Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα: Υπάρχει μέλλον μόνο αν δράσουμε

Πριν τη συζήτηση στην ολομέλεια του ΕΚ σχετικά με την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συμφωνία για το Κλίμα, μιλήσαμε με την πρόεδρο της επιτροπής Περιβάλλοντος Adina-Ioana Vălean.

Adina-Ioana Valean
Adina-Ioana Valean

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, να αποσύρει τη χώρα του από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, δυσκολεύει την εφαρμογή της συμφωνίας. Η ολομέλεια του ΕΚ συζητά τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης, την Τετάρτη 14 Ιουνίου. Μιλήσαμε με την πρόεδρο  της επιτροπής Περιβάλλοντος του ΕΚ  ΕΚ Adina-Ioana Vălean (ΕΛΚ, Ρουμανία) για το παρασκήνιο αυτής της απόφασης και τις επιπτώσεις της.

 

Πόσο εύθραυστη είναι η Συμφωνία του Παρισιού μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντοναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ;

Η αδυναμία της συμφωνίας του Παρισιού πηγάζει από τον εθελοντικό της χαρακτήρα, επομένως η εκτέλεση της θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάει η παγκόσμια οικονομία στο μέλλον.


Το μήνυμα «η οικονομία πάνω από τις δεσμεύσεις που έχουμε λάβει για το περιβάλλον»,  είναι επικίνδυνο. Αυτή είναι μια πολύ συντηρητική προσέγγιση, ωστόσο είναι εύκολο να την εξηγήσεις στου πολίτες, ενώ είναι και πολύ ελκυστική για πολλούς πολιτικούς σε όλο τον κόσμο.


Προς το παρόν θα ήθελα να δω περισσότερα χρήματα στο τραπέζι. Οι ΗΠΑ συνεισφέρουν στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα (GCF), ενώ οι άλλοι υπογράφοντες έχουν εκφράσει μόνο την πρόθεσή τους να συνεισφέρουν μετά την αρχική περίοδο εφαρμογής της συμφωνίας. Πρέπει να κάνουμε και αυτές τις οικονομικές συνεισφορές ώστε να δείξουμε ότι είμαστε σοβαροί με τις δεσμεύσεις μας.


Αν να κάνουμε τα λόγια πράξεις, τότε θα υπάρξει μέλλον. Εάν όχι, τότε η συμφωνία του Παρισιού θα είναι μόνο μια στιγμή της ιστορίας μας που αποφασίσαμε να δράσουμε για την αλλαγή του κλίματος, αλλά απέτυχε.

 

Πώς πιστεύετε η απόσυρση των ΗΠΑ θα επηρεάσει τις χώρες εκτός της ΕΕ και τη δέσμευσή τους να καταπολεμήσουν την αλλαγή του κλίματος;

Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αλληλεξάρτηση των οικονομιών τους με την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών. Εάν έχετε πολύ στενές οικονομικές σχέσεις, εάν οι εταιρείες στη χώρα σας βρίσκονται υπο βαρε’ις κανονισμούς λόγω της νομοθεσίας για την κλιματική αλλαγή και οι αμερικανικές εταιρείες δεν αντιμετωπίζουν το ίδιο ρυθμιστικό πλαίσιο, τότε η βιομηχανική ανταγωνιστικότητα είναι σημαντική. Για αυτό το λόγο πιστεύω η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτή την ανησυχία σχετικά με τη πιθανή οικονομική ανισορροπία στη διατλαντική σχέση.


Πέρα από τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, παραμένει να δούμε πόσο δεσμευτικές θα είναι και οι χώρες εκτός ΕΕ. Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ των πολιτικών δηλώσεων και της πραγματικής εφαρμογής τους.


Ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα της ΕΕ για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος;

Πρέπει να έχουμε μια πολύ δραστήρια διπλωματία για το κλίμα, προκειμένου να διατηρήσουμε τους υπόλοιπους υπογράφοντες σύμφωνους με τις δεσμεύσεις τους. Ο φυσικός εταίρος για εμάς ήταν πάντα οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά τώρα βρισκόμαστε μόνοι μας στην ηγεσία μας για το κλίμα. Θα είναι πρόκληση, βεβαίως, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μεγάλη εμπειρία στη συνεργασία με άλλες χώρες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο για εμάς.

 

Ωστόσο, πρέπει να δώσουμε μια γρήγορη απάντηση, όχι από την άποψη της αλλαγής του κλίματος, αλλά από οικονομική άποψη. Οι οικονομίες μας - τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ - είναι τόσο αλληλένδετες ώστε αυτή η ρωγμή μεταξύ μας θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων μας.


Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να επιταχύνουμε τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η μετάβαση είναι πάντα σκληρή και επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα, αλλά όσο πιο γρήγορα φτάσουμε εκεί, καλύτερες ευκαιρίες θα έχει και η οικονομία μας.

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει την κύρωση της συμφωνίας για το κλίμα που υπεγράφη στο Παρίσι

Periss;otera

Τα κύρια στοιχεία της νέας συμφωνίας του Παρισιού:

  • οι κυβερνήσεις συμφώνησαν να συγκρατηθεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη αρκετά κάτω από 2 °C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τον περιορισμό της σε 1,5 °C
  • συνεισφορές: πριν και κατά τη διάσκεψη του Παρισιού οι χώρες υπέβαλαν ολοκληρωμένα εθνικά σχέδια δράσης για το κλίμα με στόχο τη μείωση των εκπομπών τους
  • οι κυβερνήσεις συμφώνησαν να κοινοποιούν κάθε 5 χρόνια τις συνεισφορές τους με σκοπό τον καθορισμό πιο φιλόδοξων στόχων
  • δέχθηκαν επίσης να κοινοποιούν μεταξύ τους και να ενημερώνουν το κοινό σχετικά με την πρόοδο υλοποίησης των στόχων, με σκοπό την εξασφάλιση διαφάνειας και εποπτείας
  • η ΕΕ και οι άλλες ανεπτυγμένες χώρες θα εξακολουθήσουν να παρέχουν χρηματοδότηση για το κλίμα ώστε να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές και να θωρακιστούν έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής