Την επιβολή προστίμων στα κ-μ που δεν σέβονται το κράτος διακαίου, ζητά το ΕΚ

Οι χώρες της ΕΕ που υπονομεύουν το κράτος δικαίου θα πρέπει να τιμωρούνται με αυστηρά πρόστιμα, λένε οι ευρωβουλευτές.

Justitia is the Roman goddess of Justice and was often portrayed as evenly balancing both scales and a sword while wearing a blindfold. ©AP images/European Union-EP
©AP images/European Union-EP

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε νέους κανόνες που δίνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη δυνατότητα να εξακριβώνει αν τα κράτη μέλη σέβονται το κράτος δικαίου, καταπολεμούν τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά και εφαρμόζουν σωστά την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Αυτό θα γίνεται με τη βοήθεια επιτροπής ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων.


Σε περίπτωση αδυναμίας διαχείρισης του προϋπολογισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε για παράδειγμα να προβεί σε μείωση της προχρηματοδότησης ή και σε αναστολή των πληρωμών από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Όταν το κράτος μέλος αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που εντόπισε η Επιτροπή, το ΕΚ και το Συμβούλιο θα μπορούν να «ξεκλειδώσουν» τους σχετικούς πόρους. Οι νέοι κανόνες τίθενται σε ισχύ με τον νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2017.


Οι ευρωβουλευτές τόνισαν την ανάγκη υπεράσπισης του κράτους δικαίου προκειμένου να προστατευτεί η δημοκρατία, σε συζήτηση που είχαν με τον Ευρωπαίο Επίτροπό για τον Προϋπολογισμό, Γκίντερ Έτινγκερ, στις 16 Ιανουαρίου.


Η Ισπανίδα ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Γκαρδιαθάμπαλ Έιδερ, που είναι μια από τις εισηγήτριες για τη διαμόρφωση της θέσης του ΕΚ δήλωσε ότι «δεν πρόκειται για μια Ευρώπη à la carte, όπου μπορούμε απλών να απολαμβάνουμε τα δικαιώματα και να μην σεβόμαστε τα καθήκοντά μας».


Τόνισε δε ότι οι χώρες που επιθυμούν να γίνουν μέλη της Ένωσης, πρέπει να πληρούν ένα πακέτο οικονομικών, πολιτικών, φορολογικών και δικαστικών κριτηρίων και αυτό είναι που κάνει τη διαδικασία χρονοβόρα. «Και τι γίνεται αφού γίνεις μέλος της ΕΕ; Επειδή έχεις περάσει το τεστ πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις ότι θέλεις; Προφανώς και όχι. Το τεστ πρέπει να συνεχίζεται», πρόσθεσε.


Μάθετε περισσότερα για τον νέο κανόνα εδώ.


Σύνδεσμοι