Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Άρθρα 

Γράφημα        

Οι περισσότερες πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκαν από ανθρώπους που έμεναν, κατοικούσαν και ήταν υπήκοοι κ-μ της ΕΕ. Η επιτροπή των Πολιτικών Ελευθεριών ψήφισε στις 16 Φεβρουαρίου νέου κανόνες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το κείμενο, που γράφτηκε στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι το Νοέμβρη, προτείνει, μεταξύ άλλων, την ποινικοποίηση των προπαρασκευαστικών δραστηριοτήτων, όπως τα ταξίδια στο εξωτερικό για την τέλεση τρομοκρατικών πράξεων.

LIBE committee        

Λίγες μέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, ο Γερμανός υπουργός εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ και ο Γάλλον ομόλογός τους Ματίας Φέκλ, συζήτησαν με τα μέλη της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών για την ασφάλεια στην ΕΕ. Με μια φωνή οι δύο υπουργοί τόνισαν την ανάγκη για ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων, για καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των κ-μ και για την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης και της τρομοκρατίας.

Δελτία Τύπου 

Όλοι οι πολίτες της ΕΕ και οι υπήκοοι τρίτων χωρών που εισέρχονται ή εξέρχονται από την ΕΕ θα ελέγχονται με τη χρήση βάσεων δεδομένων, π.χ. αυτών που αφορούν τα απολεσθέντα και κλαπέντα έγγραφα, βάσει του νέου κανονισμού που υπερψήφισε το ΕΚ την Πέμπτη. Ο νέος κανονισμός είχε ήδη συμφωνηθεί ανεπισήμως με το Συμβούλιο στις 5 Δεκεμβρίου 2016.

Δελτία Τύπου 

Το ΕΚ υπερψήφισε την Πέμπτη τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στόχος είναι η αντιμετώπιση των αυξανόμενων απειλών από τους «ξένους μαχητές» που ταξιδεύουν από και προς εμπόλεμες ζώνες με τρομοκρατικούς σκοπούς και τους «μοναχικούς λύκους» που σχεδιάζουν μόνοι τους τις επιθέσεις.

Η ευρωβουλευτής Vicky Ford έχει την πεποίθηση ότι η αναθεωρημένη οδηγία για τα πυροβόλα όπλα θα προστέψει νόμιμους κυνηγούς και μουσεία ενώ θα αποτρέψει την πρόσβαση τρομοκρατών σε όπλα.
       

Την Τετάρτη η επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς του ΕΚ ενέκρινε τις αλλαγές στην ανανέωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα όπλα. Οι ευρωβουλευτές διασφάλισαν ότι οποιοδήποτε όπλο χρησιμοποιεί άσφαιρα πυρά, εξακολουθεί να υπόκειται στους κανόνες ελέγχου της ΕΕ. Παρακολουθήστε τη συνέντευξη με την αρμόδια για την έκθεση ευρωβουλευτή Βίκυ Φόρντ (Ευρωπαίοι Μεταρρυθμιστές, Βρετανία).

Άρθρα 

Europol's new Headquarters on Eisenhowerlaan in The Hague        
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Το ΕΚ έδωσε την Τετάρτη την τελική του έγκριση στους νέους κανόνες διακυβέρνησης της αστυνομικής υπηρεσίας της ΕΕ, Europol, ώστε να μπορεί αυτή πλέον να αυξήσει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο και άλλων ποινικών αδικημάτων και να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται ταχύτερα στις απειλές.

Airport Check-In Counters With Passengers        
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Το ΕΚ ενέκρινε την Πέμπτη τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία που ρυθμίζει τη χρήση των δεδομένων από τις καταστάσεις με τα ονόματα των επιβατών στην ΕΕ (Passenger Name Record PNR) για την πρόληψη, ανίχνευση, και διερεύνηση τρομοκρατικών και άλλων σοβαρών εγκλημάτων. Η οδηγία θα υποχρεώνει τις αεροπορικές εταιρείες να παραδίδουν στις εθνικές αρχές τα στοιχεία των επιβατών για όλες τις πτήσεις από και προς χώρες εκτός ΕΕ.

Καθώς η ΕΕ προσπαθεί να δράσει κατά της τρομοκρατίας, ευρωβουλευτές και ειδικοί δίνουν τις απόψεις τους σε πέντε βασικές συζητήσεις.
       

Περίπου 5.000 Ευρωπαίοι έχουν ταξιδέψει σε εμπόλεμες ζώνες και έχουν ενταχθεί σε τρομοκρατικές ομάδες. Η επιστροφή τους, αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της ΕΕ. Το ΕΚ εργάζεται πάνω σε εκθέσεις που στοχεύουν στην ποινικοποίηση της προετοιμασίας τρομοκρατικής ενέργειας και στην επιβολή ελέγχων των Ευρωπαίων πολιτών, που εισέρχονται και εξέρχονται από την ΕΕ. Δείτε στο βίντεο τι άλλο κάνει η ΕΕ για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία.

