Προστασία των εργαζομένων από τις καρκινογόνες ουσίες  

 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Τα μέλη του ΕΚ υιοθετούν κανόνες που περιορίζουν την έκθεση των εργαζομένων σε καρκινογόνες ουσίες.

Στις 24 Οκτωβρίου, η ολομέλεια του ΕΚ συζητά την έγκριση αυστηρότερων κανόνων που έχει στόχο τη μείωση και τον περιορισμό των καρκινογόνων ουσιών στους χώρους εργασίας. Οι νέοι κανόνες προσθέτουν στη λίστα των υλικών που υπόκεινται σε όρια έκθεσης, 11 επιβλαβείς ουσίες, επιβάλλουν στενότερη μελέτη των υλικών που μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα και τη σεξουαλική λειτουργία και αναγκάζουν τους εργοδότες να αξιολογήσουν καλύτερα τους κινδύνους για τους εργαζομένους.

 

«Δεν πρέπει να πεθαίνουμε εξαιτίας της εργασίας μας», λέει η Σουηδέζα ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Marita Ulvskog, που είναι επικεφαλής της έκθεσης.

 

Υπολογίζεται ότι με τη νέα νομοθεσία μπορούν να σωθούν περισσότερες από 10.000 ζωές μέσα στα επόμενα 50 χρόνια.

 

Καρκίνος στο χώρο εργασίας

Ο καρκίνος αποτελεί τη νούμερο ένα αιτία θανάτου που συνδέεται με το χώρο εργασίας στην ΕΕ. Κάθε χρόνο το 53%  συνδέεται με τον καρκίνο, 28% σε ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος και 6% σε αναπνευστικές ασθένειες. Οι πιο κοινοί τύποι καρκίνου  που σχετίζονται με την εργασία είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, το μεσοθήλεμα (που προκαλείται από την έκθεση σε σωματίδια αμιάντου) και ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ένας στους δέκα θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα συνδέεται στενά με τους κινδύνους στο χώρο εργασίας.