Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Γιατί χρειάζεται επαγρύπνηση 

Mediator, Distilbène, Isomeride... Ο κατάλογος των φαρμάκων που κυκλοφορούν νομίμως και ξαφνικά αποσύρονται γιατί δια πιστώνεται ότι κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία δεν είναι μικρός και ο κατάλογος των νεκρών που άφησαν στο πέρασμά τους είναι ακόμα μεγαλύτερος. Με δύο εκθέσεις της Linda McAvan (Σοσιαλιστές, Βρετανία) το ΕΚ προσπαθεί να επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία απόσυρσης ενός φαρμάκου μόλις υπάρξουν σαφείς υπόνοιες πως είναι επικίνδυνο.

 Στις 10 Σεπτεμβρίου, τίθεται σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του ΕΚ η συμφωνία που έχει επιτευχθεί για το θέμα με τις κυβερνήσεις στο Συμβούλιο μετά την ψηφοφορία, σε πρώτη ανάγνωση στην επιτροπή Υγείας του ΕΚ.


Η ΕΕ διαθέτει ήδη νομοθεσία για την απόσυρση επικίνδυνων φαρμάκων αλλά η ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης της ασφάλειας οδήγησε στην απόφαση αναθεώρησης των κανόνων.


Οι αλλαγές που πρόκειται να ψηφίσει το ΕΚ περιλαμβάνουν την αυτόματη και επείγουσα αξιολόγηση σε επίπεδο ΕΕ της ασφάλειας κάθε φαρμάκου, η παρασκευάστρια του οποίου αποφασίζει να μην ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας για λόγους ασφαλείας. Επιπλέον απαγορεύεται σε κάθε φαρμακοβιομηχανία να επιχειρεί να αποσύρει φάρμακο λόγω φόβων για την ασφάλειά του χωρίς να το δηλώσει ρητά, προβάλλοντας αντιθέτως εμπορικά επιχειρήματα. Τέλος, τα φάρμακα που υποχρεωτικά θα παρακολουθούνται πολύ στενότερα και μετά την αδειοδότηση και κυκλοφορία τους, θα πρέπει να φέρουν σχετική ένδειξη στη συσκευασία τους..


Κλειδί ήταν η υπόθεση Mediator, φαρμάκου για το διαβήτη που παρασκεύαζε η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Servier με κύριο ενεργό συστατικό το λεγόμενο Benfluorex που κυκλοφορούσε στην Γαλλία, αλλά και στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και το Λουξεμβούργο.


Όπως προέκυψε το φάρμακο είχε μια σοβαρότατη παρενέργεια: προκαλούσε βλάβες στις βαλβίδες της καρδιάς και, όπως αναφέρεται στην έκθεση McAvan, οι συζητήσεις μεταξύ της Servier και των εποπτικών αρχών για τους κινδύνους του Mediator είχαν αρχίσει ήδη από το 1999 αλλά το 2003, η Servier αποφάσισε, επικαλούμενη αποκλειστικά εμπορικούς λόγους να μη ζητήσει την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας του στην Ιταλία και την Ισπανία.


Η λεπτομέρεια είναι σημαντική καθώς με τους κανόνες ως έχουν σήμερα ένα τέτοιο αίτημα δεν οδηγεί σε αυτόματη διερεύνηση της υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές. Από τη Γαλλική αγορά δεν αποσύρθηκε τελικά παρά το 2009 έχοντας εν τω μεταξύ κατηγορηθεί για περισσότερους από 500 θανάτους ασθενών.


Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γαλλία πολλαπλή δικαστική έρευνα για την απόδοση ποινικών ευθυνών για το Mediator