Το Κοινοβούλιο συμμετέχει στην παγκόσμια ημέρα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών 

 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Πορτοκαλί προβολείς στα κτίρια του ΕΚ για την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Μία στις τρείς γυναίκες έχει υποστεί βία, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, τα τρία τέταρτα των εργαζομένων γυναικών ειδικά στα υψηλότερα κλιμάκια έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση και μία γυναίκα στις δέκα έχει υποστεί παρενόχληση στο ίντερνετ, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Σύμφωνα δε με τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ένωσης, Eurostat, το 2015 καταγράφηκαν 215.000 περιστατικά σεξουαλικής βίας σε όλη την ΕΕ.

 

Αυτό το Σάββατο 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών το ΕΚ συμμετέχει ανάβοντας, όπως κάθε χρόνο, τους προβολείς για να βάψει τα κτίριά τους στις Βρυξέλλες πορτοκαλί, το χρώμα του φωτός που συμβολίζει ένα καλύτερο αύριο χωρίς βία.

 

Η συνθήκη της Κωνσταντινούπολης

Σε συζήτηση που οργανώθηκε στο ΕΚ νωρίτερα με αντικείμενο την επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την ποινικοποίηση της βίας κατά των γυναικών, επισημάνθηκε το πώς ενώ όλα τα κράτη μέλη την έχουν υπογράψει, μόνο 17 από τα 28 την έχουν επικυρώσει

 

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, είναι η πιο ολοκληρωμένη διεθνής συνθήκη  και το πρώτο νομικά δεσμευτικό κείμενο, που ποινικοποιεί τη βία με βάση το φύλο, προβλέπει κυρώσεις και μέτρα για την καταπολέμηση της ατιμωρησίας αλλά και μέτρα για την πρόληψη και την προστασία των θυμάτων. Τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο του 2014.

 

Στη συζήτηση στην επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών, η πρόεδρός της, Βίλια Μπλινκενβισούτε (Σοσιαλιστές, Λιθουανία) επεσήμανε την ανάγκη να επικυρωθεί η Σύμβαση απο όλα τα κράτη μέλη. Αντιστοίχως η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, Βιρτζίνια Λάνγκμπακ τόνισε ότι χρειάζεται πολιτική θέληση, σημειώνοντας ότι η εκστρατεία του #metoo στο ίντερνετ έδειξε ότι αν η ποινικοποίηση είχε προχωρήσει, ο αριθμός των καταγγελιών θα ήταν πολύ υψηλότερος.

 

Σύμφωνα με ερευνήτρια του ιδίου ινστιτούτου, περίπου τα μισά περιστατικά δεν γίνονται ποτέ γνωστά ακόμα και στον στενό κύκλο του θύματος.

 

#metoo

Οι αποκαλύψεις για σεξουαλικές επιθέσεις που φέρεται να διέπραξε ο παραγωγός Χάρβεϊ Γουάινσταιν και η εκστρατεία #MeToo, όταν γυναίκες από όλο τον κόσμο κοινοποίησαν στα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης προσωπικές ιστορίες σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης, επέστησαν την προσοχή σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, που μέχρι και σήμερα συχνά να αποκρύπτεται. Η τραγωδία αυτή συζητήθηκε στην ολομέλεια του ΕΚ τον Οκτώβριο.

 

 

 

Κτίρια του ΕΚ στα πορτοκαλί για την Ημέρα (Φωτογραφία αρχείου)