Ολομέλεια Μαΐου: μετεγκατάσταση προσφύγων, ομοφοβία, Ουγγαρία, διαπραγματεύσεις για το Βrexit. 

 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Στην ολομέλεια του ΕΚ αυτή την εβδομάδα: επίσκεψη του Γ.Γ. του ΟΗΕ, συζήτηση για τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας, λύση στη μετεγκατάσταση των προσφύγων και περισσότερα.

Οι συνδρομητές υπηρεσιών όπως η συνδρομητική τηλεόραση ή μουσική μέσω του ίντερνετ, αποκτούν το 2018 πρόσβαση στις τηλεοπτικές σειρές, ταινίες και ηλεκτρονικά βιβλία που μπορούν να δουν στο σπίτι τους και όταν ταξιδεύουν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Ο κανονισμός αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μέσα σε ένα χρόνο.


Ο Γ.Γ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μίλησε στην ολομέλεια τη Τετάρτη για τη κατάσταση στη Συρία, την προσφυγική κρίση και την σημασία του ρόλου της ΕΕ στον κόσμο.


Νωρίτερα την Τετάρτη, συζητήθηκε η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής της 29ης Απριλίου για το “Brexit, με τον διαπραγματευτή απο πλευρά ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ενότητα που παρουσίασαν οι ηγέτες των 27 μελών της ΕΕ πριν από τις διαπραγματεύσεις με την Βρετανία, αλλά ζήτησαν να γίνουν παράλληλα μεταρρυθμίσεις και για την ίδια την ΕΕ.


Η «σοβαρή επιδείνωση των κανόνων δικαίου και της δημοκρατίας» στην Ουγγαρία καταδικάστηκε από τους ευρωβουλευτές που ζήτησαν την Τετάρτη να ενεργοποιηθεί επισήμως το άρθρο 7 (1) της Συνθήκης της ΕΕ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει "σοβαρός κίνδυνος παραβίασης" των αξιών της ΕΕ, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μεταγενέστερο στάδιο μέχρι και στην επιβολή κυρώσεων.


Κάθε χρόνο χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο. Η Ελλάδα και η Ιταλία δεν πρέπει να μείνουν αβοήθητες, τόνισε με ψήφισμα την Πέμπτη το ΕΚ, με το οποίο ζητούν πιο αποτελεσματικό σύστημα μετεγκατάστασης των προσφύγων  σε άλλα κράτη μέλη. Συζητώντας το θέμα την Τρίτη πριν απο την ψηφοφορία, πολλοί κατηγόρησαν τις κυβερνήσεις των κρατών μελών ότι δεν βοηθούν αρκετά Αθήνα και Ρώμη.


Το ΕΚ συζήτησε την Τρίτη τον διωγμό που σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ και ΜΚΟ υφίστανται οι ομοφυλοφίλοι στην Τσετσενία. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσφοβίας, IDAHOT, στις 17 Μαΐου το ΕΚ ενέκρινε και ψήφισμα την Πέμπτη 18 Μαΐου, ζητώντας επείγουσα έρευνα των καταγγελιών από τις ρωσικές αρχές.


Οι 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων που σπαταλούνται κάθε χρόνο στην ΕΕ δημιουργούν σοβαρό κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα και το ΕΚ θέλει να μειωθεί η σπατάλη κατά 30% έως το 2025 και κατά 50% έως το 2030. Η εισήγητρια του ΕΚ για το θέμα,  Μπιλιάνα Μπόρζαν (Σοσιαλιστές, Κροατία)  συζήτησε ζωντανά με τους φίλους του ΕΚ στο Facebook.


Οι αρνητικές συνέπειες της παγκοσμιοποίησης στην κοινωνία πρέπει να αντιμετωπιστούν και τα οφέλη της πρέπει να κατανεμηθούν καλύτερα στους ανθρώπους, δήλωσαν οι ευρωβουλευτές την Τρίτη, εξηγώντας πως είναι υπεύθυνη για την τεράστια πίεση στις θέσεις εργασίας, τους μισθούς και τα πρότυπα, που τροφοδότησαν στην επιστροφή του λαϊκισμού στην Ευρώπη. Διαβάστε τι έχει κάνει το ΕΚ σχετικά με ζητήματα που συνδέονται με την παγκοσμιοποίηση.


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε, για δεύτερη φορά, τη μαύρη λίστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις χώρες που δεν έχουν λάβει επαρκή μέτρα για να αποτρέψουν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο κατάλογος προέρχεται από τη διεθνή Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης και οι ευρωβουλευτές επιθυμούν να συσταθεί "ανεξάρτητη και αυτόνομη" αρχή απο την ίδια της ΕΕ η οποία και θα αποφασίζει κατά πόσο χώρες είναι ευάλωτες στο οικονομικό έγκλημα.


Την Τετάρτη, το ΕΚ ενέκρινε 2.641.800 ευρώ, σε βοήθεια της ΕΕ, για την αναζήτηση εργασίας στους 821 πρώην εργαζομένους της Νokia στη Φινλανδία, βοηθώντας τους με επαγγελματική εξάσκηση και ατομική καθοδήγηση.