Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Άρθρα 

H Λαμίγια Χατζι Μπασάρ κατά την τελετή απονομής        

Η Νάντια Μουράντ και Λαμίγια Χατζι Μπασάρ, Γιαζίντι απο το Ιράκ, θύματα σεξουαλικής δουλείας από το Ισλαμικό Κράτος και ακτιβίστριες, παρέλαβαν σήμερα 13 Δεκεμβρίου 2016, το Βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ελευθερία της σκέψης. Τα κορίτσια τιμήθηκαν ως αγωνίστριες κατά του Ισλαμικού κράτους και τις γενοκτονίας που έχει εξαπολύσει κατά των Γεζίντι. Όπως είπε η Μπασάρ στην τελετή, χιλιάδες κοπέλες παραμένουν σκλάβες του ΙΚ και «κάθε μέρα πεθαίνουν χίλιες φορές».

Αφότου δραπέτευσαν από τη μέγγενη του Ισλαμικού Κράτους, η Νάντια Μουράντ και η Λαμίγια Χατζί Μπασάρ έγιναν σύμβολα του αγώνα των Γεζίντι. Ένα συγκινητικό «πορτραίτο» των δύο βραβευθέντων με το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης.
       

Η απονομή του Βραβείου Ζαχάρωφ 2016 στις δύο Γεζίντι από το Ιράκ, τη Νάντια Μουράντ και τη Λαμίγια Χατζι Μπασάρ, πραγματοποιείται την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο. Τα δύο κορίτσια υπήρξαν θύματα σεξουαλικής δουλείας του Ισλαμικού Κράτους, επέζησαν και έγιναν εκπρόσωποι των γυναικών που έχουν υποστεί σεξουαλική βία από το IΚ. Μάθετε περισσότερα για την ιστορία τους και τον αγώνα τους κατά του ΙΚ στο βίντεο που ετοιμάσαμε.

Η Nadia Murad Basee Taha και η Lamiya Aji Bashar, οι νικήτριες του Βραβείου Ζαχάρωφ 2016        

Την Nadia Murad Basee Taha και την Lamiya Aji Bashar, τίμησε το ΕΚ με το Βραβείο Ζαχάρωφ, για την ελευθερία της σκέψης, με απόφαση του προέδρου Μάρτιν Σουλτς και των αρχηγών των πολιτικών ομάδων του ΕΚ, στις 27 Οκτωβρίου. Η τελετή απονομής του Βραβείου θα πραγματοποιηθεί στην ολομέλεια του ΕΚ, στο Στρασβούργο, στις 13 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε τη συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το: 
  • #SakharovPrize 

Άρθρα 

Η Zahra, από τη θρησκευτική μειονότητα των Γεζίντι, δείχνει την ταυτότητα της δεκαοχτάχρονης κόρη της Bishara , που έχει συλληφθεί από το ΙΚ, ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από το  Sinjar στο Ιράκ. 11/11/2014 © Alfred Yaghobzadeh.        

Φέτος το Βραβείο Ζαχάρωφ 2016 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απονέμεται στη Nadia Murad και τη Lamiya Aji Bashar, θύματα σεξουαλικής δουλείας του Ισλαμικού Κράτους (IS), που επέζησαν και έγιναν εκπρόσωποι των γυναικών που έχουν υποστεί σεξουαλική βία από το IS. Είναι δημόσιες υποστηρίκτριες της κοινότητας των Γεζίντι του Ιράκ, μιας θρησκευτικής μειονότητας κατά της οποίας οι μαχητές του IS έχουν εξαπολύσει εκστρατεία γενοκτονίας.

Βραβείο Ζαχάρωφ 2016: οι τρεις τελικοί υποψήφιοι .        

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Can Dündar και οι συνάδελφοι του, ο ηγέτης της Κριμαίας Mustafa Dzemilev και οι Γιαζίντι ακτιβίστριες Nadia Murad Basee και Lamiya Aji Bashar, είναι οι τελικοί υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2016, μετά από ψηφοφορία των επιτροπών Εξωτερικών και Ανάπτυξης του ΕΚ. Το ή τα πρόσωπα που θα τιμηθούν θα επιλεγούν από τον πρόεδρο και τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ στις 27 Οκτωβρίου. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο.

Andrei Sakharov ©Ali Ferzat 2016.        

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Can Dündar και οι συνάδελφοι του, ο ηγέτης της Κριμαίας Mustafa Dzemilev, οι Γιαζίντι ακτιβίστριες Nadia Murad Basee και Lamiya Aji Bashar και ο ερευνητής Ilham Tohti, είναι οι υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2016. Οι υποψήφιοι παρουσιάστηκαν από τα μέλη του ΕΚ, στις 6 Οκτωβρίου σε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Άρθρα 

Nadia Murad και Lamiya Aji Bashar, υποψήφιες για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2016  

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: