Ποιος ο ρόλος του Κοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit 

 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παίζει κρίσιμο ρόλο στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για το Brexit. Δείτε το παρακάτω βίντεο για να μάθετε περισσότερα.

Μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, Βρετανία και ΕΕ άρχισαν συνομιλίες για την αποχώρηση της χώρας από την Ένωση αλλά και τις μελλοντικές τους σχέσεις, με βασικό άξονα το εμπόριο.

 

Ενώ η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων επικεντρώθηκε στους όρους της αποχώρησης, οι συνομιλίες των επόμενων εβδομάδων θα επεκταθούν στην πιθανή μελλοντική σχέση της ΕΕ με τη Βρετανία. Την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τη θέση του Κοινοβουλίου ώστε την επόμενη μέρα να τοποθετηθούν υπέρ ή κατά του ψηφίσματος.

 

Οι Ευρωβουλευτές παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματική έκβαση των διαπραγματεύσεων, καθώς οποιαδήποτε συμφωνία χρειάζεται την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

 

Υπεύθυνος συντονιστής των διαπραγματεύσεων διορίστηκε ο Γκι Φερχόφστατ, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να συμβουλευτεί τις κοινοβουλευτικές επιτροπές και τη διευθύνουσα ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου έχουν ήδη εγκρίνει ψηφίσματα που παρουσιάζουν τη θέση του Κοινοβουλίου για να επηρεάσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων. Συνεργάζονται επιπλέον στενά με τους επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της ΕΕ αλλά και με όσους πρόκειται να επηρεαστούν από το Brexit.

 

Δείτε το παραπάνω βίντεο για να μάθετε περισσότερα για τον ρόλο του Κοινοβουλίου.