Κλιματική αλλαγή: Ποιοι οι στόχοι του COP23; (βίντεο) 

 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Η 23η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Kλίμα πραγματοποιείται στη Βόννη της Γερμανίας, στις 6-17 Νοεμβρίου.

Στις Συνόδους του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP), οι χώρες συζητούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος. Η επόμενη Σύνοδος, COP23, πραγματοποιείται στη Βόννη και εκεί αναμένεται να συζητηθούν τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή των μέτρων της συμφωνίας του Παρισιού.

Εκεί θα βρίσκεται 12μελής αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με επικεφαλής την πρόεδρο τη επιτροπής Περιβάλλοντος του ΕΚ Adina Vālean (Ρουμανία, ΕΛΚ).

Τι είναι η Σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα (COP23);

Στο COP23 οι αρχηγοί των κρατών θα συζητήσουν για την προώθηση της εφαρμογής της συμφωνίας του Παρισιού. Στο επίκεντρο βρίσκεται η ανάπτυξη των κατευθυντήριων γραμμών των όσων συμφωνήθηκαν στο Παρίσι, σε μια γκάμα ζητημάτων όπως η διαφάνεια, η προσαρμογή, οι μειώσεις των εκπομπών, η χρηματοδότηση και η ανάπτυξη της τεχνολογίας. Στόχος είναι να σημειωθεί πρόοδος σε αυτούς τους τομείς ώστε στην επόμενη σύνοδο, που θα πραγματοποιηθεί στην Πολωνία, να ολοκληρώσουν το πλαίσιο των δράσεων και των πολιτικών.

 

Ποιές οι προκλήσεις της Συνόδου;

Μια από τις αποστολές του COP23 είναι να προετοιμάσει τις χώρες για το θέμα της επόμενης Συνόδου που αφορά την αύξηση των συνεισφορών τους προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού.

 

Η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Βόννη

Η αντιπροσωπεία του ΕΚ θα ενημερώνεται σε καθημερινή βάση από τον επίτροπο Κλιματικής Δράσης Ενέργειας Miguel Arias Cañete. Επίσης, οι ευρωβουλευτές θα συμμετέχουν σε παράλληλες συζητήσεις με εκπροσώπους από τον ΟΗΕ, αντιπροσωπείες από άλλες χώρες, διεθνείς οργανισμούς και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Γράφημα