Μάθετε ποια είναι τα δικαιώματά σας όταν ταξιδεύετε  

 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Καθυστέρησε το τρένο σας ή ακυρώθηκε η πτήση σας; Μάθετε για τα δικαιώματα σας όταν ταξιδεύετε στην ΕΕ.

Πολλοί βρίσκονται ήδη στις καλοκαιρινές τους διακοπές. Δείτε το βίντεο που ετοιμάσαμε και μάθετε ποια είναι τα δικαιώματά σας όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, τρένο, λεωφορείο ή πλοίο.

 

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν κανόνες σύμφωνα με τους οποίους οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να παρέχουν γεύμα και διαμονή και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και αποζημίωση, που μπορεί να φτάσει και τα 600 ευρώ, σε περίπτωση καθυστέρησης, ακύρωσης δρομολογίου ή σε περίπτωση που χαθεί κάποια αποσκευή.

Δικαιώματα επιβατών αεροπορικών μεταφορών

Οι επιβάτες των αεροπορικών εταιρειών έχουν δικαίωμα αποζημίωσης έως και 600 ευρώ σε περίπτωση ακύρωσης της πτήσης τους. Το μέγιστο αυτό ποσό προορίζεται για μεγάλες πτήσεις άνω των 3.500 χιλιομέτρων.

Οι επιβάτες των οποίων οι πτήσεις ακυρώθηκαν ή έφτασαν αργά δικαιούνται επίσης αποζημίωση, αλλά με ορισμένους περιορισμούς. Δεν ισχύει για εταιρείες που προσφέρουν εναλλακτική λύση ή σε έκτακτες περιστάσεις, όπως αποφάσεις διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας, πολιτική αστάθεια, δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή αν τίθεται κίνδυνος για την ασφάλεια των επιβατών.

Πτήσεις ≤ 1 500 km

Πτήσεις 1 500-3 500km
 Πτήσεις
  EU 1 500 km

Πτήσεις  ≥ 3 500

EUR 250

EUR 400

EUR 600

 

Το 2014, οι ευρωβουλευτές πρότειναν νέους κανόνες για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των επιβατών αεροπορικών μεταφορών. Ο νέος κανονισμός συζητείται επί του παρόντος στο Συμβούλιο.

 

Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών για όλους τους τύπους μεταφορών μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα "Η Ευρώπη σου".

 

Διεκδικείστε τα δικαιώματά σας!

 

Περισσότερες πληροφορίες στους παρακάτω συνδέσμους