Γράφημα.        

Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, η Γαλλία ζήτησε βοήθεια από τα υπόλοιπα κ-μ της ΕΕ, μέσα από την ενεργοποίηση της ρήτρας κοινής άμυνας", που ορίζεται από τη Συνθήκη και μέχρι τώρα δεν είχε ενεργοποιηθεί ποτέ. Με ψήφισμά που εγκρίθηκε στις 21 Ιανουαρίου, η ολομέλεια ε'ιπε ότι η συνεργασία πρέπει να δυναμώσει την άμυνα και την ασφάλεια της ΕΕ. Στο γράφημα μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το νομικό κείμενο και την εφαρμογή του.

Ακρόαση στο ΕΚ για τον έλεγχο των όπλων        

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι το Νοέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ανανεωμένους κανόνες, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος και να μην καταλήγουν τα όπλα σε λάθος χέρια. Σε ακρόαση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, ευρωβουλευτές και ειδικοί συζήτησαν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον έλεγχο των όπλων σε όλη την ΕΕ.

"Je suis Bruxelles" - Κέντρο Επισκεπτών ΕΚ ...        

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες, στις 22 Μαρτίου, δεν ήταν οι πρώτες στην Ευρώπη και στη Δύση, η οποία έχει στοχοποιηθεί από εξτρεμιστές και αναδεικνύουν για άλλη μια φορά την ανάγκη για στενότερη συνεργασία στο τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας εντός της ΕΕ. Στον απόηχο αυτών των γεγονότων, η ολομέλεια του ΕΚ συζητά την Τρίτη, 12 Απριλίου, στρατηγικές για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Οι πρώτες αντιδράσεις του ΕΚ απέναντι στην τρομοκρατία.        

Δύο εβδομάδες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, παραμένει στην ατζέντα του ΕΚ. Η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ, συζήτησε τη στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου και την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου.

Συζήτηση στην ολομελεια για την τρομοκρατία        

Τρόπους για την αντιμετώπιση της συνεχώς αυξανόμενης τρομοκρατίας στην ΕΕ, συζήτησαν την τελευταία ημέρα της ολομέλειας στο Στρασβούργο οι ευρωβουλευτές. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι ομιλητές τόνισαν τη σημασία της ανταλλαγής πληροφοριών και την ανάγκη ενίσχυσης των συνοριακών ελέγχων, ενώ κάλεσαν τα κράτη μέλη να συνεργαστούν.

Γράφημα.        

Η Europol, είναι η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία που βοηθά τα κράτη μέλη στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν τον Νοέμβριο σε σειρά νέων κανόνων που θα ενισχύουν τις αρμοδιότητές της. Η τελική ψηφοφορία πραγματοποιείται στην ολομέλεια του ΕΚ την Τετάρτη 11 Μαΐου. Περισσότερες πληροφορίες στο γράφημα που ετοιμάσαμε.

Άρθρα 

European Parliament plenary debate on recent terrorist attacks in Paris        
Δελτία Τύπου 

Δελτία Τύπου 

Η πολιτική που εξισώνει τους πρόσφυγες με τους τρομοκράτες καλλιεργεί μόνο το μίσος και την απογοήτευση που εμπνέει τελικά όσους εντάσσονται σε τρομοκρατικές ομάδες, υποστήριξαν πολλοί ευρωβουλευτές στη συζήτηση της Τετάρτης στην ολομέλεια.

Rachida Dati.        

Υπολογίζεται ότι περίπου 5.000 ευρωπαίοι έχουν παρεισφρήσει σε τρομοκρατικές οργανώσεις, προκειμένου να πολεμήσουν στο Ιράκ ή τη Συρία, αριθμός που δείχνει ότι το ζήτημα των ξένων μαχητών όλο και αυξάνεται. Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, ψηφίζει έκθεση για την καταπολέμηση του ριζοσπαστισμού και τη στρατολόγηση ευρωπαίων πολιτών σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Πριν από την ψηφοφορία μιλήσαμε με την εισηγήτρια Rachida Dati (ΕΛΚ, Γαλλία).

Ευρωπόλ: στήριξη των κ-μ για την καταπολέμηση της διεθνούς εγκληματικότητας.        

Τα εγκληματικά και τρομοκρατικά δίκτυα αποτελούν απειλή για όλους μας. Η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία,Ευρωπόλ, βοηθά τα κράτη μέλη στον αγώνα για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Όσο, λοιπόν, οι κίνδυνοι γίνονται μεγαλύτεροι, τόσο πρέπει να εξελίσσονται και οι αντιτρομοκρατικές ικανότητες των κ-μ όσο αλλά και της Ευρωπόλ. Έτσι, η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ, ψηφίζει τη Δευτέρα κανόνες, προκειμένου να ενισχύσει την αντιτρομοκρατική δράση της Ευρωπόλ.

