Η εβδομάδα στο ΕΚ: έλεγχος εξωτερικών συνόρων, κράτος δικαίου στην Πολωνία, διάσκεψη για την καθαρή ενέργεια  

 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Αυτή την εβδομάδα τα μέλη ψηφίζουν την ανανέωση των κανόνων για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων αλλά συζητούν για την κατάσταση στην Πολωνία. (βίντεο)

Τη Δευτέρα η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών ψηφίζει κανόνες για την αναβάθμιση του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν δεύτερης γενιάς (SIS II). Το νέο σύστημα θα επιτρέπει την καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών αλλά και αποτελεσματικότερη εφαρμογή αποφάσεων για επιστροφή των μεταναστών. Επίσης, βελτιώνει το έλεγχο με βάση τα αποτυπώματα και τις εικόνες προσώπων αλλά και το σύστημα ειδοποίησης για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις.

 

Την ίδια μέρα η επιτροπή συζητά για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Πολωνία. Οι ευρωβουλευτές συζητούν για τα ευρήματα της έρευνας που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάσταση στην Πολωνία, τον Ιανουάριο του 2016.

 

Την Τρίτη πραγματοποιείται διάσκεψή υψηλού επιπέδου για την καθαρή ενέργεια. Ο πρόεδρος του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν, είναι οι κεντρικοί ομιλητές.