Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς στη Σύνοδο Κορυφής, στις 17-03-2016  

Οι συζητήσεις με την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού δεν πρέπει να συνδέονται με τις προσπάθειες της χώρας για ένταξη στην ΕΕ, προειδοποίησε ο Μάρτιν Σουλτς. Ο πρόεδρος του ΕΚ μιλώντας στους αρχηγούς των κυβερνήσεων των κρατών μελών, κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό στις 17 και 18 Μαρτίου. "Δεν θα γίνουν εκπτώσεις στην Τουρκία στο ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου και της προστασίας των μειονοτήτων, στο διαχωρισμό των εξουσιών ή στο κράτος δικαίου", δήλωσε.

Ο Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε ότι η ΕΕ και η Τουρκία είναι σημαντικοί εταίροι τονίζοντας ότι "χρειαζόμαστε συνεργασία, όχι εξάρτηση από την Τουρκία. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αναθέσουμε τα προβλήματά μας στην Τουρκία".


Το ΕΚ, μπορεί να βρει τις λεπτομέρειες για τις επιστροφές στην Τουρκία και την επανεγκατάσταση στην ΕΕ, είπε. Επίσης, οι ευρωβουλευτές θέλουν να ξέρουν πως η Τουρκία θα εκπληρώσει τους όρους για να θεωρείται "ασφαλής τρίτη χώρα" αλλά και πώς η χώρα εγγυάται ότι οι πρόσφυγες που θα επιστρέφουν δεν θα διώκονται, δήλωσε.


Ο πρόεδρος, υπογράμμισε ότι όποια συμφωνία και αν επιτευχθεί με την Τουρκία, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό και το άσυλο και ζήτησε αναμόρφωση των υφιστάμενων κανόνων και τη δημιουργία ευρωπαϊκού λιμενικού και συνοριοφυλάκων, στα πρότυπα των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Κάλεσε τα κράτη μέλη να επιταχύνουν τη διαδικασία μετεγκατάστασης από την Ελλάδα στις χώρες του ώστε να βοηθήσουν αυτούς τους χιλιάδες ανθρώπους που ζουν σε εξαθλιωμένες συνθήκες, κοντά στα σύνορα με τη ΠΓΔΜ.


Επιπλέον, ο κ. Σουλτς, είπε ότι είναι αναγκαία η παροχή επιπλέον βοήθειας στην Ιορδανία και στο Λίβανο, που φιλοξενούν 2,9 εκατομμύρια πρόσφυγες. "Πόση γενναιοδωρία και ανθρώπινη αξιοπρέπεια (επιδεικνύουν οι δύο χώρες). Ωστόσο, και οι δύο χώρες έχουν φτάσει τα όριά τους", δήλωσε.


Παρόλο που η προσφυγική κρίση γίνεται κάθε μέρα και πιο πιεστική, η οικονομία παραμένει σημαντική, είπε ο Μάρτιν Σουτλς. "Η ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για εμάς", δήλωσε επισημαίνοντας ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει αργούς ρυθμούς ανάκαμψης και ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα.