Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Συρία 

Μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας ΗΠΑ-Ρωσίας τον περασμένο μήνα, η λύση στη συριακή κρίση μοιάζει όλο και πιο μακρινή, ενώ τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες η βία έχει κλιμακωθεί. Την Τετάρτη, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές επέκριναν τη συμμετοχή της Ρωσίας στη σύγκρουση, ενώ άλλοι ζήτησαν από την ΕΕ να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στην επίλυση της κρίσης.

Η σύγκρουση στη Συρία βρίσκεται ήδη στον έκτο χρόνο και έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 250.000 ανθρώπους. Ταυτόχρονα, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 14 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από βοήθεια στη Συρία, ενώ σχεδόν πέντε εκατομμύρια βρίσκονται σε πολιορκημένες περιοχές.


Παρά τις διεθνείς προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός , η βία έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες και η πόλη του Χαλεπίου βομβαρδίζεται ανηλεώς. Σύμφωνα με στοιχεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, τέσσερα από τα εναπομείναντα νοσοκομεία στο ανατολικό Χαλέπι, έχουν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς των τελευταίων ημερών.


Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 5 Οκτωβρίου, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να δοθεί τέλος στην απαράδεκτη βία, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που επέρριψαν τις ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στη Ρωσία και τον Άσαντ.


Ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Κρίστιαν Νταν Πρέντα δήλωσε για τη Ρωσία ότι “αυτή η χώρα δεν δεσμεύτηκε ποτέ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο Πούτιν απλά στηρίζει τον φίλο του τον Άσαντ”. Επίσης, ζήτησε από την ΕΕ να εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, για την επίλυση της σύγκρουσης.


Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα (Ιταλία), αποκάλεσε τη συνεχιζόμενη κρίση στην Συρία έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. “Η ΕΕ σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, πρέπει να κάνει τα πάντα για σταματήσει αυτή η σφαγή, για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα, γιατί οι βομβιστικές επιθέσεις συμβαίνουν τώρα”, δήλωσε.


Ο Τσαρλς Τάνοκ (Μεταρρυθμοστές, Βρετανία), είπε ότι “μετά από πέντε χρόνια αναποφασιστικότητας στη Δύση, τώρα ίσως η μόνη λύση, για να υπάρξει ειρήνη, να είναι η ντε φάκτο διχοτόμηση της Συρίας ”.


Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ (Βέλγιο), σχολίασε επίσης τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χαλέπι και κάλεσε την ΕΕ και τις ΗΠΑ να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αναλάβουν κοινή πρωτοβουλία για τη Συρία, που θα συμπεριλαμβάνει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το Χαλέπι και επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας και του Άσαντ, για την παραβίαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.


Η Μαρίσα Ματίας (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Πορτογαλία), τόνισε ότι ενώ  η ΕΕ θα πρέπει να κάνει οτιδήποτε περνάει από το χέρι της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η βασική της προτεραιότητα πρέπει να είναι “η βοήθεια των θυμάτων και η αντιμετώπιση της τραγωδίας”.


Η συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρεμπέκα Χάρμς (Γερμανία), συμφώνησε με την ανάθεση των ευθυνών στη Ρωσία: “το Χαλέπι είναι ένα μέρος, όπου ο Πούτιν και ο Άσαντ έχουν δημιουργήσει μια κόλαση επί γης”.


Ο Φάμπιο Μάσινο Καστάλντο (Ευρώπη της Ελευθερίας, Ιταλία), κατηγόρησε την ΕΕ για την απουσία στην ανεύρεση λύσης στην κρίση: “Καθώς η Συρία βρίσκεται στη γειτονιά μας, είμαστε οι πρώτοι που πρέπει να δούμε τις επιπτώσεις από την έλλειψη αλληλεγγύης. Πρέπει να αναλάβουμε τον ρόλο μας στην εξωτερική πολιτική”.


Ο Μάριο Μποργκέτσιο (Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, Ιταλία), είπε ότι “η Ευρώπη είναι απούσα, δεν ξέρει τι συμβαίνει εκεί. Αμφιβάλω αν μπορούν οι ΗΠΑ να κάνουν κάτι. Ίσως πρέπει να καταλάβουμε ότι μόνο η Ρωσία κάνει κάτι εκεί”.


Ο Ελευθέριος Συναδινός (Μη Εγγεγραμμένοι), δήλωσε ότι η μόνη λύση είναι να συνεργαστούμε με τη Ρωσία και να πολεμήσουμε εναντίον του ΙΚ. Επίσης, κατηγόρησε την ΕΕ για υποκρισία σε ότι αφορά την ανταπόκρισή της στην κρίση.


Ο Σλοβάκος υπουργός Ιβάν Κορτσόκ, εκπροσωπώντας το Συμβούλιο, είπε: “Πρέπει να πείσουμε όλους τους φορείς ότι η μόνη επιλογή που έχουμε μπροστά μας είναι μια πολιτική λύση. Καμία πλευρά δεν θα κερδίζει αυτόν τον πόλεμο στο πεδίο της μάχης. Σε αυτούς τους καιρούς απελπισίας για τους Σύρους, δεν πρέπει να σταματήσουμε να ελπίζουμε σε μια πολιτική λύση”.

Access to video: Πρόσφυγες: Τρόποι αποκλιμάκωσης της έντασης στο Λίβανο 
Με τους καταυλισμούς να είναι ασφυκτικά γεμάτοι με πρόσφυγες που δραπέτευσαν από τον πόλεμο στη Συρία και τα προγράμματα επανεγκατάστασης να αργούν να μπουν σε εφαρμογή, ο Claude Moraes κάνει έκκληση για συντονισμένες ενέργειες για τη στήριξη του Λίβανου        
Με τους καταυλισμούς να είναι ασφυκτικά γεμάτοι με πρόσφυγες που δραπέτευσαν από τον πόλεμο στη Συρία και τα προγράμματα επανεγκατάστασης να αργούν να μπουν σε εφαρμογή, ο Claude Moraes κάνει έκκληση για συντονισμένες ενέργειες για τη στήριξη του Λίβανου.