Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Παρατηρητές της ΕΕ στις προεδρικές εκλογές της Νιγηρίας το 2007 © European Union, 1995-2010  

Η 15η Σεπτεμβρίου είναι η Διεθνής Ημέρα της Δημοκρατίας και την παραμονή, ο πρόεδρος του ΕΚ, Jerzy Buzek, επαναδιατύπωσε τη δέσμευση του ΕΚ στην ανάπτυξη και ενίσχυση της δημοκρατίας παγκοσμίως. "Είμαστε πεπεισμένοι ότι όλοι προτιμούν τη δημοκρατία, το δικαίωμα να επιλέγουν την κυβέρνησή τους και να συμβάλλουν στη λήψη αποφάσεων", δήλωσε, για να τονίσει την ανάγκη για απτά αποτελέσματα: "στήριξη της δημοκρατίας σημαίνει για την ΕΕ, στήριξη μιας δημοκρατίας που λειτουργεί για τον απλό πολίτη".

Πρώτος επικεφαλής θεσμικού οργάνου της Ένωσης που προέρχεται από τα νέα κράτη μέλη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης ο πρόεδρος του ΕΚ, Jerzy Buzek, θύμισε, εν όψει και της 20ης επετείου της επανένωσης της Γερμανίας, πώς "η δίψα των λαών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης για την ελευθερία και τη δημοκρατία. σε συνδυασμό με την απόρριψη του αυταρχισμού, βοήθησαν τη δημοκρατική και ειρηνική επανένωση της Ευρώπης".


Από τα λόγια στα έργα: πώς η δημοκρατία λειτουργεί στο επίπεδο του "απλού" πολίτη


"Η ιστορία μιας Ευρώπης που κάποτε ήταν διαιρεμένη και οι εμπειρίες των εκατομμυρίων Ευρωπαίων που έζησαν τη δικτατορία και τη νίκησαν, είναι το θεμέλιο της δέσμευσής μας να στηρίξουμε τον ειρηνικό δημοκρατικό μετασχηματισμό και να βοηθήσουμε εκείνους, πέρα από τα σύνορα της ΕΕ, που αποζητούν τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη χρηστή διακυβέρνηση" σημειώνει στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΚ


Αναγνωρίζοντας ότι ο εκδημοκρατισμός δεν μπορεί να επιβληθεί εκ των έξω, ο πρόεδρος Buzek κάλεσε την ΕΕ να εφαρμόσει το ταχύτερο τα συμπεράσματα του Συμβουλίου για τη στήριξη της δημοκρατίας στις εξωτερικές σχέσεις της Ένωσης.


Η Διεθνής Ημέρα της Δημοκρατίας εγκαινιάσθηκε ως θεσμός του 2007 με στόχο να αποτελέσει και υπόμνηση της ανάγκης να προστατευθεί και να προαχθεί η δημοκρατία και οι ευκαιρίες που παρέχει αυτή σε όλους.


Για φέτος, θέμα του εορτασμού είναι η βελτίωση της σύνδεσης των πολιτών με τα κοινοβούλιά τους.


Το ΕΚ στηρίζει όπως είναι φυσικό τα δημοκρατικά ιδεώδη, όπου και αν δοκιμάζονται αυτά, για παράδειγμα με την αποστολή παρατηρητών, με το βραβείο Ζαχάρωφ και με τα τακτικά ψηφίσματά του για τη δημοκρατία και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Από δε το 2008, το ΕΚ έχει συστήσει το Γραφείο Προώθησης της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας που παρέχει τεχνική στήριξη σε "αναδυόμενες" δημοκρατίες εκτός ΕΕ, με ειδικά προγράμματα για την ενίσχυση και κατάρτιση θεσμών, αξιωματούχων και βουλευτών. Μεταξύ άλλων υπάρχουν υποτροφίες για στελέχη, συντονισμός με τις προσπάθειες άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ, τεχνική βοήθεια και ευκαιρίες "δικτύωσης" με τους ευρωβουλευτές.


Το βραβείο Ζαχάρωφ απονέμεται κάθε χρόνο εις μνήμην του αντικαθεστωτικού σοβιετικού φυσικού και νομπελίστα, Αντρέι Ζαχάρωφ. Το 2009 απονεμήθηκε στη ρωσική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Memorial. Οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο θα πρέπει να κατατεθούν από τους ευρωβουλευτές μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου.