Σένγκεν: Έξυπνα σύνορα για μεγαλύτερη ασφάλεια  

 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Το νέο σύστημα καταχώρησης εισόδου/εξόδου υπηκόων τρίτων χωρών, στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ αυξάνει της ασφάλεια και διευκολύνει τις διαδικασίες για τους ταξιδιώτες. (Βίντεο

Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός μη Ευρωπαίων πολιτών που εισέρχονται στις χώρες της ζώνης Σένγκεν και οι ανησυχίες για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, δημιούργησαν την ανάγκη για ανανέωση των κανόνων που αφορούν τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ζώνης Σένγκεν.

 

Το σύστημα εισόδου-εξόδου:

-Καταχωρεί πληροφορίες κατά την είσοδο, την έξοδο ή την άρνηση εισόδου μη Ευρωπαίων πολιτών, τόσο για τους ταξιδιώτες που χρειάζονται βίζα όσο και για εκείνους που δεν χρειάζονται, που διέρχονται από τα εξωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν.

-Κάνει τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα ταχύτερους και πιο αυστηρούς, καθώς αντικαθιστά τη σφράγιση διαβατηρίων με ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα , που αποθηκεύει τα δεδομένα των ταξιδιωτών, διευκολύνει την ταχεία διέλευση των ταξιδιωτών και καθιστά δυνατό τον εντοπισμό ατόμων που παρατείνουν παράνομα την επιτρεπόμενη παραμονή τους.

-Συμβάλει στον έλεγχο τήρησης της συγκεκριμένης διάρκειας διαμονής στη ζώνη Σένγκεν (90 ημέρες σε περίοδο 180 ημερών).

 

«Με αυτό το νέο σύστημα θα μπορούμε να αποφύγουμε επιθέσεις όπως αυτή στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, όπου αποδείχτηκε ότι ο τρομοκράτης είχε χρησιμοποιήσει 15 διαφορετικές ταυτότητες», λέει ο εισηγητής της έκθεσης Agustín Díaz De Mera García Consuegra (ΕΛΚ, Ισπανία).