατέστησε σαφές ότι οι αλλαγές που έγιναν το 2003 πρέπει να συμπληρωθούν με νέες για να εξακολουθήσει η ΚΑΠ να εκπληρώνει την αποστολή της.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τις προτάσεις της για το μέλλον της ΚΑΠ στις 12 Οκτωβρίου 2011 και, από τώρα η επιτροπή Γεωργίας του ΕΚ, η Πολωνική Προεδρία αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζουν τον ευρύ δημόσιο διάλογο που θα προετοιμάσει το έδαφος για τις αλλαγές που κυοφορούνται.
Οι εισηγητές του ΕΚ
Η αναθεώρηση της ΚΑΠ δεν είναι απλή υπόθεση και, στο ΕΚ, τη συζήτηση θα καθοδηγήσουν τέσσερις ευρωβουλευτές - εισηγητές ο καθ' ένας με διαφόρους επιμέρους τομείς ευθύνης, που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες προτάσεις Κανονισμού.
Ο Πορτογάλος Σοσιαλιστής Luis Manuel Capoulas Santos, είναι ο εισηγητής για τους κανονισμούς που αφορούν τις απ' ευθείας πληρωμές, την ανάπτυξη της υπαίθρου και τα μεταβατικά μέτρα που προβλέπεται να ισχύσουν το 2013.
Ο Γάλλος ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Michel Dantin, είναι εισηγητής για τις κοινές οργανώσεις αγοράς (ΚΟΑ) επιμέρους προϊόντων.
Ο Ιταλός, επίσης του ΕΛΚ, Giovanni de la Via, είναι ο εισηγητής για την οικονομική παρακολούθηση και διαχείρηση.
Ο επίσης Ιταλός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Herbert Dorfmann, είναι ο εισηγητής ειδικά για την ΚΟΑ οίνου.
Τέλος, σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου το ΕΚ οργάνωσε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού υπουργών γεωργίας από όλη την ΕΕ.
Στο αφιέρωμα που ακολουθεί θα βρείτε συνεχή ενημέρωση για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.