Commemoration_ (1).jpg        

Ευρωβουλευτές και προσωπικό του ΕΚ τραγούδησαν τη Μασσαλιώτιδα και τήρησαν σιγή ενός λεπτού τίμησαν σε τελετή που οργανώθηκε στην αίθουσα της ολομέλειας στις 17 Νοεμβρίου. "Οι επιθέσεις στο Παρίσι είχαν σα στόχο τις ελευθερίες, τις αξίες της Ευρώπης μας, τον τρόπο ζωής μας. Είχαν σα στόχο όλους μας. Στεκόμαστε, με οδύνη, στο πλευρό του γαλλικού λαού" είπε μιλώντας στην εκδήλωση ο πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς.

Ο Giles de Kerchove, συντονιστής της αντιτρομοκρατικής δράσης της ΕΕ        

Με την απειλή της τρομοκρατίας να μεγαλώνει κάθε μέρα, τα καθήκοντα του Giles de Kerchove, του Συντονιστής Αντιτρομοκρατικής Δράσης της ΕΕ, γίνονται όλο και πιο σημαντικά. Δουλειά του είναι να συντονίζει το έργο των κυβερνήσεων της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, να αναγνωρίζει τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν και να κάνει συστάσεις. Μιλήσαμε μαζί του για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλά και τον ρόλο που θα μπορούσα να παίξει το ΕΚ σε αυτό.

Μπορεί μια ισχυρότερη Ευρωπόλ να αποτρέψει τρομοκρατικές επιθέσεις και να σταματήσει τους κυβερνο-τζιχαντιστές; Ο επικεφαλής Rob Wainwright απαντά.
       

"Η κατάσταση της ασφάλειας στην Ευρώπη έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια" δήλωσε ο Claude Moraes, μετά την ακρόαση της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τις προκλήσεις για την εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ. Η ακρόαση, που πραγματοποιήθηκε στις 14 Απριλίου, συγκέντρωσε ευρωβουλευτές και εμπειρογνώμονες για να συζητήσουν για την απειλή της τρομοκρατίας και τα πολιτικά μέσα της ΕΕ για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και της ριζοσπαστικοποίησης.

Anna Elżbieta Fotyga, επικεφαλής της υπο-επιτροπής Ασφάλειας και Claude Moraes, επικεφαλής της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών        

Μετά το πρώτο σοκ, ξεκίνησαν οι αντιδράσεις. Μόλις μερικές ημέρες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, κυβερνήσεις και πολιτικές ηγεσίες ζητούν μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Μπορούν αυτά τα μέτρα να επηρεάσουν τις πολιτικές μας ελευθερίες; Μιλήσαμε με την Anna Elżbieta Fotyga, επικεφαλής της υπο-επιτροπής Ασφάλειας και με τον Claude Moraes, επικεφαλής της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών.

Ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, ευρωβουλευτές και μέλη του προσωπικού τηρούν σιγή ενός λεπτού μπροστά στην είσοδο του κτιρίου.        

Σιγή ενός λεπτού για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο περιοδικό Charlie Hebdo, στο Παρίσι, τήρησαν σήμερα τα μέλη και το προσωπικό του ΕΚ στις Βρυξέλλες. Ευρωβουλευτές, εργαζόμενοι και πολίτες συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κτίριο του Κοινοβουλίου, όπου οι σημαίες της Γαλλίας και της ΕΕ ανεμίζουν από την Τετάρτη μεσίστιες, για να αποτίσουν φόρο τιμής στους 12 νεκρούς της δολοφονικής επίθεσης. "Όπως εσείς, όπως εμείς, είμαστε όλοι Charlie", δήλωσε ο πρόεδρος, Μάρτιν Σουλτς.

Ο Frank-Walter Steinmeier στη θέση του ομιλητή σε αίθουσα επιτροπής του ΕΚ        

Τις διεθνείς επιπτώσεις των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, συζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Frank-Walter Steinmeier, κατά την επίσκεψή του στην επιτροπή Εξωτερικών του ΕΚ. Ο κ. Steinmeier, τόνισε ότι δεν υπάρχουν "εύκολες συνταγές για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας" και ότι "η στρατιωτική δράση από μόνη της δεν θα είναι αποτελεσματική". Από την άλλη ο πρόεδρος της επιτροπής E. Brok, τόνισε ότι πρέπει να καταστήσουμε σαφή την διάκριση μεταξύ μεταναστευτικού και τρομοκρατίας.

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: