Κοινοποίηση αυτής της σελίδας : 

Άρθρα 

Παιδί κοιτάει την κάμερα μέσα σε ομάδα προσφύγων ©Tibi Szabados/"Csak" egy Gyerek ("Only" a child)        

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θύματα των πολέμων της φτώχιας και, φυσικά, των δουλεμπόρων που εκμεταλλεύονται κάθε τραγωδία, εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους αναζητώντας μια καλύτερη και ασφαλέστερη ζωή στην Ευρώπη. Η Ευρώπη αναζητά πάντα την καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος που γιγαντώνεται και ήδη έχει σοβαρές πολιτικές συνέπειες και στα κράτη μέλη της, το δε ΕΚ συνεχίζει να πιέζει για την εφαρμογή λύσεων και αποτελεσματικών και δίκαιων.

Ένταξη προσφύγων: υπερβαίνοντας τα σύνορα        

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη και η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού προσφύγων σε συγκεκριμένες χώρες, απέδειξαν ότι οι ισχύοντες κανόνες για τη διαχείριση της μετανάστευσης χρειάζονται βελτίωση. Την Πέμπτη, 9 Μαρτίου, η εισηγήτρια του ΕΚ για τη μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου Σεσίλια Βίνκστρομ (Φιλελεύθεροι, Σουηδία), παρουσιάζει το σχέδιο έκθεσης που ετοίμασε στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών.

Serbia. Refugees and migrants transit through the Balkans        
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Η αποτυχία του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου να διαχειριστεί τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη δείχνει ότι πρέπει να υπάρξει μια ριζική αναμόρφωση των κανόνων του Δουβλίνου, υποστήριξαν την Τετάρτη με ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ.

Άρθρα 

Μητέρα που κρατάει το παιδί της στην αγκαλιά μόλις η βάρκα τους έχει φτάσεις στα ελληνικά παράλια        

Ο αριθμός των ανθρώπων που έφτασαν στις ευρωπαϊκές ακτές το 2016 μειώθηκε κατά δύο τρίτα, σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς της Frontex. Ωστόσο, η σημαντική μείωση των αφίξεων στα νησιά της Ελλάδας βρίσκεται σε αντίθεση με τον αριθμό ρεκόρ που σημειώθηκε φέτος στις αφίξεις προσφύγων στην γειτονική Ιταλία. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ το 2016 ήταν η χρονιά κατά την οποία περισσότεροι από 5.000 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα ή αγνοούνται.

Γράφημα        

Κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου ο κόσμος τιμά τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να σώσουν τη ζωή τους από τον πόλεμο, τις συγκρούσεις και την φτώχεια. Μόνο το 2015, 1.015.078 άνθρωποι έφτασαν στην ΕΕ μέσω της Μεσογείου και 3.771 αγνοούνται ή έχουν χάσει τη ζωή τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών είναι Σύριοι. Στο γράφημα που ετοιμάσαμε, παρουσιάζουμε την κατάσταση με με τους αιτούντες άσυλο στα κράτη μέλη της ΕΕ αλλά και την διαχρονική εξέλιξη των αιτήσεων από το 2011 μέχρι σήμερα.

Οι ευρωβουλευτές Kashetu Kyenge και Roberta Metsola, που συνέγραψαν ευρεία έκθεση για τη μετανάστευση, εκφράζουν ανησυχίες για την αποστολή προσφύγων πίσω στην Τουρκία και για άλλα σημεία.
       

Οι εισηγήτριες του ΕΚ Κιέντζε Κασέτου (Σοσιαλιστές, Ιταλία) και Ρομπέρτα Μέτσολα (ΕΛΚ, Μάλτα), απάντησαν στις ερωτήσεις που έθεσαν οι φίλοι του ΕΚ στο Facebook για τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας αλλά και για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΕ την κρίση στο προσφυγικό. Δείτε στο βίντεο τι απάντησαν και παρακολουθείστε αύριο, από τις 9.30 (ώρα Ελλάδος) τη συζήτηση και την ψηφοφορία στην ολομέλεια του ΕΚ.

©European Union - Frontex.        

Με τις προσφυγικές ροές να εξακολουθούν να είναι αυξημένες, καθώς μόλις την προηγούμενη εβδομάδα 13.700 πρόσφυγες διασώθηκαν από τα νερά της κεντρικής Μεσογείου, η EE αναζητά τρόπους για τη διαχείριση των πολυάριθμων αφίξεων προσφύγων στα κράτη μέλη της. Το νέο σχέδιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της μετανάστευσης παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συζητήθηκε στην Ολομέλεια το απόγευμα της Τρίτης, 7 Ιουνίου.

Άρθρα 

Live στο Facebook με τον ευρωβουλευτή Άρτις Πάμπρικς (ΕΛΚ,Λετονία).        

Την Τετάρτη ο εισηγητής του ΕΚ για τη δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής Άρτις Πάμπρικς (ΕΛΚ, Λετονία), απάντησε σε απευθείας σύνδεση στο Facebook, σε ερωτήσεις των φίλων του ΕΚ. Την ίδια ημέρα η ολομέλεια του ΕΚ ενέκρινε τη δημιουργία του ενιαίου φορέα, που σκοπό έχει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την αποκατάσταση της λειτουργίας της ζώνης Σένγκεν.

Συνένετευξη με την Constance Le Grip (Γαλλία, ΕΛΚ)
       

Η ζωή στους προσφυγικούς καταυλισμούς μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά για τις γυναίκες και τα παιδιά. Στις 3 και 4 Νοεμβρίου, αντιπροσωπεία της επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών, επισκέφτηκε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Αθήνα προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση. Η επικεφαλής της αποστολής Constance Le Grip (Γαλλία, ΕΛΚ), μας μίλησε για όσα είδανε εκεί και κάλεσε τα κράτη μέλη να τηρήσουν τη δέσμευσή τους στο ζήτημα της μετεγκατάστασης.

Award-winning French photojournalist Marie Dorigny travelled to Greece, the Former Yugoslav Republic of Macedonia and Germany from December 2015 to January 2016 at the request of the EP seeking to capture on film the plight of women refugees ahead of this year's International Women's Day. © Marie Dorigny / European Union 2015        
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Η μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών πολιτικών και διαδικασιών για τη μετανάστευση και το άσυλο πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα που να εξασφαλίζουν την ασφάλεια των γυναικών που ζητούν άσυλο και συχνά ταξιδεύουν με μικρά παιδιά και άλλα εξαρτώμενα άτομα, τόνισαν οι ευρωβουλευτές με ψήφισμα που υιοθέτησαν την Τρίτη.

Ο εισηγητής του ΕΚ Brando Benifei (Σοσιαλιστές, Ιταλία)        

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι πρόσφυγες φεύγουν από τη χώρα τους εξαιτίας του πολέμου και της φτώχειας, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Αυτό εξαρτάται σημαντικά από την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Η επιτροπή Απασχόλησης συζήτησε με ειδικούς την Πέμπτη, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που έρχονται με την εισροή των προσφύγων.

Άρθρα 

Συριακό διαβατήριο πεταμένο στις λάσπες, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, όπου βρίσκονται περισσότεροι από 12.000 Ιρακινοί και Σύροι πρόσφυγες, περιμένοντας να περάσουν και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Βόρεια Ευρώπη.        

Η ολομέλεια του ΕΚ, συζητά απο τις 10:00 σήμερα Τετάρτη τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ Τουρκίας της 7ης Μαρτίου για το μεταναστευτικό. Με περίπου 132.000 ανθρώπους να έχουν εισέλθει στην ΕΕ, μόνο τους τελευταίους δύο μήνες, το σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης περιλαμβάνει προτάσεις όπως η μεταφορά ενός στους δύο Σύρους πρόσφυγες από την Τουρκία στα κ-μ της ΕΕ.

O Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς.        

"Για το καλό των προσφύγων πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία", είπε ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, στις 7 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Στη συνάντηση που είχαν στο ΕΚ, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό, συζήτησαν για την προσφυγική κρίση, τους συνοριακούς ελέγχους, την απελευθέρωση της βίζας αλλά και για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.

Παιδιά από τη Συρία στον καταυλισμό Νιζίπ, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία .        

Η Γκούλαμ σπούδαζε στο Φυσικό του Πανεπιστημίου Latakia's Tishreen, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και σταμάτησε το πολλά υποσχόμενο μέλλον της. Σήμερα, είναι 32 και έχει ήδη περάσει 4 χρόνια στον προσφυγικό καταυλισμό του Osmaniye, στη νότια Τουρκία. Η σύγκρουση στη Συρία έχει ήδη οδηγήσει στην μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή, μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Την προηγούμενη εβδομάδα, δύο αντιπροσωπείες ευρωβουλευτών επισκέφτηκαν τους καταυλισμούς για να αξιολογήσουν τη κατάσταση.

Προσφυγικός καταυλισμός.        

Το ζήτημα της Συρίας και η ανθρωπιστική κρίση που ακολούθησε, είναι ψηλά στην ημερήσια ατζέντα του ΕΚ. Η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες, ενώ οι περισσότεροι από τους 1,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στην Ευρώπη μέσα στο 2015, ήρθαν μέσω Τουρκίας. Καθώς η ΕΕ αναζητά την καλύτερη προσέγγιση στο ζήτημα της κρίσης, δύο αντιπροσωπείες ευρωβουλευτών, επισκέπτονται την Τουρκία για να δουν ποιά είναι η κατάσταση.

Δελτία Τύπου 

Άρθρα 

Σύριοι πρόσφυγες        

Η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται σε αναζήτηση αποτελεσματικής απάντησης στην κρίση του προσφυγικού, ενώ ο Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, προειδοποίησε τους ευρωβουλευτές, ότι η κατάσταση "χειροτερεύει". Η ενότητα κινδυνεύει, είπε, ενώ εντείνεται ο "λαϊκισμός και ο εθνικισμός" και κάλεσε τα κ-μ να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να δείξουν αλληλεγγύη. "Η κατάρρευση του Σένγκεν θα είναι η αρχή του τέλους τους ευρωπαϊκού οικοδομήματος", δήλωσε.

European Parliament plenary debate on recent terrorist attacks in Paris        
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Η πολιτική που εξισώνει τους πρόσφυγες με τους τρομοκράτες καλλιεργεί μόνο το μίσος και την απογοήτευση που εμπνέει τελικά όσους εντάσσονται σε τρομοκρατικές ομάδες, υποστήριξαν πολλοί ευρωβουλευτές στη συζήτηση της Τετάρτης στην ολομέλεια.

Ο πρόεδρος του ΕΚ και ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Λέσβο.        

Ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, επισκέφτηκε την Αθήνα για την πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο, την Τετάρτη. Την επόμενη μέρα ταξίδεψε στη Μυτιλήνη και επισκέφτηκε το κέντρο υποδοχής και καταγραφής προσφύγων, όπου καθημερινά εγγράφονται περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι. "Πρέπει οπωσδήποτε, να ενταθούν οι προσπάθειες για τη ολοκλήρωση των hotspots αλλά για να είναι αποτελεσματική η μετεγκατάσταση πρέπει να συμμετέχουν όλα τα κ-μ", είπε ο πρόεδρος του ΕΚ.

Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και της ανεργίας, είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΕ, λένε οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για λογαριασμό του ΕΚ. Σχεδόν, τα δύο τρίτα πιστεύουν ότι το μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι σε εθνικό, ενώ οκτώ στους δέκα δήλωσαν ότι οι αιτούντες άσυλο "πρέπει να διανεμηθούν μεταξύ των κ-μ".

Άρθρα 

infographic illustration        

Μετά από τέσσερα χρόνια αιματηρών συγκρούσεων η Συρία αντιμετωπίζει ίσως την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β'ΠΠ. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι και χιλιάδες εγκαταλείπουν τη χώρα προσπαθώντας απεγνωσμένα να φτάσουν στη γειτονική Ευρώπη. "Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα για όλους εκείνους που τρέχουν να σώσουν τη ζωή τους και την ελευθερία τους", είπε η πρόεδρος της αντιπροσωπείας του ΕΚ για τη Συρία Marisa Matias (Πορτογαλία, Ευρωπαϊκή Αριστερά).

Storify        
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Το πραγματικό χάσμα αναφορικά με τις σημερινές προκλήσεις που θέτει το μεταναστευτικό, βρίσκεται μεταξύ των υπερασπιστών, δηλαδή αυτών που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ΕΕ για την επίλυση αυτών των προκλήσεων, και των αντιρρησιών, δηλαδή αυτών που αντιτίθενται, και θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις προκλήσεις για την διάλυση της ΕΕ. Αυτό υποστήριξαν πολλοί ευρωβουλευτές κατά τη σημερινή συζήτηση στο ΕΚ για τη μετανάστευση.

 Μετά από τη συλλογή πληροφοριών και τη δημιουργία οργανωμένης δομής, η επιχείρηση τώρα θα επικεντρωθεί στη σύλληψη των διακινητών.        

Η στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ για την καταπολέμηση των διακινητών στη Μεσόγειο, είναι έτοιμη να περάσει στην επόμενη φάση. Μετά από τη συλλογή πληροφοριών και τη δημιουργία οργανωμένης δομής, η επιχείρηση τώρα θα επικεντρωθεί στη σύλληψη των διακινητών. Οι λεπτομέρειες της επιχείρησης συζητήθηκαν στις 22 Σεπτεμβρίου, στη συνεδρίαση της υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας.

Σύνοδος Κορυφής 15 Οκτωβρίου 2015        

Η Ευρώπη χρειάζεται μόνιμο δεσμευτικό σύστημα επανεγκατάστασης προσφύγων, είπε ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, στη Σύνοδο Κορυφής για τη μετανάστευση την Τετάρτη. "Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι να μοιράζεσαι τις ευθύνες και να μην αφήνεις κανέναν μόνο του", δήλωσε. Η Σύνοδος στις 15 και 16 Οκτωβρίου, συζητά επίσης για την οικονομική και νομισματική ένωση, το δημοψήφισμα της Βρετανίας αλλά και για Τουρκία και Συρία.

EPRS - Υπηρεσία Ερευνών του ΕΚ  

Άρθρα 

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να προετοιμαστούν για τη μετατόπιση μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων και να βοηθήσουν την Ελλάδα με τους χιλιάδες πρόσφυγες που καταφτάνουν στη χώρα κάθε εβδομάδα, δηλώνει η Ska Keller, που ηγείται του ζητήματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
       
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Το ΕΚ υπερψήφισε την Τετάρτη τα έκτακτα μέτρα αλληλεγγύης που θα επιστρέψουν την μετεγκατάσταση 40.000 αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία προς άλλα κράτη μέλη της ΕΕ σε διάστημα δύο ετών. Κατά τη διάρκεια της πρωινής συζήτησης για τη μετανάστευση η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών χαιρέτισε τις νέες προτάσεις της Επιτροπής, τις οποίες παρουσίασε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη συζήτηση για την κατάσταση της Ένωσης.

Γράφημα.        

Με χιλιάδες πρόσφυγες να καταφθάνουν στα σύνορα της ΕΕ κάθε μέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε νέο πακέτο προτάσεων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Αυτές τις προτάσεις συζητά η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ, την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου. Τα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης και ενιαίο ευρωπαϊκό κατάλογο με ασφαλείς χώρες καταγωγής. Πριν από τη συζήτηση στο ΕΚ, εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων μας μίλησαν.

Refugees on a boat on the Mediterranean Sea between North Africa and Sicily who are being rescued by the Italian Navy        
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Σύμφωνα με ψήφισμα που υιοθέτησε το ΕΚ, την Τετάρτη, η ΕΕ θα πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αποτρέψει την απώλεια άλλων ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα, όπως για παράδειγμα επεκτείνοντας την εντολή δράσης της επιχείρησης "Τρίτων" στη Μεσόγειο προκειμένου να συμπεριλάβει "επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε επίπεδο ΕΕ".

Commissioner Dimitris AVRAMOPOULOS, next to EC VP Frans Timmermans, pictured during the debate on the Conclusions of the Justice and Home Affairs Council on migration (14 September 2015).        
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετεγκατάσταση 120.000 αιτούντων άσυλο από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ έλαβε την Πέμπτη τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η πρώτη πρόταση για την μετεγκατάσταση αρχικώς 40.000 ατόμων μέσα σε δύο χρόνια από την Ιταλία και την Ελλάδα εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 9 Σεπτεμβρίου.

Άρθρα 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας :