Η θέση της ΕΕ στο παγκόσμιο εμπόριο με αριθμούς (γράφημα)

Το 2018, οι εξαγωγές της ΕΕ αντιπροσώπευαν το 15,6% των παγκόσμιων εξαγωγών ενώ οι εισαγωγές το 13,9%, καθιστώντας την μία από τις σημαντικότερες εμπορικές δυνάμεις του κόσμου.

Γράφημα που δείχνει παγκόσμιες εξαγωγές και εισαγωγές αγαθών το 2019.
Γράφημα που δείχνει παγκόσμιες εξαγωγές και εισαγωγές αγαθών το 2019.

Η προώθηση του εμπορίου αποτελούσε πάντα βασική προτεραιότητα της ΕΕ: όχι μόνο μέσω της εξάλειψης των εμπορικών φραγμών, αλλά και μέσω της ενθάρρυνσης εμπορικών συναλλαγών με τρίτες χώρες. Το 2018, οι εξαγωγές της ΕΕ αντιπροσώπευαν το 15,6% των παγκόσμιων εξαγωγών ενώ οι εισαγωγές το 13,9%, καθιστώντας την μία από τις σημαντικότερες εμπορικές δυνάμεις του κόσμου, μαζί με τις ΗΠΑ και την Κίνα.


Εμπορικές συμφωνίες

 

Σήμερα 130 εμπορικές συμφωνίες έχουν συναφθεί, βρίσκονται σε εκκρεμότητα, τελούν υπό επανεξέταση ή διαπραγμάτευση. Οι εμπορικές συμφωνίες δεν δίνουν μόνο τη δυνατότητα μείωσης των δασμών αλλά και την ευκαιρία διεθνούς αναγνώρισης της ποιότητας και των προδιαγραφών ασφαλείας των ευρωπαϊκών προϊόντων. Μέσω εμπορικών συμφωνιών, παρέχονται επίσης δυνατότητες προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ σε τρίτες χώρες.

Γράφημα 2: Εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ
Γράφημα 2: Εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ

Η ΕΕ χρησιμοποιεί ακόμα τις εμπορικές συμφωνίες για να θέσει περιβαλλοντικά και εργασιακά πρότυπα, ώστε να αποτρέψει, για παράδειγμα, την εισαγωγή προϊόντων που είναι αποτέλεσμα παιδικής εργασίας.


Η πιο πρόσφατη εμπορική συμφωνία της ΕΕ υπογράφηκε με το Βιετνάμ το 2020, πολλές όμως ακόμα βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση . Επιπλέον, τον Απρίλιο του 2021, το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ευρωπαϊκές εισαγωγές και εξαγωγές

 

Γράφημα 3:  Εξαγωγές και εισαγωγές αγαθών
Γράφημα 3: Εξαγωγές και εισαγωγές αγαθών

Χάρη στη συμμετοχή τους στην μεγαλύτερη ενιαία αγορά του κόσμου, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις επωφελούνται από οικονομίες κλίμακας και εμπορικές συμφωνίες που τους παρέχουν τη δυνατότητα εξαγωγής πολλών αγαθών και υπηρεσιών. Παράλληλα, οι ξένες επιχειρήσεις που εξάγουν αγαθά και υπηρεσίες στην ΕΕ οφείλουν να σέβονται τα ίδια υψηλά πρότυπα που τηρούν και οι τοπικές επιχειρήσεις, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αθέμιτου ανταγωνισμού.


Οι εξαγωγές της ΕΕ μειώθηκαν λιγότερο από τις εισαγωγές και, κατά συνέπεια, το εμπορικό ισοζύγιο αυξήθηκε από 192 δισ. ευρώ το 2019 σε 217 δισ. ευρώ το 2020, σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το 2019 (+ 191 δισ. ευρώ). Το 2020 και το 2021 ο κύριος εμπορικός εταίρος της ΕΕ ως προς τις εξαγωγές ήταν οι ΗΠΑ. Όσον αφορά τις εισαγωγές ο βασικός εταίρος της ΕΕ ήταν η Κίνα για το 2020 και το Ηνωμένο Βασίλειο για το 2021.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν ο πρώτος προορισμός των εξαγωγών της ΕΕ το 2020, καθώς απορρόφησαν το 18,3% των συνολικών εξαγωγών αγαθών της Ένωσης. Τη δεύτερη θέση κατείχε το Ηνωμένο Βασίλειο (14,4%), και την τρίτη η Κίνα (10,5%).

Γράφημα 4: Πού εξάγουν οι χώρες της ΕΕ;
Γράφημα 4: Πού εξάγουν οι χώρες της ΕΕ;

Το 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε ότι οι εμπορικές συναλλαγές της ΕΕ με τρίτες χώρες συνδέονται με τη δημιουργία περίπου 36 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Η ύπαρξη της ενιαίας αγοράς έχει, επίσης, οδηγήσει στην αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ: το ένα πέμπτο του συνόλου των θέσεων εργασίας που συνδέονται με τις εξαγωγές στην ΕΕ βρίσκονται σε διαφορετικό κράτος μέλος από εκείνο του εξαγωγέα.


Διαδραστικός χάρτης: πόσες θέσεις εργασίας συνδέονται με τις εξαγωγές στη χώρα σας;


Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών από χώρες εκτός της ΕΕ ωθούν, ακόμα, τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, παρέχοντας περισσότερες και φθηνότερες επιλογές στους καταναλωτές.


Γράφημα 5: Θέσεις εργασίας που συνδέονται με το εμπόριο με τρίτες χώρες
Γράφημα 5: Θέσεις εργασίας που συνδέονται με το εμπόριο με τρίτες χώρες