Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Το ΕΚ ψηφίζει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 

Μια από τις κορυφαίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποφασίζεται την Τρίτη 15 Ιουλίου στις 13:30 (ώρα Ελλάδος) στην ολομέλεια του ΕΚ με απευθείας μετάδοση από το Στρασβούργο. Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλόντ Γιουνκερ, είναι ο υποψήφιος του Συμβουλίου για αυτή τη θέση. Μάθετε πΠερισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία εκλογής στο γράφημα.

Ο Ζαν Κλόντ Γιουνκερ, ήταν ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μετά τις ευρωεκλογές και δεδομένου ότι το ΕΛΚ κατέλαβε την πρώτη θέση πανευρωπαϊκά, ο κ. Γιουνκερ προτάθηκε για τη θέση του προέδρου από τους ηγέτες των κρατών μελών στη σύνοδο κορυφής του περασμένου μήνα.


Η τοποθέτησή του πρέπει τώρα να εγκριθεί από το ΕΚ, με απλή πλειοψηφία των μελών (376 ψήφοι στις 751 του ΕΚ).


Προκειμένου να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους, ο κ. Γιουνκερ συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με όλες τις πολιτικές ομάδες του ΕΚ και απάντησε σε ερωτήσεις για τα σχέδια και τις προτεραιότητές που θα θέσει για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Της ψηφοφορίας για την εκλογή του κ. Γιουνκέρ θα προηγηθεί δήλωσή του ιδίου στην ολομέλεια και συζήτηση με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στις 11.00, ώρα Ελλάδος. Η (μυστική) ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 13.30. Ακολουθήστε το ζωντανά κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο δεξιά.