Η κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ώρα να δούμε πόσο έχουμε προχωρήσει  

 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Ώρα να δούμε πόσο έχουμε προχωρήσει  

Στη συζήτηση για την κατάσταση της ΕΕ την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου στις 9.00 π.μ. (ώρα Κεντρικής Ευρώπης) θα εξεταστεί τι έχει επιτευχθεί και τι πρέπει ακόμη να γίνει.

Δείτε πώς μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση στο διαδίκτυο και να συμμετάσχετε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ετήσια συζήτηση για την κατάσταση της Ένωσης είναι μια ευκαιρία για τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εξετάσουν το έργο και τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να συμβάλουν στον καθορισμό της μελλοντικής κατεύθυνσης της ΕΕ. Η φετινή συζήτηση είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι θα είναι η τελευταία πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου 2019 και τη νέα Επιτροπή. Δεν θα αποτελέσει απλώς ανασκόπηση σχετικά με τα οφέλη που αποκόμισαν οι πολίτες της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, αλλά μπορεί να δώσει και τον τόνο για την επόμενη πενταετία, εκθέτοντας μελλοντικές προκλήσεις και τον τρόπο αντιμετώπισής τους.

Η εκδήλωση αρχίζει με ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, ο οποίος αξιολογεί τα πεπραγμένα του προηγούμενου έτους και περιγράφει τα σχέδια για το επόμενο έτος. Ακολουθεί συζήτηση με τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίοι εκθέτουν τις απόψεις τους σχετικά με το ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της ΕΕ.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν πέρυσι ήταν σχέδια για την άμυνα, την ασφάλεια, τη νόμιμη μετανάστευση, το διεθνές εμπόριο, την κοινωνική ισότητα και τον τρόπο ενίσχυσης της δημοσιονομικής ικανότητας της ΕΕ και της δημοκρατικής διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Διαβάστε περισσότερα στο δελτίο τύπου.

Ζωντανή μετάδοση

Παρακολουθήστε τη συζήτηση ζωντανά στο διαδίκτυο εδώ ή εδώ, σε οποιαδήποτε από τις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

Facebook

Η συζήτηση για την Κατάσταση της Ένωσης θα μεταδοθεί ζωντανά από τη σελίδα του Κοινοβουλίου στο Facebook.

Απόψεις των ευρωβουλευτών

Μάθετε τι λένε οι ευρωβουλευτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την κατάσταση της ΕΕ, μέσω του EP Newshub.

Twitter

Επιπλέον, μπορείτε να λαμβάνετε ζωντανές ενημερώσεις στη γλώσσα σας μέσω των λογαριασμών μας στο Twitter. Πάρτε μέρος στη διαδικτυακή συζήτηση χρησιμοποιώντας το hashtag #SOTEU.

Οπτικοακουστικό υλικό

Το υλικό από την εκτεταμένη κάλυψη της εκδήλωσης από τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες του Κοινοβουλίου θα είναι διαθέσιμο εδώ.

Ο ρόλος του Κοινοβουλίου

Η συζήτηση για την κατάσταση της Ένωσης αποσκοπεί στη διασφάλιση τόσο της διαφάνειας όσο και της λογοδοσίας. Διεξάγεται κάθε χρόνο κατά την πρώτη σύνοδο της ολομέλειας του Σεπτεμβρίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως το μοναδικό άμεσα εκλεγμένο όργανο της ΕΕ, είναι η φωνή των πολιτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014, οι ψηφοφόροι είχαν για πρώτη φορά την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη διαδικασία εκλογής του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η αλλαγή αυτή είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του ρόλου του Κοινοβουλίου στον καθορισμό του πολιτικού προγράμματος της ΕΕ.

Σε λιγότερο από έναν χρόνο, εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα εκλέξουν το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα αποφασίσουν ποιος θα ηγηθεί της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το μέλλον της Ευρώπης είναι στα χέρια τους. Διαβάστε περισσότερα για τις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές στο ενημερωτικό υλικό.

Συμμετάσχετε κι εσείς

Αν θέλετε να συμβάλετε στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://www.thistimeimvoting.eu/el.