Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Άρθρα 

Προσωπικά δεδομένα: πόσο προσωπικά είναι?        

Οι νέες τεχνολογίες που μας επιτρέπουν να είμαστε σχεδόν μόνιμα συνδεδεμένοι με φίλους, γνωστούς και κάθε λογής ειδήσεις αποτελούν και γνήσια απειλή για όλους μας, όπως αποδείχτηκε από το σκάνδαλο NSA. Στις 14 Απριλίου του 2016 το ΕΚ ενέκρινε τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας της ΕΕ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Σκοπός είναι να εξασφαλίσει στους πολίτες ότι θα έχουν το έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων στον ψηφιακό κόσμο του σημερα.

Data protection keyboard        
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την Πέμπτη το νέο νομοθετικό πακέτο (κανονισμός και οδηγία) για την προστασία των δεδομένων στην ΕΕ. Στόχος είναι να δοθεί πάλι στους πολίτες ο έλεγχος της διαχείρισης των προσωπικών τους δεδομένων και να δημιουργηθεί ένα υψηλό πανευρωπαϊκό επίπεδο προστασίας των δεδομένων στη νέα ψηφιακή εποχή. Η μεταρρύθμιση προβλέπει επίσης τη θέσπιση ελάχιστων προτύπων για τη χρήση δεδομένων από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές.

Καθώς ξεκινά ο τελευταίος γύρος συζητήσεων μεταξύ των Ευρωπαϊκών θεσμών, ο Jan Philipp Albrecht μας εξηγεί γιατί νομίζει πως ο νέος νόμος θα ωφελήσει σημαντικά τις ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο.
       

"Πρέπει να έχουμε κοινούς κανόνες και ενιαίο νομικό πλαίσιο", λέει ο Jan Philipp Albrecht (Πράσινοι, Γερμανία), εισηγητής του ΕΚ για την έκθεση για την προστασία των δεδομένων. Tο Συμβούλιο και το ΕΚ, που υιοθέτησε τη θέση του τον Μάιο του 2014, μπορούν πλέον να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις. Μιλήσαμε με τον κ.Albrecht, για να μάθουμε περισσότερα για τα οφέλη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων από αυτή τη μεταρρύθμιση.

Άρθρα 

Claude Moraes        

Η γενικευμένη παρακολούθηση από εγχώριες και μη αρχές, βρίσκονται στο επίκεντρο, μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν, το 2013. Αυτή την εβδομάδα, η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών ψήφισε για τη γενικευμένη παρακολούθηση και η ολομέλεια συζήτησε για το "Safe harbour". Εμείς συγκεντρώσαμε ερωτήσεις πολιτών από το FB και τις παρουσιάσαμε στον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής του ΕΚ Claude Moraes.

Δελτία Τύπου 

Με σχετικό ψήφισμα που ενέκριναν, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι το μέλλον της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ θα είναι αβέβαιο, εάν συνεχιστούν οι δραστηριότητες μαζικής παρακολούθησης των ΗΠΑ. Καλούν, επίσης, την ΕΕ να αναστείλει τη συμφωνία για τα τραπεζικά δεδομένα με τις ΗΠΑ και τη συμφωνία για τον ασφαλή λιμένα που αφορά την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν δικαιολογεί προγράμματα μυστικής ή ακόμη και παράνομης μαζικής παρακολούθησης.

Ο Bernd Lange και ο Claude Moraes.        

Η ροές των δεδομένων, η σημασία τους για την ευρωπαϊκή οικονομία και οι επιπτώσεις που έχουν στην προστασία των δεδομένων, συζητήθηκε την Τρίτη 16 Ιουνίου, στο ΕΚ. Η ακρόαση διοργανώθηκε από τις επιτροπές Διεθνούς Εμπορίου και Πολιτικών Ελευθεριών και συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων και ειδικοί.

Belgian ID card        
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Το ΕΚ εισηγήθηκε αυστηρότερες εγγυήσεις για τη μεταφορά δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε χώρες εκτός ΕΕ, εγκρίνοντας την Τετάρτη σημαντική αναθεώρηση της νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων. Χάρη στους νέους κανόνες, οι πολίτες θα μπορούν να ελέγχουν πιο εύκολα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα τους. Ευκολότερη θα γίνει και η μεταφορά δεδομένων σε όλη την Ευρώπη από τις αρμόδιες εταιρίες. Τα πρόστιμα, ωστόσο, μπορούν να φτάσουν τα 100 εκατ. ευρώ ή το 5% του συνολικού κύκλου εργασιών.

Άρθρα 

Interview with Peter Hustinx, European Data Protection Supervisor        

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας των Δεδομένων συζητήσαμε με τον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας των Δεδομένων, Peter Hustinx, ο οποίος επεσήμανε ότι "δυστυχώς έχουμε συνηθίσει στις δωρεάν υπηρεσίες στο ίντερνετ, αλλά το αντάλλαγμα είναι ότι μαθαίνουν το πάντα για εμας.. Πρέπει να κρατήσουμε πιο κριτική στάση".

A magnify lens and the NSA logo ©BELGA/DPA/N.Armer        

Μετά τις κατά συρροήν αποκαλύψεις για το σκάνδαλο κατασκοπείας από το NSA, το ΕΚ αποφάσεις να πραγματοποιήσει εκτενή έρευνα για τις παραβιάσεις και, στις 12 Φεβρουαρίου, η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ ψηφίζει έκθεση που καταγράφει τα ευρήματα από τις 15 και πλέον ακροάσεις εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, των κοινοβουλίων των κρατών μελών, του αμερικάνικου Κογκρέσου, εταιρειών πληροφορικής, ΜΚΟ καθώς και δημοσιογράφους.

Network cables. ©BELGA/AFP/T.Coex        
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Η ΕΕ πρέπει να αναστείλει τη συμφωνία της με τις ΗΠΑ για το Πρόγραμμα Παρακολούθησης της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας (TFTP) ως απάντηση στις κατηγορίες ότι η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας υπέκλεπτε τραπεζικά δεδομένα πολιτών της ΕΕ που διαχειρίζεται η βελγική εταιρεία SWIFT. Αυτή είναι η έκκληση που έκαναν οι ευρωβουλευτές την Τετάρτη, εγκρίνοντας σχετικό ψήφισμα μη νομοθετικού περιεχομένου.

Άρθρα 

Data protection illustration image, a line of servers ©BELGA_EASYFOTOSTOCK        

Οι φόβοι για την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων στο ίντερνετ αποτελούν κεντρικό στοιχείο της ολομέλειας της εβδομάδας στο ΕΚ. Τη Δευτέρα, η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών ψήφισε την ενίσχυση των κανόνων προστασίας των προσωπικών δεδομένων και την επιβολή βαρύτερων προστίμων στους παραβάτες. Την Τετάρτη ζήτησε την αναστολή της συμφωνίας ανταλλαγής τραπεζικών δεδομένων Swift για τον ίδιο λόγο.

Magnifying glass on email symbol © BELGA_MONKEY        

Σοβαρή απειλή ή σοβαρή υπερβολή; Οι αποκαλύψεις για τη γενικευμένη παρακολούθηση των πάντων από τις αμερικανικές υπηρεσίες διχάζουν τους φίλους του ΕΚ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter και το Facebook. Τι μας είπαν; Περισσότερα στο άρθρο που ακολουθεί.

Φωτογραφία διεθνούς εμβάσματος με κωδικούς  BIC και IBAN        

Οι καταγγελίες για μαζική παρακολούθηση των πάντων αλλά και των… τραπεζικών τους λογαριασμών από τις ΗΠΑ μέσω του συστήματος Swift, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τρίτης κατά σειράν ημερίδας που οργανώθηκε στο ΕΚ στο πλαίσιο της διερεύνησης των καταγγελιών Σνόουντεν. Στην ημερίδα συμμετείχαν εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.

Vytas Leškevičius και Vivian Reding        

Οι ΗΠΑ οφείλουν να εξηγήσουν πλήρως πώς και γιατί κατασκοπεύουν και παρακολουθούν την ΕΕ και τους Ευρωπαίους, συμφώνησαν οι περισσότερες πολιτικές ομάδες στη συζήτηση που έγινε την Τετάρτη 3 Ιουλίου στην ολομέλεια του ΕΚ για το PRISM και τις διάφορες παραφυάδες του. Ορισμένοι ευρωβουλευτές επεσήμαναν ότι καλόν θα είναι να διαπιστωθεί πρώτα το αληθές των καταγγελιών, ενώ άλλοι σημείωσαν ότι η ασφάλεια προέχει.

Άρθρα 

Φωτογραφία του κ. Δημήτρη Δρούτσα        

Η αποκάλυψη της μαζικής παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών των Ευρωπαίων από τις ΗΠΑ έχει προκαλέσει θύελλα στις ευρωαμερικανικές σχέσεις και τούτο την ώρα που Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες ετοιμάζονταν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των εμπορικών τους συναλλαγών. Εμείς μιλήσαμε με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και εισηγητή του ΕΚ για την "προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από αρμόδιες αρχές" κ. Δ. Δρούτσα (ΠΑΣΟΚ).

Social network Facebook opened its first data centre outside the United States, in Luleaa, a coastal Swedish town near the Arctic Circle on Wednesday 12 of June 2013. © BELGA/AFP/Scanpix/S.Lindholm        

Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει στις ΗΠΑ να κατασκοπεύουν τους πολίτες της και αυτό είναι που κάνει τόσο επείγουσα την προσαρμογή της νομοθεσίας, τόνισαν τα περισσότερα μέλη της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ σε συζήτηση για το σκάνδαλο Prism με την αρμόδια Επίτροπο, Βίβιαν Ρέντινγκ. Για τη Ρέντινγκ οι όποιοι νέοι κανόνες θα πρέπει να ισχύουν για κάθε εταιρία που λειτουργεί στην ΕΕ, ανεξαρτήτως της έδρας της.

Καλώδια δικτύου - ©BELGA/MAXPPP/S.BELLOUMI        
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ θα διεξάγει μία εις βάθος έρευνα για τα προγράμματα παρακολούθησης των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των καταγγελιών για κατασκοπεία και υποκλοπές στις εγκαταστάσεις της ΕΕ, και θα παρουσιάσει τα αποτελέσματά της έως το τέλος του έτους. Αυτό αναφέρει το ψήφισμα που εγκρίθηκε από την ολομέλεια του ΕΚ την Πέμπτη. Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης να υπάρξει παροχή προστασίας στους πληροφοριοδότες.

Φωτογραφέις των ομιλητών        

Το αμερικανικό πρόγραμμα καθολικής παρακολούθησης, Prism, που απεκάλυψαν οι εφημερίδες Guardian και Washington Post καθώς και το τι σημαίνει για την προστασία των δεδομένων, της προσωπικής ζωής αλλά και τη συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ συζήτησε εκτάκτως η ολομέλεια του ΕΚ το πρωί της 11ης Ιουνίου. Οι περισσότεροι ομιλητές καταδίκασαν έντονα το πρόγραμμα και ειδικά την "διαβεβαίωση" Ομπάμα ότι στο στόχαστρο είναι οι πάντες πλην των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ωστόσο και τη σημασία της ευρωαμερικανικής συνεργασίας.

Άρθρα 

Κολάζ από φωτογραφίες του Jan Philipp Albrecht την ώρα του chat        

Πόσο ασφαλή είναι τα προσωπικά σας δεδομένα στο διαδίκτυο; Ο Jan Philipp Albrecht (Πράσινοι,Γερμανία) επεξεργάζεται πρόταση που στοχεύει στο να ενισχύσει τους υπάρχοντες κανόνες περί προστασίας δεδομένων ώστε οι χρήστες να αποκτήσουν τον έλεγχο των δεδομένων τους. Στις 22 Μαΐου ο κ. Αbrecht αποκάλυψε περισσότερα κατά τη διάρκεια συζήτησης με φίλους του ΕΚ στο Facebook, ενώ έδωσε πρακτικές συμβουλές για το πως να προστατευτούμε ενάντια στην κατάχρηση των προσωπικών μας δεδομένων στο διαδίκτυο.

Γράφημα για την ιδιωτική ζωή στο ίντερνετ και φωτογραφία με λουκέτο σε στίβα από CD-ROM, συμβολική απεικόνιση της προστασίας των δεδομένων        

Οι απειλή που στοιχειοθετεί για την ιδιωτική ζωή το λεγόμενο "cloud computing" δεν έχει αξιολογηθεί επαρκώς, ίσως μάλιστα έχει αγνοηθεί εντελώς, προειδοποιεί μελέτη του ΕΚ καθώς προχωρεί η διαδικασία αναθεώρησης της απαρχαιωμένης οδηγίας του 1995 για την προστασία των δεδομένων. Σήμερα η Ευρώπη εορτάζει την Ημέρα Προστασίας των Δεδομένων, που είναι προσπάθεια αφύπνισης των πολιτών για το πώς σχεδόν ότι κάνουν στο ίντερνετ συλλέγεται και "αξιοποιείται".

Οι Δέκα Συμβουλές του ΕΚ        

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πολεμά για την ενίσχυση της προστασίας των προσωπικών μας δεδομένων στο ίντερνετ. Ωστόσο ήδη ο καθ' ένας μας μπορεί να κάνει πολλά για να προστατευθεί ο ίδιος καλύτερα...

Data protection        

Το πακέτο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων έχει σα στόχο να επιβάλλει και στο ίντερνετ την εφαρμογή του θεμελιώδους δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή και ως εκ τούτου καλύπτει υποχρεωτικά ευρύτατο φάσμα ζητημάτων, από το δικαίωμα απαλοιφής όλων των προσωπικών δεδομένων από το ίντερνετ, μέχρι την υποχρέωση των επιχειρήσεων να λαμβάνουν την άδεια των χρηστών για την άντληση των στοιχείων τους.

Άρθρα 

Γράφημα του ΕΚ για την προστασία των δεδομένων        

Η Ευρώπη γιορτάζει σήμερα την 8η Ημέρα Προστασίας των Δεδομένων αλλά το θέμα βρίσκεται από καιρό στην κορυφή των προτεραιοτήτων του ΕΚ που προωθεί τη ριζική αναμόρφωση της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα το 76% των Ευρωπαίων ανησυχεί για την ασφάλεια των δεδομένων…. Περισσότερα στο γράφημά μας.

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: