30 χρόνια βραβείο Ζαχάρωφ: Το ΕΚ τιμά τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων 

 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Τα τελευταία 30 χρόνια το ΕΚ τιμά με το βραβείο Ζαχάρωφ τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτές είναι οι ιστορίες 4 ακτιβιστών που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην ελευθερία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε συνεργασία με την Magnum photos, δημιούργησαν, με αφορμή τα 30 χρόνια του Βραβείου Ζαχάρωφ, έκθεση φωτογραφίας με τη ζωή και το έργο τεσσάρων ακτιβιστών, μελών του βραβείου Ζαχάρωφ.

©Newsha Tavakolian/Magnum Photos, 2017 

Η Asma Kaouech, είναι ακτιβίστρια που αγωνίζεται για να αποτρέψει τη ριζοσπαστικοποίηση των νέων. Η ένωση που δημιούργησε, Fanny Raghman Anni, προσφέρει στους νέους Τυνήσιους την ευκαιρία να εκφραστούν μέσα από το θέατρο του δρόμου, εργαστήρια και πολιτιστικές δραστηριότητες.

*Φωτογραφία του Newsha Tavakolian.

©Newsha Tavakolian/Magnum Photos, 2017 

Ο Samrith Vaing, από την Καμπότζη ταξιδεύει σε μακρινά χωριά και καταγράφει με την κάμερά του τη ζωή των αυτοχθόνων μειονοτήτων, που απομακρύνονται παρά τη θέλησή τους από τους τόπους τους, και τους μιλά για τα δικαιώματά τους. Ο τρόπος ζωής τους απειλείται από επιθετικές και άναρχες αγροτικές επιχειρήσεις που έχουν κέρδη μπροστά από τους τοπικούς πληθυσμούς.

©Jérôme Sessini/Magnum Photos, 2017 
©Jérôme Sessini/Magnum Photos, 2017 

Η Jadranka Miličević, είναι πρόσφυγας πολέμου από τη Βοσνία και ακτιβίστρια που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών. Ταξιδεύει από χωριό σε χωριό και συναντά γυναίκες σε απόγνωση, τις βοηθά να πάρουν τον έλεγχο της ζωής τους να γίνουν ανεξάρτητες και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.  Μέσα από το ίδρυμα της και τα σεμινάρια που διοργανώνει προωθεί την ισότητα των φύλων  και τη θετική εξέλιξη της κοινωνίας μέσω της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

.©Bieke Depoorter/Magnum Photos, 2017 
©Bieke Depoorter/Magnum Photos, 2017 

Ο Ameha Mekonnen, πρώην δημόσιος υπάλληλος από την Αιθιοπία, πλέον είναι δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπερασπίζεται δημοσιογράφους που βρίσκονται αντιμέτωποι με τη λογοκρισία των κυβερνητικών αρχών. Η ζωή του είναι ένας αέναος αγώνας για την υπεράσπιση της ελευθερίας της σκέψης, της έκφρασης και του δικαιώματος κριτικής σκέψης και διαμαρτυρίας.

©Enri Canaj/Magnum Photos, 2017 
©Enri Canaj/Magnum Photos, 2017 

Βραβείο Ζαχάρωφ

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται κάθε χρόνο από το ΕΚ. Δημιουργήθηκε το 1988 για να τιμήσει άτομα ή οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.

 

Η έκθεση φωτογραφίας

Η έκθεση φωτογραφίας «Υπερασπίζονται τα δικαιώματά μας - 30 χρόνια Βραβείο Ζαχάρωφ», με περισσότερες από 100 φωτογραφίες, θα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο.