Ολομέλεια Οκτωβρίου: σεξουαλική κακοποίηση, έλεγχοι συνόρων, Βραβείο Ζαχάρωφ 

 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Η καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης, η ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων και η απαγόρευση του γλυφοσικού οξέος, μερικές από τις σημαντικές στιγμές της ολομέλειας.

Σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση

Με αφορμή το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης στο Χόλιγουντ αλλά και ισχυρισμούς ορισμένων μέσων για παρόμοια περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν , κατά τη διάρκεια συζήτησης στην ολομέλεια, τέτοιες συμπεριφορές και ζήτησαν τη λήψη νέων, αυστηρότερων μέτρων.

 

Βραβείο Ζαχάρωφ 2017

Με απόφαση του προέδρου του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι, και των πολιτικών ομάδων το ΕΚ τιμά φέτος με το Βραβείο Ζαχάρωφ τη Δημοκρατική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο.

Γλυφοσικό οξύ

Η ολομέλεια ζήτησε την πλήρη απαγόρευση των ζιζανιοκτόνων που περιέχουν γλυφοσικό οξύ έως το Δεκέμβριο του 2022 και την εφαρμογή άμεσων περιορισμών στη χρήση της εν λόγω δραστικής ουσίας.

 

Ενίσχυση των ελέγχων των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

Την Τετάρτη η ολομέλεια ενέκρινε τη δημιουργία κοινού ηλεκτρονικού συστήματος που επιταχύνει τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν και καταγράφει όλους τους μη Ευρωπαίους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ

Αποσπασμένοι εργαζόμενοι

Το ΕΚ έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο επί της αναθεώρησης της οδηγίας για τους αποσπασμένους εργαζομένους. Το ΕΚ θέλει να εξασφαλίσει την καλύτερη προστασία των αποσπασμένων εργαζομένων και τον θεμιτό ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων.

Ψυχότροπες ουσίες και νόμιμα ναρκωτικά

Το ΕΚ θέλει όλα τα κράτη μέλη να εντάξουν, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, τις ψυχότροπες ουσίες ή αλλιώς νόμιμα ναρκωτικά στις λίστες με τα παράνομα ναρκωτικά. Επίσης, επιθυμεί να επισπεύσει τους ελέγχους ώστε να απαγορευτούν ουσίες που θα αποδειχτεί ότι είναι επιβλαβείς για τον οργανισμό.