Χόλμειερ: Προτεραιότητα το κλίμα στον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2020

Αύξηση της χρηματοδότησης για κλιματικές δράσεις και των επενδύσεων στις βιώσιμες τεχνολογίες, πρέπει να συμπεριλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός της ΕΕ, λέει η εισηγήτρια του ΕΚ.

Μόνικα Χόλμειερ.
Μόνικα Χόλμειερ

Οι Ευρωβουλευτές ενέκριναν τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2020 στις 23 Οκτωβρίου. Το ΕΚ ξεκινά συζητήσεις με το Συμβούλιο, ώστε να υπάρξει συμφωνία για τον επόμενο προϋπολογισμό μέχρι το Νοέμβριο. Η Μόνικα Χόλμειερ (ΕΛΚ, Γερμανία), μας παρουσίασε τις προτάσεις της για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 2020.


Πώς θα περιγράφατε την πρότασή σας για τον προϋπολογισμό του 2020;


Βασική προτεραιότητα για το ΕΚ είναι η αντιμετώπιση της κλιματική αλλαγής και παράλληλα η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας.

Ο στόχος που έθεσε η ΕΕ για το διάστημα 2014-2020 ήταν η διάθεση του 20% του συνολικού προϋπολογισμού σε σχέδια και έργα που αφορούν το κλίμα, ωστόσο αυτός ο στόχος δεν είναι πλέον εφικτός.


Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των σχετικά χαμηλών δαπανών που έγιναν για το κλίμα το 2014 που τώρα δε διορθώνεται. Θέλουμε όμως να ξεκαθαρίσουμε ότι το ΕΚ στον ερχόμενο ετήσιο προϋπολογισμό δίνει προτεραιότητα στην καινοτομία, στην έρευνα και στην πράσινη ανάπτυξη.


Θέλουμε επίσης να ενισχύσουμε την ψηφιοποίηση, καθώς τα σωστά ψηφιακά εργαλεία είναι απαραίτητα για την κλιματική έρευνα. Η ψηφιοποίηση θα εξελίξει την έρευνα για την αντιμετώπιση των ασθενειών και την ανάπτυξη της γεωργίας.


Στόχος μας είναι η διάθεση πόρων σε πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, που πραγματοποιούν αυτού του τύπου έρευνες και συνεργάζονται με επιτυχία με τον βιομηχανικό τομέα.

Το κλίμα και η περιβαλλοντική προστασία, αποτελούν επίσης προτεραιότητα στους τομείς της κοινής γεωργικής πολιτικής και αγροτικής ανάπτυξης, μέσω του προγράμματος LIFE+. Στον τομέα της αναπτυξιακής πολιτικής, στόχος είναι η μείωση της φτώχειας και ο καθαρισμός των ωκεανών. Με τον προϋπολογισμό που διαθέτουμε μπορούμε να βοηθήσουμε σε πολλά περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης.


Έχετε αυξήσει κατά 2 δισ. την πρόταση της Επιτροπής αναφορικά με το κλίμα για το 2020. Επαρκεί το ποσό αυτό για να φτάσετε το στόχο του 20% που είχε θέσει η ΕΕ για το διάστημα 2014-2020;


Όχι, δεν μπορούμε να φτάσουμε το συγκεκριμένο στόχο γιατί το 2014 οι δαπάνες της ΕΕ για το κλίμα ήταν λιγότερο από 14%, κάτι που δεν μπορούμε να διορθώσουμε μέσα στα επόμενα έξι χρόνια. Παρ' όλ' αυτά η πρόταση μου για το 2020 ξεπερνάει το στόχο του 20%. Αναφορικά με το κλίμα η νέα γενιά έχει το δικαίωμα να μας πει «σας παρακαλώ κάντε κάτι γρήγορα και μην το συζητάτε απλά».


Θέλουμε επίσης να αυξήσουμε τη χρηματοδότηση για την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (ΠΑΝ), που μέχρι τώρα είναι απόλυτα επιτυχημένη. Η ανεργία των νέων μειώνεται και το συγκεκριμένο πρόγραμμα βοηθάει στην εύρεση εργασίας. Η χρηματοδότηση θα αυξηθεί και στο Erasmus+, ώστε να δώσουμε στους νέους την ευκαιρία να σπουδάσουν στο εξωτερικό.



Με τον προϋπολογισμό που διαθέτουμε μπορούμε να βοηθήσουμε σε πολλά περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης.
Μόνικα Χόλμειερ
Πηγή "Με τον προϋπολογισμό που διαθέτουμε μπορούμε να βοηθήσουμε σε πολλά περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης." Ανοίγει σε νέο παράθυρο

Θα υπάρξει συμφωνία με το Συμβούλιο για το κλίμα, τη νεολαία και το μέλλον;


Πιστεύω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε με το Συμβούλιο. Αποτελεί μεγάλη πρόκληση καθώς το 2020 θα είναι ο τελευταίος χρόνος του τρέχοντος ΠΔΠ. Ορισμένες ισχυρές οικονομικά χώρες θέλουν να μειώσουν τον προϋπολογισμό ενώ άλλα κράτη-μέλη θέλουν να αυξήσουν τους πόρους στους τομείς της συνοχής και της γεωργίας. Παράλληλα, έχουμε και το Brexit και δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει μετά τις 31 Οκτωβρίου. Ελπίζω σε ένα ομαλό Brexit. Οι συνέπειες ενός «σκληρού» Brexit θα αγγίξουν τα 11 δισ. ευρώ κάτι που σίγουρα θα θέλαμε να αποφύγουμε.


Ποιες οι επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της ΕΕ σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία;


Είμαστε προετοιμασμένοι. Η Βρετανίαδεν μπορεί να μας πιέσει. Σε περίπτωση «σκληρού» Brexit θα πρέπει να αλλάξουμε τον προϋπολογισμό. Γνωρίζουμε ήδη ότι πολλές ερευνητικές ομάδες εκεί θέλουν να συνεχίσουν τα προγράμματα και τη συνεργασία τους με την ΕΕ.


Νομίζω ότι στο τέλος η Βρετανία θα αναγκαστεί να συνεχίσει να συνισφέρει σε συγκεκριμένους τομείς όπως η ασφάλεια και η γεωργία. Υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους η Βρετανία επιθυμεί να είναι μέλος της ΕΕ, επομένως τα χρήματα θα επιστρέψουν τον ευρωπαϊκό προυπολογισμό, όπως γίνεται και με τη Νορβηγία, την Ελβετία, το Λιχτενστάιν και άλλες χώρες.


Το ΕΚ θέλει να διασφαλίσει ότι η Βρετανία δεν θα κάνει επιλεκτική επιλογή των τομέων που τη συμφέρει να συνεισφέρει στην ΕΕ, διότι δεν μπορεί μια χώρα να αποχωρεί από την ΕΕ και να έχει ευνοϊκότερους όρους από πριν.


Το ΕΚ ενέκρινε στις 27 Νοεμβρίου τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2020, με 543 ψήφους υπέρ, 136 κατά και 23 αποχές.

 


 


Ο Πρόεδρος του ΕΚ Ντάβιντ Σασόλι υπογράφει τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2020.
Ο Πρόεδρος του ΕΚ Ντάβιντ Σασόλι υπογράφει τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2020.