Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν κανόνες για τη διευκόλυνση της αναγνώρισης επίσημων εγγράφων και νέους κανόνες που τιμωρούν όσους προσπαθούν να χειραγωγήσουν τις αγορές και ζήτησαν μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την καταπολέμηση της ομοφοβίας και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των LGBTI. Μιλώντας στην ολομέλεια, ο Ιταλός πρόεδρος Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο προειδοποίησε για τους κινδύνους του εθνικισμού.

Την Τετάρτη ο Ιταλός πρόεδρος, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο ΕΚ. Απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές τόνισε την ανάγκη "να παλέψουν ενάντια στους εθνικούς εγωισμούς και στον αναχρονιστικό συντηρητισμό".


Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν τη δημιουργία χάρτη πορείας για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των LGBTI (ΛΟΑΔΔ) τη Τρίτη. Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2013, το 47% των LGBTI έχουν πέσει θύματα ρατσισμού. Τέτοιοι χάρτες υπάρχουν ήδη στην ΕΕ για την προστασία των Ρομά και των ατόμων με ειδικές ανάγκες.


Η ΕΕ και τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιβάλουν ταξιδιωτικές κυρώσεις και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων όσων είναι προσωπικά υπεύθυνοι για τις δολοφονίες Ουκρανών διαδηλωτών, αποφάσισαν με ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές την Πέμπτη. Σε άλλο κείμενο τους επικρίνουν την Ρωσία για την άσκηση οικονομικής και πολιτικής πίεσης στους ανατολικούς γείτονες της ΕΕ.


Για την απλούστευση των διαδικασιών σε περίπτωση μετακόμισης εντός της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν την Τρίτη τη καθιέρωση τυποποιημένων εγγράφων που θα αναγράφουν για παράδειγμα την ημερομηνία γέννησης, θανάτου, γάμου, την εθνικότητα και το πιστοποιητικό ποινικού μητρώου. Έτσι θα μπορέσουν να μειώσουν ή ακόμα και να εξαλείψουν τις μεταφράσεις και τα επικυρωμένα αντίγραφα.


Μεγάλες ποινές φυλάκισης θα αντιμετωπίζουν όσοι προσπαθούν να χειραγωγήσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε ολόκληρη την ΕΕ. Το ΕΚ ενέκρινε την Τρίτη το σχέδιο κανόνων προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις χρηματοπιστωτικές αγορές της ΕΕ και να εξασφαλίσει την προστασία των επενδυτών.


Δεν είναι οι φορολογούμενοι που θα πρέπει να επωμίζονται το βάρος ενδεχόμενης πτώχευσης τραπεζών, λέει το ΕΚ σε ψήφισμά του, εν μέσω συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με τις κυβερνήσεις, σχετικά με τη δημιουργία μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης της ΕΕ.


Το ΕΚ ψήφισε νέους κανόνες ώστε οι επιβάτες των οποίων οι πτήσεις ακυρώνονται να έχουν δίκαιη αποζημίωση. Στην ΕΕ μόνο το 2% των επιβατών λαμβάνει αποζημίωση έπειτα από υποβολή καταγγελίας.


Οι πάροχοι διαδικτυακής μουσικής θα μπορούν πλέον πιο εύκολα να παίρνουν άδεια για να μοιράζουν μουσική σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι νέοι κανόνες που ψηφίστηκαν την Τρίτη βελτιώνουν τους κανόνες ανάπτυξης διαδικτυακής μουσικής και διασφαλίζουν ότι τα δικαιώματα των καλλιτεχνών προστατεύονται καλύτερα.


Καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης στους εποχιακούς εργάτες τρίτων χωρών εξασφαλίζουν οι νέοι κανόνες που ψηφίστηκαν από το ΕΚ την Τετάρτη. Η Επιτροπή εκτιμά ότι πάνω από 100.000 εποχικοί εργαζόμενοι έρχονται στην ΕΕ κάθε χρόνο.


Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν μια αναθεωρημένη εταιρική σχέση μεταξύ Γροιλανδίας, Δανίας και ΕΕ για την αξιοποίηση φυσικών πόρων με βιώσιμο τρόπο και τη διατήρηση του εύθραυστου αρκτικού οικοσυστήματος.