Προϋπολογισμός της ΕΕ: «Πρέπει να επενδύονται περισσότερα στην εξωτερική πολιτική για να μπορούμε να είμαστε πιο ασφαλείς» 

 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Η ΕΕ θα πρέπει να επενδύει περισσότερα χρήματα στην εξωτερική πολιτική προκειμένου να είναι η Ευρώπη πιο ασφαλής, λέει ο Siegfried Mureșan, εισηγητής του ΕΚ για τον προϋπολογισμό.

Συνέντευξη με τον Siegfried Mureșan 

Τον Οκτώβριο οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2018. Ζητούν, μεταξύ άλλων, επιπλέον αύξηση της χρηματοδότησης για την απασχόληση, την ανάπτυξη, την ασφάλεια καθώς και την αντιστάθμιση όλων των περικοπών που ζητά το Συμβούλιο. Μιλήσαμε με τον εισηγητή του ΕΚ για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, Siegfried Mureșan (ΕΛΚ, Ρουμανία), καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει.

 

Στην πρότασή σας λέτε ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης θα έχει όλο και αυξανόμενες χρηματοδοτικές ανάγκες στα επόμενα χρόνια, εξαιτίας την μετανάστευσης, των επιθέσεων στο διαδίκτυο αλλά και εξαιτίας της καταπολέμησης των ψεύτικών ειδήσεων. Αυτό αποτελεί μια νέα τάση στο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό; Θα πρέπει να επενδύονται περισσότερα στην εξωτερική πολιτική;

Μια από τις προτεραιότητες στην έκθεση προϋπολογισμού που συνέταξα είναι η ασφάλεια, γιατί αυτό περιμένουν από εμάς οι Ευρωπαίοι πολίτες.

 

Δυστυχώς η ΕΕ δεν είναι σε θέση να λύσει όλα τα προβλήματα του κόσμου, για αυτό θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην εξωτερική μας δράση στη γειτονιά μας. Η Ρωσική ομοσπονδία γίνεται πιο δραστήρια, είναι επιθετική, διαδίδει ψεύτικες πληροφορίες και νέα και κάνει προπαγάνδα. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και πρέπει να στηρίξουμε τους ανατολικούς μας γείτονες, όπως η Γεωργία, η Ουκρανία και η Μολδαβία, που έχουν μπει σε ευρωπαϊκή τροχιά. Πρέπει να τις βοηθήσουμε να χτίσουν τους θεσμούς τους, να καταπολεμήσουν τη διαφθορά και να τονώσουν την οικονομία τους. Μόνο τότε θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την επιθετική Ρωσία.

 

Το ίδιο ισχύει και για τους νότιους γείτονές μας, στη Βόρεια Αφρική, από όπου έρχονται πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες. Εκεί πρέπει να επενδύσουμε στην εκπαίδευση, στην υγεία, τις υποδομές, την τροφή και το νερό. Μόνο τότε οι άνθρωποι θα σταματήσουν να διακινδυνεύουν τη ζωή τους προσπαθώντας να έρθουν στην Ευρώπη.

 

Επιπλέον, πρέπει να αφιερώσουμε ευρωπαϊκούς πόρους στα δυτικά βαλκάνια, προκειμένου να ενισχύσουμε τη σταθερότητα και να φέρουμε αυτές τις χώρες πιο κοντά στην ΕΕ.

 

Λέτε ότι η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα, ωστόσο θα θέλατε η ΕΕ να αναλάβει ένα πιο σημαντικό ρόλο διεθνώς καθώς, για παράδειγμα, ο ρόλος των ΗΠΑ μειώνεται;

Χωρία καμία αμφιβολία . Οι δραστήριες, διεθνώς υπεύθυνες ΗΠΑ, είναι προς όφελος και των ΗΠΑ και της ΕΕ. Πιστεύω ότι κάνουν λάθος απομονώνοντας τον εαυτό τους από τον κόσμο. Εμείς πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ΕΕ θα μεγαλώσει το παιχνίδι της εάν υπάρξει ελεύθερος χώρος στη διεθνή σκηνή. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται και σε οικονομικό επίπεδο και αυτό το κενό δεν θα είμαστε σε θέση να το καλύψουμε. Θα πρέπει να κάνουμε επιλογές και εγώ λέω ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να προστατεύσουμε πρώτα την άμεση γειτονιά μας

 

Θέλετε να επαναφέρετε όλες τις περικοπές που θέλει να κάνει το Συμβούλιο στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εξαιτίας του Brexit δεν θα πρέπει να συνηθίσετε να έχετε χαμηλότερο προϋπολογισμό;

Οι Βρετανοί δεσμεύτηκαν για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (MFF), μέχρι το τέλος του 2020. Πρέπει να πληρώσουν και μπορούν να επωφεληθούν από αυτό όσο είναι ακόμα μέλη της Ένωσης. Όμως μετά πρέπει να πάρουμε μια απόφαση. Θέλουμε μια εύρωστη Ευρώπη, που θα μπορεί να δίνει στους πολίτες αυτά που επιθυμούν; Αν ναι, τότε θα πρέπει να έχουμε και έναν ανάλογο προϋπολογισμό.

 

Μπορούμε από την άλλη να πούμε ότι θέλουμε έναν λιγότερο εύρωστο προϋπολογισμό αλλά μετά θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους ανθρώπους και να τους πούμε ότι στο τομέα της ασφάλειας η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να προσφέρει. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να λύσουν το πρόβλημα μόνα τους και δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν προβλήματα που μπορείς να λύσεις καλύτερα σε εθνικό επίπεδο παρά σε ευρωπαϊκό. Θέλουμε ένα προϋπολογισμό προσανατολισμένο στο μέλλον, που θα επιτρέπει να είναι καινοτόμα, δυνατή ώστε να μπορεί προστατεύει τους πολίτες της και να εγγυάται ασφάλεια. Με τις περικοπές του Συμβουλίου δεν θα μπορούμε να προσφέρουμε στους πολίτες αυτά που περιμένουν.