Συζήτηση για την τρομοκρατία: "Η απειλή φαίνεται να αυξάνεται στην ΕΕ και αλλού"

Τρόπους για την αντιμετώπιση της συνεχώς αυξανόμενης τρομοκρατίας στην ΕΕ, συζήτησαν την τελευταία ημέρα της ολομέλειας στο Στρασβούργο οι ευρωβουλευτές. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι ομιλητές τόνισαν τη σημασία της ανταλλαγής πληροφοριών και την ανάγκη ενίσχυσης των συνοριακών ελέγχων, ενώ κάλεσαν τα κράτη μέλη να συνεργαστούν.

Συζήτηση στην ολομελεια για την τρομοκρατία
Συζήτηση στην ολομελεια για την τρομοκρατία (21-01-2016)

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Bert Koenders, εκπροσωπώντας το Συμβούλιο, δήλωσε ότι "κρίνοντας από τα πρόσφατα γεγονότα η τρομοκρατική απειλή δείχνει να αυξάνεται στην Ευρώπη, στη γύρω περιοχή και αλλού".


Συνεργασία

Πολλοί ομιλητές τόνισαν ότι τα κράτη μέλη πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους και με χώρες εκτός ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία.


Η ανταλλαγή πληροφοριών και η συνεργασία στις επιχειρήσεις αποτελούν προτεραιότητες του Συμβουλίου, δήλωσε ο κ. Koenders, αναφερόμενος στην προσωρινή συμφωνία για τη δημιουργία καταλόγων με τα ονόματα επιβατών των πτήσεων. "Η συμφωνία για τη δημιουργία καταλόγων με τα ονόματα επιβατών, θα βοηθήσει την αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες στον εντοπισμό πιθανών τρομοκρατών και εγκληματιών¨", είπε.


Ο αρμόδιος Επίτροπος για τη μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε ότι "τα κράτη μέλη πρέπει να εμπιστεύονται το ένα το άλλο, να μοιράζονται περισσότερες πληροφορίες και μεταξύ τους αλλά και την Europol. Οι απειλές που αντιμετωπίζουμε είναι κοινές και κοινή πρέπει να είναι και προσέγγισή μας. Αυτός δεν είναι διαγωνισμός. Θα δυναμώσουμε αν συνεργαστούμε".


Να αναλάβουν τις ευθύνες τους, κάλεσε τα κράτη μέλη ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Άλμπρεχτ Γιαν Φίλιπ. "Ήταν τα κράτη μέλη που μπλόκαραν πολλά μέτρα για τη δημιουργία κοινών κανόνων στον τομέα της ποινικής διαδικασίας των επιχειρήσεων στο οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία, ειδικά στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των θεσμικών οργάνων και των αρχών των κρατών μελών, της Europol και άλλων φορέων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και εξακολουθεί να μην λειτουργεί", είπε.


Το ίδιο επανέλαβε λίγο αργότερα ο κ. Αβραμόπουλος λέγοντας ότι "σε προσωπικό επίπεδο μπορώ να σας πω ότι δεν είμαι ευχαριστημένος μέχρι τώρα από τη συνεργασία. Δυστυχώς, τα περισσότερα κράτη μέλη κρατούν τις πληροφορίες για τον εαυτό τους".


Ο ευρωβουλευτής Άνγελ Τζαμπάσκι (Μεταρρυθμιστές, Βουλγαρία), τόνισε με τη σειρά του τον ρόλο των τρίτων χωρών. "Δυστυχώς οι τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν υποτιμηθεί, η ριζοσπαστικοποίηση έχει υποτιμηθεί, η πολυπολιτισμικότητα έχει δυστυχώς αποτύχει και δυστυχώς πολλές χώρες συνεχίζουν τις απερίσκεπτες πολιτικές απέναντι σε χώρες, όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, που χρηματοδοτούν τρομοκρατικές οργανώσεις. Ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό".


Μεταναστευτικό

Το ζήτημα της μετανάστευσης αποδείχθηκε επίμαχο θέμα κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Κατά τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που μετακινήθηκαν στην Ευρώπη, ήταν πρωτοφανής, με αποτέλεσμα πολλές χώρες να επαναφέρουν προσωρινά τους συνοριακούς ελέγχους εντός της ζώνης Σένγκεν, ενώ ορισμένοι εξέφρασαν την ανησυχία ότι οι τρομοκράτες θα χρησιμοποιήσουν την κρίση στο προσφυγικό για να γλιστρήσουν στην Ευρώπη.


Η Ελισσάβετ Βόζεμπέργκ (ΕΛΚ), προειδοποίησε ότι είναι λάθος να συνδέουμε το προσφυγικό με την τρομοκρατία, "αυτά τα δύο φαινόμενο σίγουρα σε έχουν καμία σύνδεση μεταξύ τους", δήλωσε.


Ο Στίβεν Γουλφ (Ομάδα Ευρώπης της Ελευθερίας, Βρετανία), υποστήριξε ότι "η πλειονότητα των μεταναστών είναι οικονομικοί μετανάστες. Η συντριπτική πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο είναι κυρίως άνθρωποι που και οι ίδιοι αναγκάστηκαν να φύγουν για να σωθούν από την τρομοκρατία¨. Επίσης, τάχθηκε κατά των ανοιχτών συνόρων.


Η Μάγιερ Βίκυ (Ευρώπη Εθνών και Ελευθερίας, Ολλανδία), εστίασε στο πόσο σημαντικοί είναι οι συνοριακή έλεγχοι, λέγοντας ότι "Αν θέλουμε να προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους, τότε είναι ώρα να δεχτούμε ότι η μόνη λύση είναι να κλείσουμε τα εθνικά μας σύνορα και να στείλουμε πίσω του γνωστούς ως "αιτούντες άσυλο", δήλωσε.


Ο Λάμπρος Φουντούλης (Μη εγγεγραμμένοι), δήλωσε ότι "οι ευρωπαϊκές χώρες επέτρεψαν την τρομοκρατία στους δρόμους της Ευρώπης (...) Βλέπουμε ότι υπάρχει ρατσισμός και άλλα τέτοια φαινόμενα. Χρειαζόμαστε λογικούς τρόπους για να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία".


Ανάγκη για ισορροπημένα μέτρα

Αν και πολλοί ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ των μέτρων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, πολλοί ήταν και εκείνοι που προειδοποίησαν ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι δίκαια και ισορροπημένα.


Η Ζίπελ Μπίργκιτ (Σοσιαλιστές, Γερμανία), δήλωσε με τη σειρά της ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία πανευρωπαϊκού ορισμού για τις πράξεις τρομοκρατίας και άλλων εγκλημάτων. "Πρέπει πάντα να διασφαλίζονται δίκαιες διαδικασίες, ώστε να μην απορρίπτονται υποθέσεις εξαιτίας ανεπαρκών στοιχείων. Πρέπει να φροντίσουμε για την αποτροπή και τη δίωξή τους".


Ο Γιέσεκ Πετρ (Φιλελεύθεροι, Τσεχία), ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την προώθηση της εξωτερικής και εσωτερικής ασφάλειας αλλά τόνισε ότι "αυτά τα μέτρα θα πρέπει να είναι αποτελεσματικά αλλά όχι υπερβολικά".


Τέλος, η Ζούμπερ Ινες Κριστίνα (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Πορτογαλία), προειδοποίησε ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας μπορεί να περιορίσουν την ελευθερία. "Είναι αναπόσπαστο μέρος της στρατιωτικοποίησης και του πολέμου που οδηγούν σε ρατσισμό και ξενοφοβία¨, είπε, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να σταματήσουν οι παρεμβολές σε κυρίαρχα κράτη, γεγονός, που όπως δήλωσε, ήταν μια από τις αιτίες της τρομοκρατίας.