Καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και του ΙΚ 

 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Μπορεί το Ισλαμικό Κράτος να χάνει εδάφη, ωστόσο ο τερματισμός της χρηματοδότησής τρομοκρατικών ομάδων του παραμένει βασική προτεραιότητα.

Οι επιτροπές του ΕΚ συνεχίζουν να αναζητούν τρόπους για τον περιορισμό και τελικά την εξάλειψη της χρηματοδότησης οργανώσεων που σχετίζονται με τρομοκρατία. Για αυτό στοχεύουν στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και από το οργανωμένο έγκλημα, που θα οδηγήσει στον περιορισμό των τρομοκρατικών επιθέσεων και την ροή κεφαλαίων προς τρομοκρατικές οργανώσεις.

 

«Η τρομοκρατία είναι διεθνές έγκλημα για αυτό και η απάντηση πρέπει να είναι διεθνής για να είναι αποτελεσματική», λέει ο εισηγητής της έκθεσης πρωτοβουλίας,  Ξαβιέρ Νάρτ (Φιλελεύθεροι, Ισπανία). Στη έκθεσή του ο κ. Νάρτ προτείνει να διευκολυνθεί η κυκλοφορία πληροφοριών σχετικά με τη χρηματοδότηση μεταξύ των ευρωπαϊκών υπηρεσιών επιβολής του νόμου. Η ολομέλεια ψηφίζει για αυτή την έκθεση κατά τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

 

Το τέλος του Ισλαμικού Κράτους;

Φέτος το Ισλαμικό Κράτος έχει χάσει σημαντικές περιοχές που βρίσκονταν υπό την κατοχή του. Οι περιοχές αυτές ήταν σημαντικές γιατί του έδιναν πρόσβαση σε φυσικές πηγές όπως το πετρέλαιο, με αποτέλεσμα, να έχει φτάσει να έχει στην κατοχή του (πριν τις απώλειες) περισσότερα από 161 ενεργά κοιτάσματα πετρελαίου στη Συρία. Υπολογίζεται ότι η οικονομία του ΙΚ έχει μειωθεί από 1,9 δισεκατομμύρια που ήταν το 2014, σε 870 εκατομμύρια το 2016.

 

Ωστόσο,  μια στρατιωτική νίκη κατά του ΙΚ δεν θα σημάνει και το τέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης καθώς η χρηματοδότησή του προέρχεται και από άλλες πηγές εκτός των περιοχών του.

 

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της επιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του ΕΚ, η διαχείριση των πηγών χρηματοδότησης που προέρχονται από το εξωτερικό είναι εξαιρετικά συγκεντρωμένη. Για να διακοπεί αυτή η χρηματοδότηση χρειάζεται διεθνής συνεργασίας.

 

Τι σημαίνει για την Ευρώπη;

Ακόμα και αν ηττηθεί στρατιωτικά το ΙΚ, εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη και μάλιστα ίσως και μεγαλύτερο, καθώς μέσα από το διαδίκτυο θα μπορεί να διαδίδει την προπαγάνδα του και θα μπορεί να οργανώνει επιθέσεις κατά πολιτών.

 

Η επικεφαλής της ειδικής επιτροπής του ΕΚ για την Τρομοκρατία, Nathalie Griesbeck (Φιλελεύθεροι, Γαλλία), λέει: «Προφανώς η απειλή είναι μεγάλη σε συγκεκριμένα κράτη μέλη, όπως το δικό μου η Γαλλία. Κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων σαν τέρας».