Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Άρθρα 

Σταθμός Passau, στη Γερμανία. Οι πρόσφυγες περιμένουν υπομονετικά πριν την επιβίβαση στο τρένο που θα τους μεταφέρει σε  μια πόλη άλλη πόλη της Γερμανίας. © Marie Dorigny / European Union 2015.        

Όλοι οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη, προκειμένου ζητήσουν προστασία από τον πόλεμο, τις παραβιάσεις ή και την στέρηση των ανθρωπίνων. Οι γυναίκες και τα κορίτσια όμως, είναι πιο ευάλωτες και το ΕΚ κατανοεί ότι χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία, καθώς συχνά γίνονται θύματα βίαιων πράξεων. Για αυτό φέτος το ΕΚ αποφάσισε να τιμήσει στις 8 Μαρτίου, Ημέρα της Γυναίκας, τι γυναίκες πρόσφυγες και αιτούσες άσυλο.

Award-winning French photojournalist Marie Dorigny travelled to Greece, the Former Yugoslav Republic of Macedonia and Germany from December 2015 to January 2016 at the request of the EP seeking to capture on film the plight of women refugees ahead of this year's International Women's Day. © Marie Dorigny / European Union 2015        
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Η μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών πολιτικών και διαδικασιών για τη μετανάστευση και το άσυλο πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα που να εξασφαλίζουν την ασφάλεια των γυναικών που ζητούν άσυλο και συχνά ταξιδεύουν με μικρά παιδιά και άλλα εξαρτώμενα άτομα, τόνισαν οι ευρωβουλευτές με ψήφισμα που υιοθέτησαν την Τρίτη.

Η φωτογράφος Marie Dorigny και η ευρωβουλευτής Mary Honeyball (Σοσιαλίστές, Βρετανία).        

Φέτος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να αφιερώσει την Ημέρα της Γυναίκας στις γυναίκες πρόσφυγες που βρίσκονται στην ΕΕ. Η ευρωβουλευτής Mary Honeyball (Σοσιαλιστές, Βρετανία), της οποίας η έκθεση για τις γυναίκες πρόσφυγες τίθεται σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του ΕΚ την επόμενη εβδομάδα και η φωτογράφος Marie Dorigny, που ταξίδεψε στην Ελλάδα, τη ΠΓΔΜ και τη Γερμανία, καταγράφοντας με το φωτογραφικό της φακό το ταξίδι των προσφύγων, μας είπαν τη γνώμη τους.

Άρθρα 

Filippo Grandi, UN High Commissioner for refugees addresses the plenary        
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Κατά την έναρξη της έκτακτης συζήτησης με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη γυναίκα, ο Πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, υπογράμμισε τις συνεχείς προσπάθειες του Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, στις χώρες καταγωγής τους, στη διαδρομή ή κατά την άφιξή τους στην ΕΕ.

On the occasion of International Women’s Day 2016, the European Parliament and #Dysturb have joined forces to raise awareness about women refugees who have been forced on a journey through Europe to escape their war-torn countries. Photo: Almo Calmo ©Dysturb 2016        

Στις 8 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Φέτος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει την ημέρα στις γυναίκες πρόσφυγες. Την Τρίτη η ολομέλεια του ΕΚ συζητά και ψηφίζει την έκθεση, της Mary Honeyball (Σοσιαλιστές, Βρετανία), για τις γυναίκες που αιτούνται άσυλο, ενώ ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi συζητά με τους ευρωβουλευτές για την προσφυγική κρίση. Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση από την ιστοσελίδα μας.

Γυναίκα σε κέντρο υποδοχής προσφύγων την ώρα της ταυτοποίησης © Marie Dorigny / European Union 2015        

Οι γυναίκες και τα κορίτσια που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τις συγκρούσεις στις χώρες τους, βρίσκονται αντιμέτωπες με τη βία σε όλα τα στάδια του ταξιδιού τους προς την ΕΕ. Το ΕΚ αφιερώνει φέτος την Ημέρα της Γυναίκας στις γυναίκες πρόσφυγες. Στις 8 Μαρτίου, η ολομέλεια ενέκρινε με 388 ψήφους υπέρ, 150 κατά και 159 αποχές, έκθεση, με την οποία καλεί τα κ-μ να υιοθετήσουν κατευθυντήριες γραμμές για το προσφυγικό και την πολιτική ασύλου.

Γράφημα.        

Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εστιάζει στις γυναίκες πρόσφυγες και αιτούσες άσυλο. Εγκαταλείποντας τις χώρες τους εξαιτίας των πολέμων και των συγκρούσεων, οι γυναίκες και τα κορίτσια πρόσφυγες, είναι εκτεθειμένες σε μεγάλους κινδύνους, καθώς αναζητούν ασφαλές καταφύγιο. Το 2015 2 στις 5 γυναίκες αιτούσες άσυλο στη Γερμανία, ήταν κάτω των 18 ετών. Περισσότερες πληροφορίες για τα αιτήματα ασύλου ανδρών και γυναικών στο γράφημα.

Άρθρα 

Λέσβος: Νεαρή εθελόντρια αγκαλιάζει πρόσφυγα από το Ιράκ. Η Sunduz, 34 ετών κουρδικής καταγωγής, από Ιράκ, έφυγε από τη Μοσούλη και το ΙΚ, πριν από τρείς μήνες με τον σύζυγό της και τα δύο μικρά τους παιδιά. Είναι έγκυος και σε κατάσταση σοκ μετά το ταξίδι με τη βάρκα, που σχεδόν λιποθύμησε όταν πάτησε στην στεριά.        

Από το Δεκέμβριο του 2015 και τον Ιανουάριο του 2016, η βραβευμένη Γαλλίδα φωτορεπόρτερ Marie Dorigny ταξίδεψε στην Ελλάδα, τη ΦΥΡΟΜ και τη Γερμανία, μετά από αίτημα του ΕΚ και με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, με στόχο να καταγράψει με τον φακό της τη δυσχερή θέση των γυναικών προσφύγων. Το έργο της παρουσιάζεται στο Κέντρο Επισκεπτών του ΕΚ, μέχρι 1 Ιουνίου καθώς και στα Γραφεία του ΕΚ στα κ-μ.

Άρθρα 

Οπτικοακουστικό υλικό  

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: